Közép-Magyarország

A Város Mindenkié nevű csoport december 15-én hajléktalan-tüntetést rendezett a Blaha Lujza téri aluljáróban - Ízing Antal riportja a HETEK hasábjain jelent meg.

A Város Mindenkié nevű csoport rendezett hajléktalan-tüntetést a Blaha Lujza téri aluljáróban, ahol egy 1989-ben hajléktalanok mellett kiálló tüntetés emléktábláján – micsoda véletlen -, az Álmodik a nyomor című vers egy strófája is olvasható. Nemcsak a főpolgármester programja ellen tiltakoztak egész éjjel, hanem a közterületen alvás bírságolása ellen is. Ezen a napon a nyolcadik kerületi testület határozott: januártól tiltott és bírságolható a kukázás.

A bírságolás megakadályozása érdekében Szabó Máté ombudsann belügyminisztériumhoz továbbított levele szerint: „megengedhetetlen, egyúttal pedig az emberi méltósághoz való joggal összefüggő visszásság veszélyét hordozza magában minden olyan adminisztratív megoldás, vagy arra irányuló javaslat, amely a szükséges intézkedéseket a hajléktalanok közterületi jelenlététnek városképi kérdésre adott válaszként próbálja megfogalmazni”.

Háttérben reggelig tüntető tömeg. Nem messze tőlem faltövében meghúzódó ember alszik. Akkor gondolom ott este: annak, hogy ne lásson iszonyatos emberi állapotokat a járókelő a városképben, nem az a megoldása, hogy az állam a betegség látszatát szünteti meg. Attól még megmarad a hajléktalanság. Ha nem látjuk, nem érezzük a szagát, akkor is. Nem felületi kezelésre, hanem gyökeres megoldásra van szükség, mielőbb, ami a felhatalmazott politikai „elit” felelőssége is. Okafogyottá kell tenni a hajléktalanságot, az érintetteket együttműködővé saját jóérzésünk, a hajléktalanok jóérzése, saját hazánk és Magyarország presztízse érdekében is, ahol még mindig csak 10.100 férőhely van a szállókon, de háromszor annyi hajléktalan.

Hajdú- Pataki Béla hetvenéves hajléktan, a Wesley János Főiskola elsőéves szociális munkás hallgatója. Filmbe illő a magyar hajléktalan története, akik réges-régen mozigépész volt, most pedig, 70 évesen készül (utcai) szociális munkásnak. Ebben „a moziban” külön jelenet, amint az elsőéves, idősebb hallgató idén ősszel a Nyugati aluljáróban csövez. Arra jár Donkó Erzsébet, aki a szociális munkát tanítja és Iványi Gábor lelkész, a Wesley rektora.
Megkérdezik:
- Testvér! Te Wesley-s főiskolai hallgató! Te szépkorú! Te itt élsz?
- Igen, mert kitettek a szállóról. Fellebbeztem kétszer. Nem nyertem. Segítsetek, ha tudtok – feleli. Iványi Gábor még aznap kollégiumi férőhelyet szerzett a 70 éves, 15 éve hajléktalan főiskolai hallgatónak, aki nekem szerdán este azt mondta ott a Blahán:
„Úgy érzem, talaj van a lábam alatt.”

A főpolgármester „Társadalmi megbékélésnek” nevezi programját. A hajléktalanügyet összetett rendészeti, építészeti és szociális feladatnak tekinti, mely emberhez méltóbb körülményeket teremt az aluljárókban élő csöveseknek. 116 hajléktalant megszólítottak, 30 visszautasított mindent, 10 magától kereste fel a szállót, 50 főnek már helye van, 26 emberé pedig még folyamatban. Viszont két-háromezer ember alszik közterületen, Budapesten. Ötezren szállókon. Tömegek nyomorúságos lakáskörülmények között.

Az aluljáró közepén amputált lábú fiatal hajléktalan koldus ül, háttal nekem. Nadrágjának nem használt szára, felém mutat a földön. Kegyetlen állapot. Ezüstszínű fémtubus áll ki a nyaka alól. Az ádámcsutka alatti részből áll ki a tubus, abba a kis horpadásba helyezték, amit sótartónak is neveznek fanyar humorral. Gégemetszés lehetett- gondolom. Beszédhangja nincs. A tubuson át lélegezik. Fiatal. Hölgy hajol le hozzá, egy arra járó: mit segítsen? A hölgy szerint - későbbi beszélgetésünkből kiderül -, teljesen jogos, humánus, keresztényi igyekezet a városé, amit eddig a kormány és a városvezetés húsz évig nem tett meg.

Ennek ellentmond a hajléktalan Bene Géza, A város mindenkié csoport tagjának véleménye:
Nem szegénybarát, nem segítő és az emberi méltóságot nem tisztelő lépés az, hogy az aluljárókban élő hajléktalanoktól az utolsó menedéket is elveszik. Kinn szenvedjünk fagyhalált?
- A hajléktalanszállók nem jelentenek megoldást?
- A szállók túlzsúfoltak. 100-120 százalékban kihasználtak. Budapesten 5200 férőhely van és 10 ezer fölötti a hajléktalanok lélekszáma.
- 15 melegedőt kínál a főpolgármester. Több vállalat is ingatlant adott hajléktalanszállásnak.

Fővárosi Gázművek a Déli pályaudvar melletti épületében 35 ágyas szállót alakított ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A felkínált elhelyezési lehetőségeket visszautasítók a Nyugati és a Déli Pályaudvar területén kijelölt „toleranciapontokon” élhetik túl a telet. Ezt írja a sajtó.
- A tél közepén vagyunk, és nagyon jól hangzik a felajánlás, de még semmit nem tudunk a 15 melegedő pontról, ahol felügyelnek ránk. Mi azt sem tudjuk, hová tervezik. Mindez történik mínusz öt fokban.
- Vélemények szerint az Európai Unióban elnöklő Magyarország fővárosába a félév alatt diplomaták és újságírók ezrei érkeznek. A kormány ezért is akarja sürgősen „megoldani” a budapesti hajléktalanproblémát. Mit szól Ön ehhez?
- Ebben a meglátásban lehet valami. Sajnos a látszat néha fontosabb a politikában, mint a valóság. 2015-ig az Európai Unió meg akarja szüntetni a hajléktalanságot. Ehhez képest idén 6,3 milliárd jutott a hajléktalan ellátásra, miközben tavalyelőtt 7,8 milliárd. Azt pedig, hogy a polgármester úr rendészeti problémává tette ügyünket, kikérjük magunknak, minden magyar fedél nélkül élő nevében.
- De bizony rendészeti oldala is van ennek az ügynek. Önnek mi a szakmája?
- Villanyszerelő. A párom is hajléktalan.
- Honnan jött Budapestre?
- Válás után Mátészalkáról hat éve.
- A város mindenkié szervezet vezetője?
- Nincs nálunk hierarchia. Nem szervezet vagyunk, hanem csoport, melyben hajléktalanok és nem hajléktalanok fogtunk össze és váltunk jobbító szándékú közösségé.

A hajléktalanok menekültek és migránsok a saját hazájukban – állapítom meg magamban a beszélgetés végén. De azért „leigazolt” hajléktalanok is lesznek. Ilyen a foci. Huszonhat hajléktalan igazolást kapott arról, hogy elhelyezésük már folyamatban van. Ennek felmutatásával a közterület-felügyelőknek jelezhetik, hogy legálisan tartózkodnak az aluljáróban – mondta sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Szerinte szemléletileg kell változtatni, vagyis a törvény se adjon választási lehetőséget a hajléktalannak, hogy az utca és a szálló, avagy a melegedő között. Nyílt titok, hogy ehhez elég férőhellyel, elég pénzzel bíró hajléktalan-ellátás kell és a gondozottak együttműködése. Előbb mindig a kabát készüljön el, azután jöhet a gombvarrás.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com