Közép-Magyarország

Sorozatunk első részében bemutatjuk, mire számíthatnak azok az embertársaink, akik a VIII. kerületi népkonyhák főztjével szeretnének jóllakni. Az ételek jó minőségűek, de nem könnyű hozzájuk jutni.

Hús, rizs, krumpli, tészta – ezek a tételek jellemzik a népkonyhán étkező rászorulók étrendjét. A hivatalos előírás szerint egy-egy adaggal a napi energiaszükséglet hatvan százalékát kell fedezni – ez 1200 kalóriát jelent. Nem csoda hát, hogy a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek vezetik a hozzávalók listáját. Lássuk, mit lehet kihozni az adagonkénti 220 forintos állami támogatásból.

Tavaszi ragu - jogosultsági igazolással

Tavaszi ragut főznek a mínusz kilenc fokos decemberi hidegben a Józsefvárosi Népkonyhán. A különböző fantázianevekkel ellátott raguk a mindenkori közkonyhák kedvelt ételei. A homályos elnevezés miatt persze az egyszeri fogyasztó sosem sejti, pontosan mi kerül a tányérjára. Mindenesetre a konyhásnéni felvilágosít: csíkokra vágott pulykahúst, répát, krumplit és zöldborsót tettek a raguba. Szeretnénk megkóstolni, de elhajtanak minket, az ételt ugyanis csak ebédjegy ellenében lehet megkapni, negyven adag a Gyermekvédelmi Szolgálat, további kétszázhatvan pedig a Családjogi Szolgálat által kiválasztott rászorulóknak jár. A támogatásban mindenki három hónapon keresztül részesülhet, és egyszer kérhetik a szolgáltatás időtartamának meghosszabbítását. A Józsefvárosi népkonyhán elvitelre osztják az élelmet, az emberek saját tálkákkal érkeznek, amelyeket – a jogosultságot bizonyító papír felmutatása után – egy evőkanál rizzsel és húsos szósszal töltenek meg az ételosztók.

Hajléktalan- és diákcsemege

A Józsefvárosi Népkonyhától két sarokra található az Oltalom Karitatív Egyesület Népkonyhája. Itt bárki kaphat ételt, aki reggel feliratkozással jelentkezik az ebédre. Az adminisztráció során be kell mutatnia az egy hétnél nem régebbi Fertőtlenítési Igazolását, és a legfeljebb féléves tüdőszűrési papírját. Akik felkerültek a 150 fős listára, délben csapatba verődve várják, hogy nyíljon a barna vasajtó, ahol kisebb turnusokban, név szerint szólítják őket a konyhához. A mai menü csigatészta zöldbabos-pulykahúsos raguval. Mi is kapunk egy adagot kóstolóba: kiadós mennyiség, a tészta nincs összefőve, és a hús jóízű, a szaftban mintha paprikakrémet vélnénk felfedezni. A szomszédos Wesley János Lelkészképző Főiskola konyhájáról hozatják az ételt, úgyhogy a kantinban falatozó hallgatóknak ugyanez a déli menüje. „Senkit sem engedünk el éhesen” – mondja Rákos András, az intézmény vezetője. Ha a napi meleg étel elfogyott, akkor sem húzzák le a rolót, kenyérrel, teával, májkonzervvel várják a becsöngetőket. Olykor kap az intézmény ételadományt is, főleg az ünnepek környékén jellemző az adakozókedv – tavaly karácsonykor például majdnem a nyakukon maradt a sok babgulyás, és olyan is előfordult már, hogy lazacos szendvicset kaptak a hajléktalanok. Az év többi szakában már kevésbé aktívak az adakozók, ilyenkor a menü általában húsból és valami magas szénhidráttartalmú köretből – krumpliból, rizsből, tésztából – áll.

Tésztaság, fél egészség

A Vöröskereszt is működtet egy népkonyhát a környéken. A Homok utca 4-es szám alatt nem szolgálnak fel ebédet, a Vöröskereszt különböző intézményeibe szállítanak innen naponta 300 adag ételt. A teret káposztás cvekedli illata lengi be – éppen a „tészta napon” érkeztünk. A kóstolóról sajnos lemaradtunk. Benkő György, a konyha élelmezésvezető mindenese elmondta, hetente egyszer készítenek vegetáriánus tésztaételt, a többi napon hús is kerül az alumínium kondérokba. Csak sertéshúst használnak, a marha túl drága, a csirke pedig könnyen romlik, ráadásul alacsony a kalóriatartalma. Az élelmezésvezető, aki a beszerzés mellett a főzést is vezényli, nyugalmazott vendéglátós. „Levesnél fél litert számolok fejenként, nem 2,5 decit, ahogy a vendéglátósoknál csináltuk” – mondja, majd búcsút int, és visszatér a konyhába.

N.K.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com