a világból

A nagybecskereki önkormányzat támogatásának köszönve mégsem zárják be a hajléktalanok menhelyét, amelyet az év elején nyitottak meg a Vajdasági kezdeményezés (Vojvođanska inicijativa) egyesület indítványára. Ezt tegnap megerősítette dr. Mileta Mihajlov polgármester és Aleksandar Marton , a városi képviselő-testület elnöke is, a menhely megtekintése alkalmával. A menhelyt a Tartományi Kormánytól kapott 500 ezer dinárból nyitották meg, ami azonban csak a háromhavi munkájára volt elegendő.

– A város nem engedi meg a menhely bezárását, amely eddigi munkájával igazolta létjogosultságát. A költségvetésből, valamint a Vajdasági kezdeményezés tartományi és más alapítványokhoz benyújtott pályázataiból fogjuk majd biztosítani a menhely működtetését az év végéig. Erre a célra havonta 160 ezer dinár szükséges – mondta dr. Mileta Mihajlov polgármester.

A polgármester (jobbról) a hajléktalanokkal (Kecskés István)

Aleksandar Marton szerint jó, ha egy városnak van egy ilyen menhelye, mert segíteni kell azoknak, akik sokszor máról holnapra semmi nélkül maradtak, és akik a közelmúltig vagonokban, elhagyott romos épületekben, hidak alatt tengődtek. Legtöbbjük hosszú idő után a menhelyen táplálkozhat, öltözködhet ember módján és tisztálkodhat rendszeresen. Marton a Srbijagas támogatását emelte ki, amely eltörölte a menhely fűtési költségeinek egy részét, de megjegyezte: vannak még, akik segíthetnének.

A menhelynek jelenleg nyolc lakója van (hét férfi és egy idős néni). A bennlakókon szemmel látható a menhelyen eltöltött viszonylag rövid idő pozitív hatása. A rendszeres tisztálkodás, étkezés, az alkoholfogyasztásról való lemondás és a közösségi élet visszahozta őket az emberi életmódba. A kezdeményezők remélik, hogy a pilóta-projektum eredménnyel jár és a létesítmény kibővítése mellett lesz anyagi fedezet a hajléktalanokkal foglalkozó szakmabeliek alkalmazására is.

Nagybecskereken harminc regisztrált hajléktalan személy van, de a Sremčev utcában levő otthonban egyelőre csak tízüknek biztosíthatnak szállást.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés


Időjárás BudapestInt.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com