a világból

Kanadában újranyitották azt a vancouveri hajléktalanszállót, amelyet még tavaly júniusban zártak be a szomszédok kérésére, akik szerint túl sok problémát okoztak az ideiglenes lakók. Kaliforniában pedig egy farmer saját birtokát bocsájtotta a hajléktalanok rendelkezésére, noha ezért börtönbüntetés vár rá.

Vancouverben azért volt szükség a harminchat férőhelyes szálló bezárására, mert úgynevezett "nyitott kapukkal" működött. Vagyis éjszakára nem zárták be, így az olyan fedélnélküliek is igénybe vehették, akik alkohol vagy drog befolyása alatt álltak. Ezen felül a szálló környékén bonyolították le kábítószer-üzleteiket, az utcákat illemhelyként használták és szexuális életüket is nyilvánosan élték. A szomszédoknak ekkor lett elegük és követelték a szálló bezárását. A másik, közelben található létesítmény továbbra is üzemelt. A város polgármestere, Gregor Robertson szigorúbb szabályozásokat ígért, amikor a napokban újranyitották a szállót, miután a környék lakóit körbevezették és megmutatták nekik, miről is van szó tulajdonképpen.

Kanadától délre, a kaliforniai San Luis Obispo megyében egy szakállas, cowboykalapos, mogorva férfiról beszélnek a legtöbbet manapság. A külsőre nem éppen szociális beállítódást sugárzó farmer birtokán több tucatnyi hajléktalan nőnek és férfinak ad szállást a felállított sátrakban, lakóautókban. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a férfire felnéznek nemes tette miatt, ehelyett azonban börtönbüntetés előtt áll.

A kaliforniai hajléktalanoknak van lehetőségük egy jobb szállásra is

A nem mindennapi hajléktalanszálló megosztja a közvéleményt. Tény, hogy a környék 3800 hajléktalanjának nem elég az egyetlen, 125 férőhelyes szálló, így Dan de Vaul nagy segítséget jelent a rászorulóknak. A farmer azonban feltételekhez köti birtoka igénybevételét. A sátrat verőktől havi 300 dollárt, vagyis nagyjából 60 ezer forintot kér, illetve minimum heti ötórányi munkát, ami lehet faaprítás, főzés vagy egyéb házimunka. 

Dan de Vaul szerint ő csak azt teszi, amit a megye magától nem képes végrehajtani: otthont biztosít a hajléktalanoknak. A "Napos földek" névre hallgató birtokot az 1930-as évek óta bérelte a családja. 1980-ban történt, hogy megjelent egy férfi, aki megkérdezte, parkolhatna-e a területen lakókocsijával. A bérlő beleegyezett, majd nemsokára megjelent a következő lakó is. De Vaul 2002-ben vette meg a földeket, amelyen jelenleg harminc hajléktalan él.

A megkérdezett szociális munkás szerint - aki személyesen ajánlotta a birtokot egy hajléktalan férfinak - de Vaul úr úgy fogadja el a lakókat, amilyenek, és ez jót tesz nekik. A tulajdonos megjegyezte, hogy birtoka tiszta és józan terület, ugyanis elvárja a lakóktól, hogy a névtelen alkoholisták vagy drogosok gyűléseire járjanak. A hatóságokat ez nem győzi meg, szerintük a férfi felelőtlen és arrogáns, és tetteivel csak a helyi szervek szemét akarja szúrni, ráadásul a tucatnyi fabódé, amelyeket saját maga ácsolt a hajléktalanok számára négy-négy ággyal, életveszélyes. A tárgyalás még idén megtörténik, Dan de Vaul azonban megígérte, továbbra is fogadja a hajléktalanokat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com