Közép-Magyarország

Hiába jelentették be a Magyar Református Szeretetszolgálat múlt hét szombati ételosztását a Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálatnál,a nagy fagyokban kevés utcán lakó hajléktalan emberhez tudták eljutatni meleg teájukat és szendvicseiket. Pedig segíteni szeretett volna azoknak a fedél nélkülieknek, akik férőhely híján nem kapnak helyet egyik hajléktalan szállón sem. De nem találték őket.

Múlt hét szombaton 200 adag szendviccsel és rengeteg forró teával indultak útnak kisbusszukkal a Nyugati térre és  Blaha Lujza térre. Délután hat órakor a Nyugati térnél 30-40 csomagot tudtak szétosztani, egy órával később a Blahán pedig csak 3-4 csomagot tudtak odaadni az akkor éppen az aluljáróban tartózkodó hajléktalanoknak. Sajtóreferensük, Gilicze Réka szerint ez a nemrégiben érvénybe lépett rendetelet következménye, mely szerint tilos hajléktalanoknak közterületen tartózkodnia.

Bár a törvénymódosítás és az önkormányzati rendeletek szövegezéséból a hajléktalanok érdekérvényesítő szervezeteinek sikerült elérnie, hogy kivegyék a "hajléktalan" szót, azaz ne szülessen egy ennyire diszkriminatív rendelkezés, a köztudatban mégis az terjedt el, hogy az új jogszabály a hajléktalanok köztereken való tartózkodását tiltja. 

Kérdésünkre, hogy az új rendeletek után a Szeretetszolgálatnak milyen tapasztalata volt az ételosztás engedélyeztetésével, a sajtóreferens elmondta, hogy nem volt szükségük engedélyeztetésre, mivel egyrészt csak az autóból osztottak ételt, ezért nem foglaltak közterületet, másrészt csak hideg ételt osztotak, így az ANTSZ engedélyére sem volt szükségük.

Végül a megmaradt csomagokat hajléktalan szállókra vitték.

A Magyar Református Szeretetszolgálatnak több városban (Budapesten, Mohácson és Baján) is van hajléktalan ellátó intézményük. Budapesten nappali melegedőt, éjszakai menhelyet és utcai szolgálatot működtetnek. Az intézmény 80-90 %-os telítettséggel működik. A bekerülés feltétele az alkoholmentesség és a hjlandóság a munkakeresésre.

A Magyar Református Szeretetszolgálat höonlapja ide kattintva érhető el.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com