a világból

Több mint két tucat ember sétált el április 18-án hajnalban egy elvérző New York-i hajléktalan mellett, akit azután szúrtak le, hogy megmentett egy nőt egy támadástól. A földön fekvő férfinak senki sem segített, a térfigyelő kamerák mindent felvettek. Volt olyan is, aki lefotózta a súlyos sérüléssel fekvő, 31 éves Hugo Tale-Yaxot, majd továbbment.

Ennek nem lett volna szabad megtörténnie! Hugo nem tett volna ilyet!" - fakadt ki a New York Postnak Edwin Tacam, annak a Hugo Tale-Yaxnak az unokatestvére, aki április 18-án hajnalban elvérzett a New York-i utcákon, mert senki sem segített neki.

A 31 éves hajléktalant, Tale-Yaxot azután szúrták le, hogy megakadályozta, hogy egy férfi megtámadjon egy nőt. A nőnek sikerült elmenekülnie, viszont a támadó a megmentőre támadt, és több késszúrással súlyosan megsebesítette.

A támadás a térfigyelő kamerák felvétele szerint nagyjából hajnali háromnegyed hatkor történt, a queensi 144. utca és 88-as út kereszteződése közelében. A mentőket viszont fél nyolcig senki sem hívta ki. A kamerák 25 járókelőt is felvettek, akik elsétáltak az elvérző férfi mellett, köztük olyan is volt, aki megállt, lefényképezte a telefonjával a haldoklót, majd továbbment. A felvételeken egy járókelő odamegy Tale-Yaxhoz, megrázza, de nem hív segítséget.

 


View Larger Map

A felvételen nem látszik jól a támadás, csak az, hogy egy férfi elkezd követni egy nőt, épphogy kisétálnak a kamera látószögéből, amikor a feltételezett támadó elkezd visszafele rohanni, majd őt követi nemsokkal Tale-Yax, aki szúrt sebei miatt néhány lépés után összeesik és elterül a földön. A rendőrség keresi a támadót, és a videón szereplő nőt is, akit megmentett a férfi.

A New York Post irgalmas szamaritánusnak  hívja a meggyilkolt hajléktalant, aki saját nyomora ellenére segített. A férfi Guatemaláról származott, mindenféle alkalmi munkákból tartotta fent magát, de nemrég kifogyott a lehetőségekből és az otthonát is elvesztette. "Elvesztette az életét, miközben segíteni próbált valakinek. Ez bátor dolog. Egy hős volt" – nyilatkozta a Postnak a férfi unokatestvére.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a mostani eset meglehetősen hasonlít arra, ahogy Kitty Genovese meghalt még 1964-ben. Genovese-t Queensben, otthonától nem messze késelték meg, és hiába hallotta legalább tíz járókelő, ahogy segítségért kiált, senki sem állt meg. Az esetből különféle szociálpszichológiai jelenségekre tudtak következtetni. Az egyik a nevét a lányról kapta. Genovese-szindrómának hívják azt, amikor bajba jutott embernek azért nem segítenek, mert sok szemtanúja volt az eseménynek. Minél több potenciális szemtanúja lehet egy eseménynek, annál kevésbé valószínű, hogy valaki megáll segíteni. Erre jutottak a kutatók, annak ellenére, hogy néhány évtizeddel a gyilkosság után sokat sikerült pontosítani a részleteken . Többek között kiderült, hogy nem több tucat, hanem nagyjából tíz ember látta a támadást.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com