a világból

A nagybecskereki önkormányzat támogatásának köszönve mégsem zárják be a hajléktalanok menhelyét, amelyet az év elején nyitottak meg a Vajdasági kezdeményezés (Vojvođanska inicijativa) egyesület indítványára. Ezt tegnap megerősítette dr. Mileta Mihajlov polgármester és Aleksandar Marton , a városi képviselő-testület elnöke is, a menhely megtekintése alkalmával. A menhelyt a Tartományi Kormánytól kapott 500 ezer dinárból nyitották meg, ami azonban csak a háromhavi munkájára volt elegendő.

– A város nem engedi meg a menhely bezárását, amely eddigi munkájával igazolta létjogosultságát. A költségvetésből, valamint a Vajdasági kezdeményezés tartományi és más alapítványokhoz benyújtott pályázataiból fogjuk majd biztosítani a menhely működtetését az év végéig. Erre a célra havonta 160 ezer dinár szükséges – mondta dr. Mileta Mihajlov polgármester.

A polgármester (jobbról) a hajléktalanokkal (Kecskés István)

Aleksandar Marton szerint jó, ha egy városnak van egy ilyen menhelye, mert segíteni kell azoknak, akik sokszor máról holnapra semmi nélkül maradtak, és akik a közelmúltig vagonokban, elhagyott romos épületekben, hidak alatt tengődtek. Legtöbbjük hosszú idő után a menhelyen táplálkozhat, öltözködhet ember módján és tisztálkodhat rendszeresen. Marton a Srbijagas támogatását emelte ki, amely eltörölte a menhely fűtési költségeinek egy részét, de megjegyezte: vannak még, akik segíthetnének.

A menhelynek jelenleg nyolc lakója van (hét férfi és egy idős néni). A bennlakókon szemmel látható a menhelyen eltöltött viszonylag rövid idő pozitív hatása. A rendszeres tisztálkodás, étkezés, az alkoholfogyasztásról való lemondás és a közösségi élet visszahozta őket az emberi életmódba. A kezdeményezők remélik, hogy a pilóta-projektum eredménnyel jár és a létesítmény kibővítése mellett lesz anyagi fedezet a hajléktalanokkal foglalkozó szakmabeliek alkalmazására is.

Nagybecskereken harminc regisztrált hajléktalan személy van, de a Sremčev utcában levő otthonban egyelőre csak tízüknek biztosíthatnak szállást.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com