Közép-Dunántúl

Az Utcai Szociális Segítők Egyesülete szerint a jelenlegi ellátó rendszer közel sem elégséges a probléma kezelésére, különösen az éjjeli menedékhelyek férőhelyszáma kevés Tatabányán.

elenleg a köztársasági elnök asztalán fekszik aláírásra várva az építési törvény módosítása, mely szerint szabálysértést követ el és megbírságolható az, aki a közterületet nem rendeltetésszerűen használja, például ott lakik vagy alszik. Ugyanakkor októberben kormányhatározat született arról, hogy a nemzeti erőforrás minisztérium, a közigazgatási, valamint a belügyi tárca november 30-ig dolgozzon ki egy középtávú cselekvési tervet a hajléktalanok számának csökkentésére és a hajléktalanellátó rendszer megújítására, hogy „a közterületek rendeltetésszerű használata tekintetében megfogalmazódott igények ne járhassanak a társadalmi igazságosság és szolidaritás aránytalan sérelmével”.

 

Tatabányán is folyamatban van a szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata, közölte érdeklődésünkre Rembeczkiné Schenk Evelin, a Népjóléti iroda munkatársa. – A jelen felülvizsgálat áttekinti a 2003-as alapkoncepció megvalósulását, illetve reagál az azóta történt változásokra, újabb rövid és hosszú távú feladatokat, célokat határoz meg. A felülvizsgálat során a szakemberek ismét elvégzik az adatok elemzését. Ezzel párhuzamosan sor kerül a szociális szolgáltatások jogszabályi környezetének vizsgálatára is.

Tatabányán is évek óta növekszik a hajléktalanok száma. Az önkormányzat több szervezettel is kapcsolatban áll a hajléktalanellátás területén. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által működtetett szociális intézményeknek határozatlan idejű feladatátvállalási szerződésük van az önkormányzattal. A Magyar Vöröskereszt által működtetett Nappali Melegedő vezetőjének tájékoztatása alapján az elmúlt három évben évente csaknem száz regisztrált fővel növekedett a városban a hajléktalanok száma: 2008-ban 586, 2009-ben 662, 2010-ben eddig 775 fővel kerültek kapcsolatba. „A Nappali melegedő zökkenőmentesen látja el a feladatát. 2010. október 1-től 50-re nőtt az engedélyezett férőhelyek száma. A téli krízisidőszakban az engedélyezett férőhelyek számát keveslik az ellátottak, a valós helyzetről az adott intézmények tudnak tájékoztatást adni” - írja a Népjóléti Iroda munkatársa.

Az Utcai Szociális Segítők Egyesülete 1999 óta látja el feladatellátási szerződés keretében Tatabányán az utcai szociális munkát. Továbbá pályázati támogatásból biztosítja a hajléktalanok téli krízisellátását. Az egyesület 2009-es adatai szerint Tatabányán 593 fő él hajléktalan életformát, ebből 379-cel álltak folyamatos kapcsolatban. Adataik szerint az elmúlt években jelentősen emelkedett a hajléktalanok között a nők aránya. Tatabányán ez az arány 2009-ben 19 százalék volt, 98 női hajléktalan ember szerepelt nyilvántartásukban.

 

  A Népház ligetben él néhány hajléktalan

A Népház ligetben él néhány hajléktalan

"Az Utcai Szociális Segítők Egyesületének a megítélése szerint a jelenlegi ellátó rendszer - különösen a krízisszálló jellegű éjjeli menedékhelyek férőhelyszáma - közel sem elégséges a probléma kezelésére" - írja kérdésünkre válaszolva Rembeczkiné Schenk Evelin. A Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás Egyesített Szociális Intézményei által működtetett Éjjeli menedékhely 23 fő számára nyújt ellátást, ez a téli időszakban további 15 férőhellyel bővíthető. Az Utcai Szociális Segítők által 2010. januárja óta a téli időszakban működtetett Speciális Zsilip Szoba 14 tartósan utcán élő személy számára nyújt elhelyezési lehetőséget.

A 2009-2010-es téli időszak alatt az utcai segítők összesen 115 utcán, közterületen élő személyt láttak el napi egyszeri hideg élelemmel. Róluk tudjuk, hogy lakhatásuk nem megoldott, intézményi elhelyezést nem tudnak igénybe venni, éjszakáikat utcán, közterületen, nem lakhatás céljára szolgáló helyiségekben töltik. Ezek az emberek Tatabányán nem tudtak igénybe venni szállást nyújtó szolgáltatást, hiszen az Éjjeli menedékhely és a Speciális Zsilip Szoba is teljes kihasználtsággal üzemelt - írja a Népjóléti Iroda munkatársa.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com