Közép-Dunántúl

Kórházba szállították a 35 éves tatabányai hajléktalant vasárnap délután szállították, de már nem tudtak rajta segíteni. A férfit egy ház kapujában találták meg életveszélyes állapotban. Az egyik lakó forró teával kínálta, de nem tudta megitatni vele a meleg italt. Mentőt hívtak, de a 31 fokosra hűlt férfi életét a gyors orvosi ellátás sem tudta megmenteni.

A hét végén számos alkalommal kértek rendőri segítséget az utcán élőkhöz. Hét embert sikerült megmenteniük a rendőröknek. A tavalyi évhez hasonlóan a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az idén is kiemelt figyelmet fordít az utcán élőkre. „Csillag-lakásukat” a tél folyamán visszatérően ellenőrzi és szükség esetén segít a bajba jutottakon. A rendőrség folyamatos kapcsolatot tart fenn a területileg illetékes krízisközpontokkal, így szükség esetén azonnal értesíteni tudja a diszpécserszolgálatot.

Amennyiben a rendőrök hajléktalannal találkoznak, kötelesek tájékoztatni őket, hol találnak melegedőt. Ha a hajléktalan betegnek vagy sérültnek tűnik, mentőt hívnak hozzá. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság emellett az állampolgárok összefogását is kéri, hogy figyeljenek jobban embertársaikra. Főként az utcán élők vannak kitéve a kihűlés veszélyének, de a lakókörnyezetben előfordulhatnak olyanok is, akik nehéz anyagi körülmények között élnek és nincs pénzük tüzelőre.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+2 #8 hoffmannkriszta 2009-12-28 22:07
Nos, nálunk rendőre válogatja az együttműködést, de vannak nagyon pozitív tapasztalataink is.
Rendkívüli hidegben beszállításhoz csak a jelenlétüket kértük, illetve, hogy ha szükséges, ők hívjanak mentőt a helszínre, mert nekik biztosan kijönnek.

Tavaly volt olyan helyzet, hogy a járőr - pedig hivatalosan nem teheti meg - beültette az autóba az ügyfelet és vitte a szállóra, mert a krízisautó éppen úton volt, és nagyon csodálkozott, hogy egyetlen szálló van Tébányán, ahol aztán a csengetésre nem nyitnak ajtót.
Vagy legutóbb egy kistelepülés rendőrei addig a kocsijukban melegítettek egy hajléktalant, amíg odaért az autó. Mondták, hogy ők nem vihetik el a másik településre, de gondolták, addig se fázzon, amíg odaérünk.

Jó érzés, hogy ilyenek is vannak.
K.
Idézet
 
 
+1 #7 Buzás Endre 2009-12-28 21:02
Sziasztok

Hívtam már rendőrt én is de az egy több napig tartó meccslés vége lett mert az ember félcipőben ücsörgött 2 napja egy padon. A két nap alatt gyakorlatilag óránként ment valamelyik utcás vagy mentő, aztán kitaláltuk vagyis megtudtuk, ogy pszichiátriai kezelt így az omsz már nem nagyon ellenkezett hanem rendőrt hívtak akik szó szerint behajították a mentőautóba. Szerintem elég ilyesztő volt és az omszosok kicsit dühösek voltak ránk amiért erőltettük ezt a megoldást de az ő szolgálatvezető jük sem mondott ellen nekünk :)
Idézet
 
 
+1 #6 hoffmannkriszta 2009-12-28 16:28
Sziasztok!
Ez a "rendőr-téma" egy komoly vita a stábon belül is.
Nem gyakran élünk vele - tavaly egyszer sem, idén eddig egyszer - mivel igen kétélű a dolog. Ezt gondolom nem kell magyaráznom.
Amúgy, a rendőr részéről inkább a "látványra" tartottunk igényt, mivel amit ő tehet az az, hogy értesíti a mentőket, legalábbis a 2008-as ORFK utasításban ezt találtam.
De tény, hogy van ügyfél, akinek már a rendőr emlegetése, van, akinek a látványa, és van, akinek semmi sem elég ahhoz, hogy kompromisszumra jussunk.

Ja, és félreértés ne essék, természetesen nem hívunk szíre-szóra ügyfelekre rendőrt.
December 20.-ról 21.-re virradó éjszaka rendkívüli helyzet volt Tatabányán, amikor is megragadtunk minden eszközt annak érdekében, hogy akit csak lehet, fedél alá vigyünk.
Ma teamen (ismét) értékeltük, - nappal, a fűtött stábszobában,- hogy helyesen döntöttünk-e, és vannak kétségeink.

hoffmannkriszta
Idézet
 
 
0 #5 Csaszy 2009-12-28 15:24
Csak egy mellékes kérdésem lenne: rendőrt hívtok a kliens meggyőzésére? És mit csinál a rendőr? Merthogy ugye kényszeríteni nem kényszeríthet.
Idézet
 
 
0 #4 siqsancho 2009-12-21 18:28
Sziasztok!

Először is nagyon sajnálom az elhunyt klienst! Sosem jó ilyenekről olvasni! Amint bejön a hideg folyamatosan azt nézem, remélem ma sem fagyott, vagy hűlt ki hajléktalan... Sajnos az utóbbi napokban sokat olvasok elhunyt hajléktalanokró l, illetve akik otthonukban hűltek ki! Nagyon sajnálom ezeket az embereket! Tényleg figyeljen oda mindenki, mert ezek az emberek sokszor megmenthetőek lennének, ha az emberek nem lépnének keresztül rajtuk, hanem jeleznék! Ők is emberek, csak nincs fedél a fejük felett, vagy ami van, az nem éppen -10° - -20°C-ra van tervezve. Sajnos már nálunk is hűlt ki hajléktalan, ami még probléma, hogy elég nehéz felismerni, ezért kiléte még bizonytalan, remélem hamar kiderül...
A Vasárnap Miskolcon is káosz volt, de mint hallottam Budapesten rendesen pörögtek az események...
Szeretném megköszönni minden utcás kollégámnak így a honlapon keresztül a munkáját és kitartást kívánok hozzá...
Idézet
 
 
0 #3 hoffmannkriszta 2009-12-21 18:28
Ja, a fenti cikkhez még annyit, hogy a kollégák 8 embert vittek be a szállóra (egy embert vitt a mentő a pszchiátriára egy egész éjszakát lehetett bent majd reggel kirakták, és egy ügyfelet vittek el a mentők fagyással - a kezén -, akit egy óra múlva raktak ki a kórházból és onnan vitték a szállóra az utcások.
Tény, hogy több helyszínen kértek az utcások rendőri segítséget, az ügyfél eredményes meggyőzéséhez, hogy menjen szállóra. A rendőrségi diszpécser először nem is tudta, hogy ilyesmiben ők együttműködhetn ek-e? Végül azért csak jött a járőr.
Ebből lett a "Hét embert sikerült megmenteniük a rendőröknek."
Én megköszöntem ma a rendőrök együttműködését , mert kínunkban szükségünk volt rájuk.
Most jött elő a régebben feszegetett pozitív zéró tolerancia.
Hogy ha az ügyfél -20 fokban kint akar maradni (egészen pontosan nem akar bemenni Tatabánya egyetlen szállójára) akkor utcásként mit tehetsz?!
Azok közül, akikkel tegnap éjjel ezen meccseltünk, majd bevittük őket a szállóra, mára többen eltűntek. Most előlünk bújkálnak.
Ma éjszakára mondanak Tatabányára -17 fokot is, meg ónos esőt is.
Mi lesz, ha nem találjuk meg őket?
Idézet
 
 
0 #2 Buzás Endre 2009-12-21 18:14
Kedves Kriszta és minden Street fighter.

Minden elismerésem a Tietek és azoké az utcásoké akik nap mint nap kimentek, és mentetek akit csak lehet. Én majd holnap megyek ki és nagyon várom már.
Idézet
 
 
0 #1 hoffmannkriszta 2009-12-21 18:06
Sziasztok!
A "mi" utcás emberünk volt.
Nagyon el vagyunk keseredve.
Tatabányán hosszú évek óta nem volt kihüléses halál.
Irgalmatlan vasárnapunk volt (főleg az éjszaka), és ma is megállás nélkül mentek-mennek az utcások.
Nagyon sok ügyfél van kint.
...
hoffmannkriszta, USZSE
Idézet
 

Időjárás Budapest




Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com