Közép-Magyarország

A lenti párbeszéd megértéséhez tudni kell, hogy A Város Mindenkié csoport tagjai 8 kérdést adtak le írásban a főpolgármesternek előzetesen, aminek a megválaszolására, nem maradt idő, viszont még a helyszínen a Város Mindenki csoport egyik jelenlévő tagja leadott plusz egy kérdést: „miért nincs fogadóórája a főpolgármesternek?”
Géza a 2 órás közmeghallgatás legvégén kapott szót Tarlós Istvántól, miközben a főpolgármesternek átnyújtották, az általa leadott fogadóóráról szóló kérdést
(a párbeszédet, hangfelvétel alapján magam jegyeztem le)

Bene Géza vagyok, a Város Mindenkié csoport tagja, ez egy olyan hajléktalanokból álló csoport, amiben hajléktalan és nem hajléktalan emberek azért dolgoznak, hogy a hajléktalanságot megszüntessék, Ön nem fogadja az olyan a csoportot, amely ugyanazt akarja, amit ön akar. Köszönöm szépen.

Tarlós: Igen hát erre azért válaszolnék, nyilván kíváncsiak a válaszomra. Nézze, a következő a helyzet, én nem tudom, hogy ki mondta azt, hogy nekem nincs fogadóórám?
Némedi: a titkárnője, háromszor
Tarlós: válaszolnék, válaszolnék jó?
Hogy nincs fogadóóra ez csak attól lehet igaz, nem feltétlenül való ez a nagyközönség elé
de elmondom, mert az én időm most nagyjából reggel héttől este 10ig be van osztva.
Nehogy azt gondolják, hogy innen szórakozni megyek, nekem még két-három kötelező programom van ma, amelyek egyike sem függ össze a szórakozással.
Ami a hajléktalanokat illeti: hát egyrészt folyamatosan torzítja valaki az információkat.
Mi nem a hajléktalanoktól takarítjuk ki az aluljárókat, hanem minekután biztosítottuk a hajléktalan emberek számára a feltételeket, akik az aluljárókat életvitelszerűen használják, ezek után az aluljárókat visszakívánjuk adni a budapesti városlakók többségének.
És nem hiszem, hogy ezzel probléma lenne.
Többet teszünk a hajléktalanokért 3 hónap alatt, mint amennyit 20 év alatt tettek, nagyon jól tudják Önök is, hogy mi nem egyszerűen kitakarítjuk onnan a hajléktalanokat, lehet ilyennel a közvéleményt heccelni, de kérem, aki a segítő kezet ellöki, mi gondoskodunk az elhelyezésről, az élelmezésről, az orvosi ellátásról, a biztonságukról és munkát ajánlunk.
Aki ezután…
Most én beszélek ne haragudjék.
Aki ezután azt mondja, hogy ő továbbra is életvitelszerűen használja az aluljárót, erre udvariasan és kellő tisztelettel megemlítem: erre nem lesz módja, mert az aluljáró nem erre való ugyanis.
Én egyébként szívesen fogok önökkel beszélgetni, de nem arról, hogy használhatják-e életvitelszerűen az aluljárót, arról nincs mit tárgyalni. Egyébként pedig nem hatalmi önkénnyel oldjuk meg a kérdést nagyon jól tudják…
Bene: bólogat
Tarlós: Nem uram ez nem így van, nem így van, tisztelettel jelentem önnek nem így van, hanem Győri Péterrel, Vecsei Miklóssal a Máltai Szeretetszolgálattal összefogva az ő szakmai véleményük alapján. Nem véletlenül, nem úgy kezdtünk neki, hogy odamentünk és a hajléktalan embereket kicipeltük onnan, hanem egy csomó feltételt előtte biztosítottunk, ne haragudjanak mindenről beszélek önökkel és módjuk lesz velem beszélgetni, akár el is megyek önökhöz, és nagyon sok mindenről tudunk beszélni csak egyről nem: hogy szabad e az aluljárókat életvitelszerűen használni és ott aludni. Mert azt nem lehet. Azt nem lehet, az aluljárók nem erre valók.
Ennek az egy kérdésnek a kivételével bármiről tudunk tárgyalni. Nézze én sokat foglalkoztam ezzel a kérdéssel már a kerületemben is, Óbudán.
A családom is támogat hajléktalanokat, a fiam egyetemista korában rendszeresen a zsebpénzét adta oda egy hajléktalan férfinak, majd önnek vagy önöknek szűkebb körbe elmondom, mire használta fel a pénzt.
Higgye el, segíteni akarok, de arról nem lehet szó, hogy az aluljárókba lakjanak, ezt az egyet nem kérhetik. Nagyon sok mindent ezen kívül kérhetnek.
Még egyszer megadom a szót önnek.
És aztán majd folytatjuk az eszmecserét jó?
Bene: Köszönöm szépen, hogy felszólalhattam és válaszolhatok rá, azzal kezdtem, hogy ez egy olyan csoport ami azon dolgozik, hogy a hajléktalanságot felszámoljuk.
Tarlós: a hajléktalanság felszámolása…
Bene: Nekünk nem az a célunk, hogy a hajléktalan ember az aluljáróban legyen
Tarlós: De nem az ön kötelessége, ez sajnos a mi kötelességünk
Bene: nekem mint hajléktalan ember, nekem is kötelességem, hogy tegyek, tegyek érte, azért van ez a csoport nekem is kötelességem van a társadalommal és mindenkivel szemben, saját magammal szemben, hogy ne legyek hajléktalan, azért szeretnénk önnel leülni. 8 kérdést leírtunk, de rengeteg kérdésünk van, rengeteg ötletünk van, ami esetleg pénzbe se kerül.
Mi önnel is csak azért vitatkozunk, 15-vel kapcsolatban, amit hozott, mert számunkra először, meg kell teremteni azt a feltételt, azt az esélyt, mindenkinek, hogy ne szeressen aluljárókban aludni, neki célja legyen, hogy ne aludjon ott. Akkor én is azt mondom és mindenki azt mondja, szerintem, hogy ne aludjon aluljáróban, sem mint ember, mert az nem arra való.
De először nem büntetni kell, hanem először a feltételeket biztosítani hozzá.
Ön ígérte, hogy megoldotta a problémáikat, nos, nem szeretnék vitatkozni, leülünk és elmondjuk, hogy abból, amit esetleg ígért, mi valósult meg, szerintem semmi.
De nem ide tartozik, ezt tényleg ha a csoportunkkal leül és eltudunk beszélgetni lehet, hogy Önnek is megváltozik a véleménye.
Tarlós: Nézze Bene úr, csak azért használok egy picikét erősebb kifejezést mert ezt ön is megtette, mikor azt állította, hogy semmit nem valósítottunk meg.
Uram ez nem így van, ne haragudjék, arra nincs mód, hogy a Kempinskiben helyezzük el a hajléktalanokat, vagy a Festetics kastélyban erre sajnos nincsen mód. Legalább három tucat ember azon dolgozott, hogy ezeknek az embereknek a létfeltételeit biztosítsa. Annak ellenére, hogy elhiheti egyetlen hajléktalan se énmiattam vált hajléktalanná, a hajléktalan emberek igen számottevő része nem is Budapestről vált hajléktalanná, ennek ellenére mi igyekszünk megoldani a problémájukat. Még egyszer mondom, Vecsei Miklós, Győri Péter részvételével én szívesen fogok, önökkel beszélgetni, csak egyetlen dologról nem tudnak velem beszélgetni, mert ebbe az egybe vagyok hajthatatlan, az összes többibe fogékony vagyok a problémáikra, és ez az egy az, megismétlem, nem lehet az aluljárókban és a pályaudvarokon lakni. Azt nem lehet. Semmi körülmények között sem, mert nem arra valók. Nézze ön azt mondja, hogy hajléktalan, ennek ellenére konszolidált benyomást tesz rám, tehát nyilván tudunk szót érteni. Amíg ez megtörténhet, addig csak annyit kérek öntől, hogy ne legyenek a kívánságok túlzóak, mert nem tudok minden hajléktalannak adni egy összkomfortos lakást, nem tudok szállodába elhelyezni hajléktalanokat, minden egyébről kíváncsi vagyok a javaslataikra és le fogunk ülni a Győriékkel együtt beszélgetni, ezt én megígérem Önnek, de nem tizenötödike előtt, mert arra az egyre nem vagyok vevő, hogy ott lakjanak az aluljáróba, ez egyszerűen tűrhetetlen. Nagyon kérem, hogy ezt lássa be és segítsen abba, hogy ezt mint alap adottságot elfogadják, ön ebbe sokat tud segíteni, kérem hogy segítsen. És fogunk találkozni, 14-én is elfogok látogatni az aluljáróba, lehet velem beszélgetni, de nem az a megoldás, hogy 30 darab álhajléktalant lefektetnek nekem ezen a napon az aluljáróba, ez nem javítja az együttműködést. Ezek ilyen anarchista megnyilvánulások ez nem jó módszer, arra kérem önt, hogy reális alapokon a kölcsönös tisztelet alapján beszéljünk reális dolgokról erre én hajlandó vagyok, ezt most is kinyilvánítom, csak azt ne kérjék hogy ott lakjanak az aluljáróban. Ez az egy kikötésem van, kérem, hogy ezt fogadja el. És fogunk találkozni jó.
Egy idősebb ember a hallgatók közül: Tarlós úr, van egy javaslatom a megoldásra.
Tarlós: Erre most ne
Az idősebb ember a hallgatók közül: 1 perc, egyetlen perc, évek óta szorgalmazom, hogy állítsák vissza a házmesteri szolgálatot, megvolna rá a lehetőség lakás is volna rá. Mi annak idején éveken keresztül kisgyerekkoromban házmesterek voltunk, kérem csomó olyan ház van ahol nincs házmester, nincs aki rendbe tartsa a házat, az utcát rendbe tartsa stb. Kérem meg kell oldani, hogy legyenek a házakba házmesteri lakások és egy csomó hajléktalant….
Tarlós: Tizenötödike után fogunk ezekkel az emberekkel ill. képviselőikkel beszélgetni, jó.
Viszontlátásra.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com