Közép-Dunántúl

A fehérvári hajléktalanszálló csütörtökön indult oktatási programja lehetőséget teremt arra, hogy a városban élő 400 hajléktalan közel tíz százalékának javuljon az életminősége. A TÁMFALAK (támogatott foglalkoztatás, lakhatás és képzés hajléktalanoknak) program két évig tart. Tavasszal választották ki azokat az embereket a családok átmeneti otthonából, az utcáról és a kríziskezelőből, akik rész tudnak venni azokon az oktatásokon, mellyel esélyük lesz a saját lábukra állni.

Július 1-én, csütörtökön kezdődött az első képzési modul, mely egy 120 órás motivációs tréning. A programban résztvevő 30 ember közül 15-en vesznek részt ezen a képzésen, ami nem más, mint egy előképzés a könnyebb beilleszkedés érdekében. Alap-kompetencia képzésről van szó, ahol írást, olvasást, számolást tanulnak. A képzés ideje alatt megélhetési támogatást kapnak és az ebéd sem a hajléktalanszállón, hanem a Kodolányi éttermében van minden munkanapon. Ez a tanfolyamrész arra jó, hogy ha munkaügyi központ képzésein szeretnének részt venni, akkor arra alkalmasak lesznek.

 
 A csoportból 16-an motoros fűrész tanfolyamon is részt vehetnek, ami OKJ-s tanfolyam és várhatóan december végén tudnak majd levizsgázni. A képzések után pedig arra is van lehetőség, hogy a munkaügyi központ támogatott képzésein vegyenek részt.
 
 A program másik eleme az ún. foglalkoztatási rész: aki elvégzi a motorfűrész kezelő tanfolyamot, azok közül a Városgondnokság nyolc embert tud majd foglalkoztatni, ami minimum 10 hónapnyi munkát jelent majd. Van egy kertész vállalkozó, aki egy embert foglalkoztatna és az állatmenhelyre is mehetne egy ember dolgozni.
 
Óriási kihívás lesz, hogy 19 embernek egyedileg segítsék az elhelyezkedését – mondta Zsabka Attila. Megfelelő munkát kell találni nekik. „Feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a munkáltatókat, akik foglalkoztatják a képzésben részt vett embereket.” A program lakhatási támogatás része: annak adnak támogatást, akinek van rendszeres havi jövedelme: 6 és 12 hónapos támogatást adhatnak maximum 30 ezer forintot. Színház, foci és jégkorong bérleteket is vásárolnak, amiket felváltva használhatnak majd a programban résztvevők.
 
Zsabka Attila kiemelte, hogy több olyan program is volt a közelmúltben, amivel a lakhatást segítik. Az elmúlt 3 évben mintegy 110 embert „léptettek” ki a hajléktalanszállóról.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com