Közép-Dunántúl

Dunaújváros - Hamarosan az érintettek, azaz a hajléktalanok is igénybe vehetik a Kandó téren épült új centrumot - hangzott el a tegnapi ünnepi eseményen.
 

Ekkor tartották a dunaújvárosi Hajléktalan Ellátó Centrum szakmai zárórendezvényét, amelyen Cserna Gábor polgármester, Gombos István kulturális alpolgármester mellett a projekt levezénylését végzők mellett az előző városvezető, dr. Kálmán András is résztvett.

- Úgy érzem, egy sikertörténet részesei vagyunk, illetve lesznek azok az emberek, akik reményeim szerint legkésőbb januárban birtokba vehetik az új centrumot - fogalmazott Cserna polgármester az uniós pályázati forrás segítségével megvalósult beruházásról, és egy Wass Albert idézettel folytatta: "Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk és leszünk Egy Cél és Egy Akarat..."

Az új központ szükségességével már évekkel ezelőtt tisztában volt mindenki, az előkészítés 2008 tavaszában kezdődött el. A polgármester meg is jegyezte: az azóta eltelt időben - pártállástól függetlenül - a közgyűlésben a centrum ügye mindig zöld utat kapott a képviselőktől.

Friedrich László vezető projektmenedzser a számokat is ismertette. A felújítás 116 millió forintba került, ebből az Európai Unió 70 milliót állt. A többi a város önereje.

Sipiczki Zoltán tervező elárulta: az épület homlokzatán nem véletlenül látszik több helyen a régi téglaburkolat: - Az itt élők számára az élet is lecsupaszodik, ezt a sebet akarja sugallni ez a megoldás. Minden máz mögött ott van a valóság. Ezen felül régen nem volt vakolat, csak ilyen csupasz téglafalak. Ezzel egy kicsit a múltat is megidéztük.

 

A zárórendezvényen elhangzott: a hajléktalanok remélhetőleg januárban birtokba vehetik az épületet (Fotó: DH)

Mivel manapság sem a Kenyérgyári, sem a Papírgyári úti ingatlan nem felel meg ilyen típusú feladatokra, azért is hatalmas dolog, hogy elkészült az épület. Amivel kapcsolatban Kissné Fekete Éva, a szakmai munka koordinátora egy döbbenetes megjegyzést tett: - Húsz esztendő után végre megteremtődtek a dolgozók számára is a megfelelő munkafeltételek. Azaz lesz saját öltözőszekrényük, irodájuk, helyük, ahol külön foglalkozhatnak az emberekkel.

De amint az egyik jelenlévő hajléktalan - ők kis műsort is adtak - a koccintáskor megjegyezte: köszönjük az új szállodát, mert mi úgy tekintünk rá az előző helyek után.

Az ünnepség utáni bejáráson mindenki megbizonyosodhatott, hogy a korábbihoz képest valóban álomszerű körülmények közé kerülnek az ellátottak. Az akár kétágyas, házaspárokat kiszolgáló szobák mellett wi-fi, azaz internet kapcsolat is lesz a teljesen akadálymentesített épületben. Ahol harminc férőhelyes nappali melegedő, negyvenöt fős éjjeli menedékhely és harminc ember befogadására alkalmas átmeneti otthon is üzemel majd, úgy mint orvosi ellátás és sok más, ami segíthet az újrakezdésben...

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com