Közép-Magyarország

December 15-től tilos aludni 13 budapesti aluljáróban. A szépészeti beavatkozást azonban újabb lépéseknek kell követniük, különben nagy baj lehet.

Most már tisztaság van” - szólította fel távozásra a minap a Közterület Felügyelet munkatársa a Nyugati téri aluljáró egyik lakóját. Hallottuk a beszélgetés elejét, de az éppen kibontakozó vita végét nem vártuk meg. Így aztán nem tudjuk, hogy a középkorú nőnek végül el kellett-e hagynia a “megtisztított” aluljárót, ahol egyébként változatlan nyitva tartással üzemel a Nyugati tér bordélyház is, de el tudjuk képzelni, hogy igen. A Váci út felé továbbhaladva egy kilógó lábat vettünk észre, egy hajléktalan aludt egy vasajtó mögött, bepréselve magát a szűk helyre. Ő szerencsés volt, az állatvilágban jól bevált mimikri városi alkalmazásával megúszta a kitelepítést.

Hol vannak a többiek? - kérdeztük a Menhely Alapítvány munkatársától, Matlári Ferenctől. “Száztizenhat olyan embert regisztráltak a hajléktalanokat segítő szervezetek, akik az érintett aluljárókban éltek. Legtöbbjüket sikerült rávenni, hogy költözzenek be különféle szállásokra, de 30 emberről nem tudunk semmit” - mondta el Matlári Ferenc, aki szerint már elkezdődött a hajléktalanok kivándorlása azokba a kerületekbe, azokba az aluljárókba, amelyekben egyelőre nem zaklatja őket senki, de számtalan probléma adódhat még a jövő év elején. A hajléktalanokra szabott jogszabály-módosítás láncreakciót indíthat el a fővárosi kerületek között.

Lőjük ki őket a világűrbe? Kattintson korábbi képgalériánkhoz!

Fotó: Stiller Ákos

“Az építési törvény módosítása januártól lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy a közterületet 'nem rendeltetésszerűen használatát' szankcionálják. Ha az önkormányzatok élnek ezzel a lehetőséggel, annak komoly következményei is lehetnek” - jósolja a Menhely Alapítvány munkatársa, aki szerint, ha egy kerület elüldözi a területén élő hajléktalanokat, azok egy másik kerületbe vándorolnak majd át, ahol addig maradnak majd, amíg eltűrik őket. Ha új otthonukban is elkezdik zaklatni őket, megint kerületet válthatnak majd, egészen addig, amíg már nem lesz hová menniük.

“Ha mindenki be akarna menni a hajléktalanszállókra, nem tudnánk őket elhelyezni, 1500 embernek nem jutna hely. Ha ebben az ügyben nem történik előrelépés, akkor nem marad más hátra, minthogy ezeket az embereket kilőjük a világűrbe” - fogalmaz kissé cinikusan a szociális munkás, aki szerint a más országokban már működő megoldásokról kellene példát venni. Matlári szerint, ha a hajléktalanok ellátására fordított összegek egy részét a felzárkózásuk segítésére fordítanánk, sokan meg tudnának kapaszkodni legalább annyira, hogy ne kelljen az utcán élniük, s az eltartott helyzetből egy támogatott helyzetbe kerülhetnének.

“Persze több férőhelyre is szükség lenne, bővíteni kell a szociális lakások számát is. Ez elengedhetetlen, ha nem akarjuk az utcán látni ezeket az embereket” - hangsúlyozta a szakember, és hozzátette: bízik benne, hogy nem reked meg a program a forgalmas helyek megtisztításánál.

A Menhely Alapítvány munkatársait ősszel kísértük el szokásos éjszakai túrájukon, hogy megkérdezzük a hajléktalanokat az új tervekről. Volt, aki azt mondta, ha elküldik szokott helyéről, már nem lesz hová mennie csak a fára, azaz felköti magát. Nézze meg szeptemberben készült videónkat!

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com