Közép-Dunántúl

A vitaest témája a hajléktalanok sorsa volt. Sorsuk mindannyiunk felelőssége, az ő problémájuk a mi problémánk is.

A Közpolitikai Vitaestek előadássorozat első témája a hajléktalanok problémája volt, melyet Fedél nélküli éjszakák – Beszélgetés a hajléktalanok helyzetéről címmel tartottak január 18-án délután a Városi Művelődési Központ és Könyvtár előcsarnokában.


Gerstmár Ferenc

A hajléktalanok helyzete összetett probléma, melyről Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő beszélgetett Kalocsai Adrienn szociálpolitikussal, Vágó Gáborral, az LMP országgyűlési képviselőjével, dr. Albert József szociológussal és Szaller Péterrel, a Befogadás Háza vezetőjével.

A téli időszakban a sajtó is fokozottabban figyel a hajléktalanokra, így a kormánynak is intézkednie kell. Vágó Gábor számolt be róla, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tavaly novemberben három oldalas tervet dolgozott ki a helyzetük javítására, ami inkább munkaanyag, mert nem jelent megoldást a problémára. Budapesten ugyan elindított egy folyamatot, mely az aluljárók kiürítését szorgalmazza, de kézzel fogható megoldás nem érkezett. Albert József szerint nem is lehet megszámlálni a hajléktalanokat, hiszen a téli időszakban mindig többen tűnnek fel, mint például nyáron, így nehéz rajtuk segíteni. Az aluljárók kiürítése így nem jelent megoldást a problémára.

A fedél nélkül maradt emberek számon tartása valóban nehéz, ezt igazolja Szaller Péter és Kalocsai Adrienn vizsgálódása is. A Befogadás Háza vezetője beszámolt róla, hogy körülbelül 110-120 fő az, aki igénybe veszi Veszprémben az intézményi ellátást, míg a szociálpolitikus a 2004-ben végzett tanulmány szerint 350-400 hajléktalant számlált meg a településen. A helyzetet csak rontja, hogy Veszprémben jobb feltételekkel látják el őket, így számos településről érkeznek a városba.

A hajléktalan sorsból nehéz kitörni. A meghívott vendégek nem is erre helyezték a hangsúlyt, szerintük a megelőzés fontosabb. Már iskolás korban el kell kezdeni a szociális nevelést, hogy senki ne kerüljön a társadalom peremére, valamint meg lehessen magyarázni a gyerekeknek, mit jelent a hajléktalanság. Albert József szerint a társadalom sem kezeli jól ezt a problémát, hiszen vagy naivan segítünk, vagy undorodva fordulunk feléjük.

Kinek a felelőssége? Vágó Gábor szerint a társadalomé. Ha valahol emberek fedél nélkül élnek, ott biztosan probléma van a társadalomban is. Segíteni azonban nagyon nehéz, hiszen Veszprémben a Befogadás Háza is 100 százalékos kihasználtsággal működik, az önkormányzatok nem tudnak több pénzt juttatni a hajléktalanok ellátására és az emberek szemléletmódja is más. Emellett meg kell említeni, hogy a hajléktalanok társadalma is összetett, van, akin lehet segíteni, van, akin nem. Mégis egyetértett benne mindenki, hogy máshogyan kell viszonyulni a hajléktalanokhoz, a szociális intézményeknek meg kell vizsgálni egyenként, ki miért került az utcára, valamint már a megelőzésnél ott kell lenni.

A Közpolitikai Vitaestek elnevezésű programsorozatot a veszprémi LMP szervezi. Gerstmár Ferenc elmondta, hogy minden hónapban igyekeznek egy aktuális témát találni, amivel kapcsolatban szakértőket szólaltatnak meg.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com