Közép-Magyarország

A főpolgármesterhez intézett kérdéseink
1. Miért nem vonja be a főváros a hajléktalan stratégiájának (aminek első határideje november 30. volt, de még mindig nem publikus a tartalma) elkészítésébe magukat az érintetteket? Tarlós István a fogyatékkal élők esetében azt ígérte, hogy bevonja őket a probléma megoldásába (http://tarlosistvan.hu/2010/09/28/erintettekkel-es-szakertokkel-kell-konzultalni/). Amikor kidolgozták a Társadalmi Megbékélés Programját, miért nem érezte szükségesnek a hajléktalan emberekkel való konzultációt, hiszen a hajléktalanságnak ők az igazi szakértői?
2. Nem tartja aggályosnak a főpolgármester, hogy az aluljáró takarítási programot éppen a krízis időszakra időzítették? Civilizált társadalmakban éppen ilyenkor kellene a szolidaritásnak még jobban megjelennie. (Olyan nyugat –európai példákra gondolunk, mint Lisszabon, ahol hideg időszakban megnyitják a rászorulók előtt a metró aluljárókat.)
3. Mi lesz azokkal, akik nem a 13 kiemelt aluljáróban „élnek”, hanem Budapest más aluljáróiban é közterületein kénytelenek tölteni az éjszakákat, és ezért a Társadalmi Megbékélés Programjának támogatásaiból nem részesülnek?
4. A Társadalmi Megbékélés Program pontosan milyen forrásokból van finanszírozva? Megérkezett-e már a programban résztvevő hajléktalan ellátó szervezetekhez a program megvalósításához szükséges támogatás?
5. A Társadalmi Megbékélés Programjának gyakorlati megvalósításában pontosan mire költik majd forrásokat? Hány új férőhelyet létesítenek, mennyi pénz jut az albérlet támogatásokra, mennyi pénzt kapnak közvetlenül az utcai gondozó szolgálatok?
6. Hogyan kell értelmeznünk a főpolgármester következő kijelentését? Milyen törvényi szabályozás alapján helyeződhet valaki törvényen kívül ma, Magyarországon? Milyen jogszabály alapján viszik majd el a hajléktalan embereket az aluljárókból, dec.15. után? Ki viszi el őket? Mi lesz azokkal, akiknek a bejelentett lakcíme közterület?
„…ebben a városban rendet kell tenni, tehát itt nem lehet 24 órában liberális klub. […] Ha valaki mindezek után is életvitelszerűen, már-már garázda módjára, a túlnyomó többség érdekeit alapvetően veszélyeztetve, megpróbálja azt az életmódot folytatni mint eddig, az saját magát helyezi törvényen kívül, és azzal úgy kell eljárni, ahogy az ilyenekkel szemben el szoktak, azokat el kell onnan vinni, és el is fogjuk.” Tarlós István a TV2 Mokka című műsorában 2010. november 5-én
7. Vecsei Miklós nyilatkozta (Népszava. 2010.dec.3.), hogy a főváros több üres ingatlant is felajánlott, hogy abban hajléktalan embereket helyezzenek el. Milyen ingatlanokról van szó? Milyen típusú szállásokat kívánnak létrehozni ezekben az ingatlanokban.
8. Milyen közép és hosszú távú stratégiája van a fővárosnak a szociális bérlakás hálózat fejlesztésével kapcsolatban?

Bende Anna, Dósa Mariann, Ferencz Norbert, Bene Géza, Némedi Lászlóné

Budapest, 2010.12.10

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com