Közép-Dunántúl

Székesfehérvár - A magánkézben lévő hajléktalanellátó bővítené férőhelyei számát, a város pedig, megnyert pályázata ellenére nem építi meg a fedél nélkül élő emberek számára nappali melegedőjét, népkonyháját. Túl messze lenne és vélhetően többe is kerülne, mint azt eredetileg tervezték. Ám lehet, hogy több lesz a hajléktalan, hiszen hiteleik miatt is sokan veszítik el otthonaikat.

A Köfém lakótelepen működő, magánkézben lévő hajléktalanszállóban járt a város képviselőjeként a Kríziskezelő Központ vezetője: Zsabka Attila. Ő egyedüliként jogosult ugyanis arra, hogy a Ráchegy hotelben ellenőrzést tartson, s kiderítse, vajon megvalósulnak-e azok a feladatok, amelyeket a Kéznyújtás a Rászorultakért Alapítvány vállalt a várossal kötött megállapodásában. Valójában azonban inkább csak körbenézhet a szállóban, amelyről a közgyűlés előtt nemrég be is számolt. Ebből a jelentésből derült ki, hogy vélhetően tovább bővítené az alapítvány a hajléktalanellátó részlegét, annak ellenére, hogy jelenleg a 150 férőhelyes intézményben 91-en élnek. A város képviselői által korában megfogalmazott félelem, hogy talán nem csak fehérvári, illetve környékbeli hajléktalan emberek számára biztosítanak majd itt férőhelyet, hanem távolról (akár a fővárosból) is hoznának ide fedél nélkül élőket, továbbra is fennáll. Ezt azonban bizonyítani nem lehet, árulta el Zsabka Attila, hiszen amint valakit bejelentenek a Ráchegy hotelben, a lakcímkártyáján is ez a cím szerepel, nem az, ahonnan jött. A székesfehérvári önkormányzat, annak ellenére, hogy új versenytárs jelent meg a város hajléktalanellátásában, pályázott egy nappali melegedő és népkonyha megépítésére. A 49 millió forintos támogatást meg is nyerték, melyhez eredetileg 8 millió forintot kellett volna hozzátenni. Most azonban ezutóbbi szám már nem annyira biztos, sőt, felmerült, hogy a Takarodó úti helyszín túl messze lenne azoknak, akiknek épülne.


- A muszáj nagy úr, ha kellene, persze, hogy kimennénk oda ebédelni! - mondta az egyik ellátott a Malom utcai szálló ebédlőjénél. Mások viszont tiltakoztak: - Nekem rossz mindkét lábam, nem tudnék oda kimenni - szögezte le egy másik férfi. Vélhetően erre nem is lesz szükség, ugyanis hiába a nyertes pályázat, a város úgy tűnik, eláll a melegedő megépítésétől.

A jövőből azonban térjünk vissza a mába. Ugyan a héten megenyhült az idő, mégis vannak már az országban hajléktalan áldozatai a hidegnek. Székesfehérváron november első napján kezdődött a hajléktalan ellátásban a dömping munka. Azok a nyolc éve eredményesen futó programok indultak el, amik nékülözhetetlenek az utcán élők ellátásában - számolt be az elmúlt napok feladatairól Zsabka Attila. - Ezeknek köszönhető, hogy városunkban hosszú évek óta csak egyetlen fagyhalál volt az utcán. Egy Budapestről Székesfehérvárra érkező fiatalember fagyott meg egy romos épület padlásán. Tudtunk róla, de munkatársaim nem tudták őt az éjjeli menedékhelyre csalogatni - mondta a szakember. A Kríziskezelő Központ idén pályázaton több mint 3 és félmillió forintot nyert élelemre, a teajárat működésére, gyógyszerekre, kötszerekre, a krízisautó üzemeltetésére, és arra, hogy hétvégén is utcán legyenek a szociális munkások. Hideg éjszakákon ennek köszönhetően több száz takarót osztanak szét önkéntesek és a központ munkatársai. Az elmúlt vasárnap elindult a teajárat, hogy meleg italt jutasson el a hidegben éjszakázóknak. A Krízis Központ ennek a pályázatnak eredményeként az elmúlt évhez hasonlóan folytatja a vacsoráztatást. Kettő szendvicset kap az a hajléktalan, aki éjszakára az éjjeli menedékhelyre betér. A hét szinte valamennyi napján segítenek önkéntesek is, valamint egyházi karitatív és társadalmi szervezetek tagjai. Nyolc-tíz szervezet közel nyolcvan tagja. - Örülünk, hogy sokan jönnek, mert minél többen vagyunk, annál több fér a gondoskodásba - mondja Attila. - A szendvicsek elfogyasztásához így tudunk a lehetőségekhez mérten otthoni hangulatot teremteni, és - ami fontos a lecsúszott emberek számára - beszélgetni velük. Kapnak jó szót is.


A munka a Kríziskezelő Központban természetesen nem a fagyok beálltakor kezdődik. Nyár óta figyelik a hajléktalanokat, ki hol tartózkodik, hol élnek betegek, bizonytalan helyen, romos épületben tartózkodók. Olyan tömegesen ugyan nem találunk Székesfehérváron hajléktalanokat, mint a fővárosban, ahol az új városvezetés drasztikus lépésre szánta el magát eltüntetésükre , de a parkokban, lépcsőházakban meghúzódó fedél nélkül élők elhelyezése itt is kiemelt feladat. Alternatív megoldásokat dolgoznak ki erre szakemberek és a város vezetői. Gondolkodnak lakókonténerek felállításában, és olyan szállások nyitásában, ahol kevesebb az elvárás, vagy társukkal, állataikkal is meghúzhatnák magukat a hajléktalanok.

 

 

 

 

A Sörház téri szállón befogadják azt, aki hajlandó közösségi helyre menni, és ételt is kap (Fotó: FMH-illusztráció)

 

 

 

- Fontos feladatunk még a belvárosban kolduló hajléktalanok problémájának megoldása is. Számos panasz érkezett miattuk az önkormányzathoz az elmúlt években, jelenlétük a belvárosban azonban nem veszélyezteti a közbiztonságot. Ők inkább áldozatai mintsem elkövetői a bűncselekményeknek - vélekedik Werger Éva, a Szabálysértési és Igazgatási Iroda vezetője, aki elárulta azt is: az elmúlt években több alkalommal érkezett a lakosság részéről vagy éppen városunkban megfordult vidéki turistától olyan jelzés, hogy a belvárosi koldusok rontják a város idegenforgalmi képét.

 

- Véleményem szerint a statisztikai adatok, szabálysértési ügyek száma nem utal erre - mondta. Tavaly 20 esetben folytattak koldulás szabálysértés miatt eljárást, idén pedig eddig 21 hasonló ügyben intézkedtek. Azokat a kéregetőket, akik nem kisgyerekkel vagy másokat leszólítva koldulnak, nem zavarják el, ugyanis ez nem jogellenes cselekmény.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com