Közép-Magyarország

Ma Magyarországon óvatos becslések szerint is legalább 30 ezer hajléktalan ember él, legalább harmaduk pedig a fővárosban és külterületein, legkevesebb kétszázan az aluljárókban - legalábbis december 15-ig, mivel "eddig volt idejük" arra, hogy a főpolgármesteri rendelet értelmében elhagyják a legfrekventáltabb föld alatti tereket. Számos alapítvány és szervezet karolja fel őket melegedőikben - amelyek azonban karácsonykor is tele vannak.

Idén eddig legkevesebb 40 ember halt meg kihűlés miatt az utcákon és fűtetlen lakásokban a hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítvány adatai szerint. A hajléktalanellátás mindent megtesz, hogy ne kelljen senkinek a hidegben aludnia, de úgy tűnik, nem elegendő a kapacitás, a következő napokban várhatóan minden menedékhely betelik - hívta fel a figyelmet Matlári Ferenc.

Az alapítvány munkatársa szerint országosan jelenleg 96 százalék azon menedékhelyek kihasználtsága, ahol "különösebb feltételek teljesítése nélkül" is befogadnak hajléktalanokat. Budapesten ugyanez az arány 95 százalék, de több vidéki városban is vannak helyek, ahol decemberben már 100 százalék felett fogadtak be embereket. Az elszállásolás azért is sürgető, mivel Tarlós István főpolgármester december 15-ig hagyott időt a fedél nélkülieknek arra, hogy a főváros legfrekventáltabb aluljáróit - ahol eddig legkevesebb 200 hajléktalan húzta meg magát - elhagyják.

Óvatos becslések szerint is 30 ezer hajléktalan él Magyarországon, legalább harmaduk pedig a fővárosban. A menhelyek melegedői a téli hónapokban megtelnek, ahogyan a Budapest legnagyobb befogadóhelyének számító Dózsa György út 152. alatti hajléktalanszálló, amelynek kapacitása erősen korlátozott. A férfiak számára fenntartott épületrész 50 főt, míg a nőké 70 főt tud fogadni, este 6 órától reggel 8 óráig. Azonban - fürdési, mosási lehetőség mellett - napi három étkezés is biztosított, és orvosi rendelő és kórház is működik az épületben.
Viszonylag nagy befogadóképességű a Baptista Szeretetszolgálat Bánya utcai melegedője, ahol 100 embert tudnak fogadni, és éjjeli menedék is van. Emellett napközben - a Máltai Szeretetszolgálattal közös - krízisautójuk is rója a várost, forró teát és takarókat is osztanak munkatársaik.

- Sajnos rengetegen életvitelszerűen élnek a szabadban, és nem akarnak betérni éjszakára, de a túlélésüket azért segítenünk kell - mondta lapunknak a szolgálat vezetője. Szenczi Sándor örömét fejezte ki, hogy nemrég a vámnál lefoglalt kabátokat és takarókat kaptak, amelyeket kioszthatnak. Szeretnénk azonban az ellátásban is méltóságot adni ezeknek az embereknek, például egy terített asztallal, amelyet a hajléktalanok nagy örömmel fogadnak - fejtette ki. Szenczi egyébként családjával együtt maga is a kőbányai melegedőben tölti általában a karácsonyt, és a hajléktalanokkal közösen halászlét főznek.

A Szalmaszál a hajléktalanokért alapítvány pedig külön albérleti programmal segíti a rászorulókat: kifizetik ugyanis az első havi díjat vagy kauciót helyettük. Többnyire ugyanis van valamennyi saját pénzük, de nem tudnák finanszírozni az albérletet - mondta lapunknak Totka Erzsébet, a szervezet titkára. Emellett több fővárosi kórházban tisztasági csomagokat is osztanak. Mert mint mondta, "nincs annál szomorúbb, ha egy hajléktalan bekerül az utcáról, és nincs egy papucsa vagy egy törölközője, és mezítláb csoszog a kórházi kövön".

A németek megoldották

Jelenleg is mintegy 3000 hajléktalan él - országos létszámuk a húszezret is elérheti - Berlinben, ahol éjszakánként ilyenkor mínusz 15 fok is lehet, ám ennek ellenére évek óta nem volt példa arra, hogy valaki megfagyott volna az utcán. Ez a hajléktalanszállók magas számának is köszönhető. Ugyanakkor az ottani krízisjáratnak is, amely rendszeresen járőröz az utcákon, és aki magától nem keresné fel a főpályaudvar közeli 60 férőhelyes szállót, azokat megpróbálják rávenni, menjenek el a busszal a legközelebbi menhelyig.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com