Közép-Dunántúl

Orvosi rendelőt alakítottak ki a Papírgyári úti hajléktalan szállón, hogy a körzethez tartozók háziorvosi ellátást kaphassanak.

Orvosi rendelő a hajléktalanszállón-videóval

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány már 4 éve működteti a Papírgyári úton található hajléktalan ellátó központot. Az önkormányzattal közösen megoldást találtak a hajléktalanok házi orvosi ellátására: szeptember elsejétől orvosi rendelő üzemel az intézményben.


Dunaújváros önkormányzata fontos feladatnak tartja a hajléktalanok ellátását.  A Kandó Kálmán téri Hajléktalan Ellátó Centrumban jól felszerelt orvosi rendelő működik. Ám az eddig 1-es háziorvosi körzethez tartozó, a Papírgyári út 11. szám alatt lakóhellyel- tartózkodási hellyel rendelkező hajléktalanok orvosi ellátása régóta problémát jelentett. Az önkormányzat egy rendelő kialakítását kezdeményezte, ahol is helyben, a saját életterükben vehetik igénybe az orvosi ellátást, és nem kell a város másik végéhez elmenni érte.

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány által működtetett Papírgyári úti szálló egy integrált intézmény, több ellátási forma van, mint például utcai szociális szolgálat, nappali melegedő, éjjeli menedék, átmeneti szálló, népkonyha, szenvedélybetegek nappali intézménye.


Most pedig orvosi rendelővel bővült az ellátás. Oláh János, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány általános igazgatója elmondta, a szociális krízis miatt a hajléktalanoknak sokkal rosszabb az egészségük. Élethelyzetükből adódóan nincsenek meg az orvosi kartonok, nem lehet visszanézni a kórtörténetük. A rendelőben a hajléktalanok speciális igényeihez igazodik a háziorvosi alapellátás.  A helyiségét az alapítvány biztosítja az intézményen belül. Az önkormányzat két millió forint támogatást nyújtott a szükséges eszközök beszerzésére, illetve a személyi költségekre. Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester elmondta, ez az összeg az év végéig szól, de a jövő évi költségvetésbe is betervezik már a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. Hetente kétszer van rendelés, hétfőn 11:30-13:30, csütörtökön 16:00-18:00 óráig.

A rendelési időt rugalmasan kezelik, a feladatokat Dr. Fenyvesi Béla háziorvos látja el. Ápoló-asszisztense, Szűcsné Kiss Katalin elmesélte, a nyitás óta 113 személy jelentkezett át önkéntesen más körzetekből a szálló rendelőjébe. Az egészségügyi ellátás mellett beszélgetnek is a betegekkel. Mindegyikük nagyon hálás azért, hogy kialakították a rendelőt. Bizonyos mennyiségű gyógyszerkészletük is van (fájdalomcsillapító, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő), hogy az akut problémákban szenvedőket el tudják látni. A gyógyszereket az önkormányzat biztosította.


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com