Közép-Dunántúl

Megyei körkép - Egyre több a hajléktalan, és egyre többen töltik közülük - a hideg idővel dacolva - továbbra is az utcán az éjszakákat. Csak Veszprémben több mint százan vannak, akik nem hajlandók feladni önállóságukat, őket az utcai szolgálat látja el.

Továbbra is problémát okoz a hajléktalanok alkoholfogyasztása. Az ellátórendszer házirendje szerint ittasan nem vehetők igénybe a különböző szociális szolgáltatások, az elmúlt napok hideg időjárása miatt azonban több helyen részben feloldották ezt a kitételt. - Nagy hidegben nem küldünk el senkit, mindenki kap ellátást - fogalmaz Szaller Péter, a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett veszprémi Befogadóház vezetője. Így is nagyon sok hajléktalan marad kint az utcán, képtelenség rávenni őket még arra is, hogy legalább az éjszakát meleg, fedett helyen töltsék. A környékbeli erdőkben, a város bizonyos részein összetákolt helyüket nem hagyják el. Ezért most naponta járja a várost az utcai szociális szolgálat, pokrócokat osztanak, hetente kétszer meleg teát és szükség esetén elsősegélynyújtást is adnak.

- Nagyon fontos ez a rendszeres ellátás, hiszen több mint száz hajléktalannak ez az egyetlen kapcsolata, amelyen keresztül segítséget kérhet. Ezért mindennap indítunk krízisjáratot. Az elmúlt hetekben tudomásom szerint a hideg miatt még nem történt tragédia, de az egyértelmű: a gazdasági válság óta egyre több a hajléktalan a városban - válaszolta érdeklődésünkre Szaller Péter. Az intézményvezető elmondta, ugyan végesek a férőhelyeik, de az nem fordulhat elő, hogy valaki be akar jönni éjjelre az utcáról, és nem fogadják. Szükség esetén különböző ideiglenes megoldásokkal ezt mindenképpen lehetővé teszik. Jelenleg Veszprémben 200-220 hajléktalan él, közel felük egyáltalán nem él a hajléktalanszálló nyújtotta szolgáltatásokkal. A Befogadóház éjjeli menedékhelyét éjszakánként mintegy ötvenen veszik igénybe, az ennél kiterjedtebb szolgáltatást nyújtó nappali melegedőben naponta rendszeresen hetven-nyolcvanan keresnek maguknak menedéket. Az egy tál meleg ételt felszolgáló népkonyhán általában nyolcvan-kilencvenen étkeznek.

Várpalotán és környékén 1998 óta a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete látja el a hajléktalanokat. Vödrös Bálintnétól, a Mészáros Lőrinc utcában található térségi összevont szociális intézmény vezetőjétől megtudtuk, a nappali melegedőben 25 főt, az éjjeli menedékhelyen 20 főt tudnak térítésmentesen ellátni, míg a közeljövőben 12 férőhellyel bővülő átmeneti szállón 40 rászorulónak tudnak helyet biztosítani. Tendencia, hogy az intézmény minden ellátási formája 120-140 százalékos kihasználtsággal üzemel. Nincs ez másképp idén sem, az elmúlt hetek hideg időjárásának következtében még a nappali melegedőben is rászorulók alszanak, matracokon. Közben persze az utcai szolgálat is gőzerővel dolgozik, a térségben ugyanis száznál is több ember tölti a szabad ég alatt, erdőkben felvert alkalmi sátrakban, valamint fűtetlen, romos házakban és elhagyott istállókban az éjszakát.

Vödrös Bálintné elmondta, a mentőszolgálattal, illetve a rendőrséggel ápolt kiváló munkakapcsolatnak köszönhetően a tavalyi évben egy áldozata sem volt a téli hidegnek, s az idei mínuszok sem okoztak még halálesetet az ellátási területükön. Ami a regisztrált hajléktalanok kor-összetételét illeti, az ellátottak 52 százaléka a 40-55 éves korosztályból kerül ki, 32 százalék a fiatalabb generációból, míg az 55 év felettiek aránya 16 százalék. Hagyomány az intézményben, hogy minden évben karácsonyi ünnepséget szerveznek, ahol a műsort az ünnepi vendéglátás előtt a szálló lakói adják.

A tapolcai átmeneti hajléktalanszállón nőket is tudnak fogadni. Magvas Zoltán szociális és mentálhigiénés munkatárs elmondta lapunknak, hogy a harminc férőhelyes szállón tíz hölgy számára biztosítanak helyet. A fenntartó önkormányzat azonban további öttel szeretné növelni a férőhelyek számát, hiszen arra nagy szükség van, főként a téli időszakban. - Mindenkit befogadunk, akár a közösségi helyiségben, matracokon is alhatnak a hajléktalanok, csak ne kelljen az utcán éjszakázniuk. Tapolcaiak és vidékiek is vannak, leginkább férfiak. Egyébként mosakodási, mosási lehetőséget biztosítunk, sokan olyanok is bejönnek fürödni, akik az éjszakát nem hajlandóak fedél alatt tölteni. Alapítványi segítséget kapnak az ellátáshoz, főként az év végi ünnep előtt érkezik élelmiszer-adomány a szállásra - válaszolta lapunk kérdésére Magvas Zoltán.

Ajkán két hajléktalanszállás is van, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Gondviselés Házában a hajléktalanok nappali melegedőjét is berendezte két évvel ezelőtt. A harmincfős melegedő reggel nyolctól délután négyig van nyitva hétköznapokon, de a téli időszakban mindennap. A férfiak és nők élnek a lehetőségekkel, reggelit, ebédet kapnak, mosni, tisztálkodni lehet. Tévét nézhetnek, olvashatnak, hogy idejüket hasznosan töltsék el, sőt, akár éjszakára is bent maradhatnak. Míg a nappali ellátás egész éves, éjszakára csak november elejétől április végéig várják a hajléktalanokat, de csak férfiakat, mivel egy helyiség áll rendelkezésükre.

Az ajkai térségi családsegítő és gondozási központ hajléktalanszállóján tizenhat rászorulót tudnak fogadni, ebből négy nőnek adhatnak helyet a négy szoba egyikében. Egész évben telt ház van a szállón, néha többen is vannak, olyankor matracokat vesznek elő, hogy megoldják az átmeneti helyzetet. A szálló lakói mosakodhatnak, moshatnak, főzhetnek, és az idősek klubjában szociális étkezést is kapnak.

Az intézmény egyébként a mindennapi problémák megoldása mellett a munkakeresésben is segít, pillanatnyilag egy főnek nincs igazolt jövedelme, ő ingyen veheti igénybe a szolgáltatást. A többiek havi hatezer-háromszáz forintot fizetnek. A lakók többsége nyugdíjból vagy rokkantjáradékból él, mások szociális segélyt kapnak.

A szálló bővítésére azonban lenne igény, a legalább tíz-tizenöt férőhellyel kibővített intézmény komoly fejlődést jelentene.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com