Közép-Magyarország

Egyre több hajléktalan és idős kerül kórházba kihűlés miatt; az ilyen betegek harmadának életét nem tudják megmenteni - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus. A Menhely Alapítvány munkatársa, Matlári Ferenc közben arról beszélt: legalább másfél ezerrel több férőhelyre lenne szükség a hajléktalanszállókon.

Szeptember elejétől december végéig százöten kerültek be a főváros környékéről kihűlés miatt a Péterfy Sándor úti Kórházba, 35 százalékukon nem tudtak segíteni az orvosok - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus. A legtöbb páciens hajléktalan volt, míg a többiek potenciális hajléktalanok, olyan idős, beteg emberek, akik a saját otthonukban élnek, amelyet azonban nem fűtenek, mert spórolni akarnak, vagy egyszerűen nem tudják megengedni maguknak.

Zacher Gábor szerint az utcán eltöltött egy év alatt négy-öt évet öregszik az, aki oda kerül. A hajléktalan emberek ugyanis rengeteg kihívással szembesülnek, csaknem mindegyikük alkoholbeteg, hiánybetegségek alakulnak ki náluk, alultápláltak, sokuknak van tüdőgyulladása, fertőző bőrbetegsége, tbc-vel küzd, tetves, rühes. Mindezek miatt a túlélésért folytatott küzdelemben nagy hendikeppel indulnak - magyarázta az orvos.

Éppen ezért a legyengült, beteg embereket újramelegítése csak az esetek hatvan-hetven százalékában sikeres. Ezzel szemben azok az emberek, akiket "hegyi hipotermia" miatt kezelnek - ez olyanoknál léphet fel, akik felkészülten, melegen felöltözve indulnak sportolni, valamilyen okból mégis kihűlnek -, a túlélés esélye 95 százalékos.

Kevés a hely

A Menhely Alapítvány munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy ezerötszáz férőhellyel többre lenne szükség a hajléktalanszállókon, amelyek nagy részét fel kellene újítani. Matlári Ferenc az InfoRádiónak elmondta: az utcán élők közül sokan nemcsak azért utasítják el a beköltözést, mert társaik meglopnák őket, hanem azért is, mert számos szabályhoz kellene alkalmazkodniuk.

Ráadásul a szállók legnagyobb része rossz állapotban van, ahol még a minimális komfort sem biztosított. A szociális munkások sem mennének be, ha hasonló helyzetbe kerülnének - fűzte hozzá Matlári Ferenc.

A hajléktalanokat segítő alapítvány munkatársa megjegyezte: akadnak elszigetelten, rokonok nélkül élő emberek, akik a saját otthonukban hűlnek ki, aminek elejét lehetne venni azzal, ha a szomszédok időnként bekopognának hozzájuk.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com