a világból

Az elmúlt hetek rendkívül hideg időjárása egyre inkább veszélyezteti a hajléktalanokat, ráadásul a pénzügyi és gazdasági válság miatt egyre többen kerülnek az utcákra. A komáromi városi hivatal Szociális és Közigazgatási Főosztályának vezetője, Dubány Katalin elmondta, felkészültek az idei, rendkívül hideg télre, már az új év első napjaitól fokozatosan bővítik az osztály szolgáltatásait és szélesítik tevékenységét. „Ami Komáromot illeti, körülbelül 60 hajléktalanról van tudomásunk. Közel háromnegyed részük él a hajléktalanszálló által nyújtott lehetőségekkel. Itt biztosítva van számukra az átmeneti lakhatásuk, a személyes tisztálkodás, az ételmelegítés, mint alapszolgáltatás, ezenkívül szociális tanácsadás és jó állapotban lévő használtruhák kiosztása. Az étkeztetés megszervezésével a hajléktalanok legalább egyszeri meleg ételhez jutnak január közepétől egészen március végéig. A Határőr utcai alapiskola konyhájáról kapják az ebédet, amely egyszer használatos tányérokkal és evőeszközökkel kerül felszolgálásra, és e mellé biztosítva van a kézmosási lehetőség is. Az ebéd árát (1,83 euró) teljes mértékben a város téríti. Az étkeztetést pillanatnyilag naponta körülbelül tizenöt rászoruló veszi igénybe."

Ami a hajléktalanok korösszetételét illeti, az ellátottak háromnegyed része a 40-55 éves korosztályból kerül ki, a fennmaradó része a fiatalabb generációhoz tartozik. „Még egy nagyon fontos tényre kell felhívni a figyelmet. Sajnos továbbra is problémát okoz a hajléktalanok alkoholfogyasztása. A menhely házirendje szerint ittasan nem vehetők igénybe a különböző szociális szolgáltatások, azonban a téli időszak alatt nem tartatjuk be annyira szigorúan ezeket a feltételeket. Ugyan végesek a férőhelyek, de az nem fordulhat elő, hogy ha valaki be akar jönni éjjelre az utcáról, ne tudnánk befogadni. Szükség esetén különböző ideiglenes megoldásokkal ezt mindenképpen lehetővé tesszük” - fogalmaz Dubány Katalin.

Azonban így is sok hajléktalan marad kint az utcán, képtelenség rávenni őket még arra is, hogy legalább az éjszakát meleg, fedett helyen töltsék.

Az elmúlt hetekben a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság szerint a hideg miatt még nem történt tragédia, de az egyértelmű: a válságos időszak beköszöntése óta egyre több a hajléktalan Komáromban. Ezért a rendőrség felhívja a figyelmet, hogy aki hasonló helyzetben lévő emberről tud, vagy utcán alvó hajléktalant lát, jelezze a helyi rendőrkapitányságon, a városi rendőrségen, vagy a szociális és közigazgatási főosztályon.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com