Közép-Magyarország

A környéken élők bizakodva hallhatták a híradásokban, hogy a nehéz sorsú, hajléktalan embereket kizárják az aluljárókból, és más, jobb megoldást keresnek nekik.
Ebben az aluljáróban éppen az ellenkezője történt!

Sajnos évek óta a téli időszakban hajléktalanok éltek a Vérmezőről levezető lépcső után az aluljáróban.
Sokan már csak a nyári időszakban használták „aluljárásra” ezt a szakaszt, mert télen oly mértékben belakták ezek az emberek az átjárónak ezt a részét, hogy senkinek sem volt kedve arra menni. Kutyájukkal őriztették a „portát”, és ki tudhatta, az eb milyen vérmes természetű. Nem is beszélve a bűzről, ami már messziről érezhető volt.
A környéken élők bizakodva hallhatták a híradásokban, hogy a nehéz sorsú, hajléktalan embereket kizárják az aluljárókból, és más, jobb megoldást keresnek nekik.
Ebben az aluljáróban éppen az ellenkezője történt!
Borbély Lászlótól a Fővárosi Közterület Felügyelet munkatársától megtudtuk, hogy a Társadalmi Megbékélés Program keretében ez az aluljáró ún. Tolerancia Pont lett, ahol este 8 és reggel 6 óra között elfüggönyözve az aluljáró egy részét, az oda szállított padokon alhatnak a menedéket keresők. Hőlégbefúvással temperálják nekik a levegőt, őrökkel vigyáznak a rendre, reggel pedig takarítók teszik rendbe a területet.
Tisztelettel megbecsülve a közterületet felügyelők, a szeretetszolgálatok munkatársainak áldozatos munkáját, most nem hoztak jól átgondolt döntést.
Nem vették figyelembe a világörökségi területre igyekvő turisták haladási irányát, akik különösen az ünnepek közeledtével a Várban laknak, vagy oda igyekeznek nézelődni.
Ez az ún. Tolerancia Pont lehet, hogy így válik „Nézzétek Így Élünk Ponttá”. Erre Magyarországnak, Budapestnek semmi szüksége.
Kinek áll érdekében a szegénységet, a nyomort ide koncentrálni, kirakatba tenni, és elriasztani legendásan szép fővárosunk látogatóit?

Lényegesen megnehezítették a magányosan közlekedők, a gyerekek és idősek helyzetét, akik eddig is félve mentek át a sötét Vérmezőn.


Borbély László elmondta, hogy a pályaudvarok környékén található a legtöbb hajléktalan, így pl. ebbe az aluljáróba könnyű őket összeterelni. Meglehet, de nem lett volna jobb a Déli pályaudvaron, egy mellékvágányon, kiselejtezett vagonokban ugyanezt megteremteni?

Az első kerület eddig is sokat tett a hajléktalanok érdekében, hiszen a Feszty Á. utcai volt Gázművek területén lévő épületeket, valamint a Batthyányi téren 10 fő elhelyezésre alkalmas helységet biztosít a hajléktalanok gondozására.
Alig egy hónapja adták át ebben az aluljáróban a korszerű, tusolóval is ellátott WC-t. A média örömmel adott hírt az eseményről. Felmerül a kérdés: vajon ezek a hajléktalanok is használhatják, ill. használják ezt a létesítményt? Sokan közülük tbc-sek, elhanyagolt sebekkel rendelkeznek, higiéniai állapotuk nem megfelelő.
A probléma a különösen hideg időjárás miatt nehezen megoldható. A Vérmező évek óta áldatlan állapotát, rendezetlenségét sürgősen javítani kellene, nem pedig rontani.
A program keretében március 31-ig az itt élőknek tolerálniuk kellene a helyzetet, hacsak nem születik jobb megoldás…

Stoics Ágnes

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com