Közép-Magyarország

Telítettek a hajléktalanszállók, a legtöbb helyen már túllépték a 100 százalékos kihasználtságot. A hideg idő miatt egyre többen veszik igénybe a különböző szociális ellátásokat, a nappali melegedőt és a népkonyhát is. Tavaly óta nőtt a kihűléses halálesetek száma is, eddig körülbelül negyvenen fagytak meg országszerte.

Az Oltalom Karitatív Egyesület melegedőjében közel 200 adag meleg ételt osztanak ki minden nap. A kemény fagyok miatt éjjel-nappal érkeznek a menhelyre a hajléktalanok. „Bőven a 100 százalékos kihasználtság felett vagyunk, van úgy, hogy közel 200 százalékon működik egy-egy este az intézmény” – mondta el Rákos András, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője, hozzátéve, hogy a téli krízisre kapnak plusztámogatást, és ki kell gazdálkodniuk az ezen felüli ellátást.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat december elején nyitotta meg legújabb, 35 férőhelyes intézményét. Azok kerülnek ide, akik rossz egészségi állapotban vannak, de kórházi ellátásra nem szorulnak. A szeretetszolgálat ágyai már szeptemberben megteltek, ezért kénytelenek berendezni szállóhelynek egyéb helyiségeiket is a hideg idő beálltával.

A szervezet alelnöke azt mondta: megjelentek a hajléktalanellátásban azok is, akik a válság miatt vesztették el a munkájukat és lakásukat. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta: „január folyamán fog érkezni egy aránylag nagyobb forrás az országos ellátórendszerre, és ha ez valóban így lesz, akkor akármilyen hideg lesz, nem kell attól tartani, hogy nem fogunk tudni bárkit elhelyezni”. Az alelnök hozzátette: „ez persze nem jelenti azt, hogy nem maradnak az utcán emberek”.

A Péterfy Sándor Utcai Kórházba ebben az idényben több mint 100 kihűléses beteget szállítottak, közülük 30-at már nem tudtak megmenteni az orvosok. A toxikológiai osztály vezetője szerint ez a tavalyi adatokhoz képest 10-15 százalékos növekedést jelent. Zacher Gábor toxikológus elmondta: az elhunytak 80 százalékát utcáról, kapualjból, sufniból, lépcső mögül szállították az osztályra és a maradék 20 százalék volt az, akit a saját lakásából, ahol nincsen sem villany, sem gáz, sem fűtés, sem víz. Általában idős emberek voltak, akik próbáltak védekezni a hideg ellen, de nem sikerült, és a hideg győzött fölöttük.

Budapesten körülbelül 5500 férőhely áll rendelkezésre hajléktalanellátó intézményekben, 2000 ember pedig az utcán vészeli át a telet.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com