Közép-Magyarország

Hajléktalan emberek számára nyújtott szolgáltatások, férőhelyek szűnhetnek meg a jövőben, ennek következtében pedig még több ember kerülhet utcára, maradhat ellátatlanul, sőt téli időszakban még többen lesznek kitéve a fagyhalálnak, ha a Főváros elfogadja a 2011 évi költségvetési koncepciót!
A Főváros 2011. évre szóló költségvetési koncepciója (melyet várhatóan jövő héten fogad el a fővárosi közgyűlés) alapján 2011-ben a fővárosi hajléktalanellátó szervezeteket jelentős elvonások sújthatják, melyek a szállásférőhelyek csökkenését eredményezhetik, miközben a kihűléses halálesetek száma egyre nő.
A fővárosi hajléktalanellátó szervezetek rendkívüli energiákat mozgósítottak annak érdekében, hogy a Főpolgármester Úr által bejelentett „társadalmi megbékélés program” megvalósulhasson, az általa kijelölt aluljárókból a hajléktalan emberek a számukra legmegfelelőbb helyre kerülhessenek. Tették mindezt az ellátási kapacitásuk terhére úgy, hogy a program megvalósításához szükséges támogatásra csak ígéretet kaptak. A támogatás azonban nemhogy nem érkezett meg, az eddig (szerződések alapján) a különböző szolgáltatóknak nyújtott fővárosi támogatások drasztikus csökkentését tervezik.
A szállásbiztosítás a főváros törvényi kötelezettsége, melynek eddig a saját fenntartású férőhelyek mellett, civil szervezetek által működtetett férőhelyekkel tudott eleget tenni. A legtöbb intézmény nem tud tovább csökkenteni működési költségein, a megszorító intézkedések férőhelycsökkentéshez vezethetnek, miközben tudjuk, hogy az ellátórendszer kapacitása már most sem elegendő.
A főváros téli krízisellátása az úgynevezett Operatív Intézkedési Terv alapján, kizárólag az ellátó szervezetek konstruktív együttműködésével, feladatmegosztásával valósul meg, melyet eddig az Összefogás Közalapítvány támogatott. A közalapítvány mögül a kormány már kihátrált, ha a másik alapító a Főváros is ezt teszi, szeptembertől nem lesz krízisellátás Budapesten, emberéletek százai kerülnek veszélybe. További szolgáltatások megszűnése pedig katasztrófához vezethet. Ezen a télen már több mint 3000 hívást kapott a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata, ez a szám csak növekedni fog, és nem lesz hely a rászorulók számára.
Jelenleg Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét. 2010. december 16-án 0061/2010 számon az EU nyilatkozatot fogadott el mely többek között az utcai hajléktalanság felszámolásának 2015-re történő megszűntetését hangsúlyozza, valamint meghatároz cselekvési irányokat: senki se aludjon kedvezőtlen körülmények között, senki se éljen átmeneti szálláson a sikeres továbblépéshez szükségesnél hosszabb ideig; senki se kényszerüljön intézmény elhagyására anélkül, hogy lakhatási lehetőséggel rendelkezne. Ha a főváros költségvetési koncepciója ebben a formában kerül elfogadásra, hiába írta alá a nyilatkozatot számos magyar képviselő is, hiszen a minimális feladatainkat sem tudjunk majd ellátni, a legalapvetőbb elvárásoknak sem tudunk megfelelni.

A megszorító intézkedések szükségessége nem kérdés, de a jelenlegi helyzetben, amikor a közelmúltban természeti katasztrófák (árvizek, belvíz), a vörös iszap, valamint a lakáshitelek bedőlése növelte a rászoruló emberek számát, felelőtlen és emberéleteket kockáztató döntés lenne a hajléktalanellátó szervezetek támogatásának megszűntetése.

 

Kiadta a Menhely Alapítvány
Budapest, 2011. január 7.
Sajtókapcsolat: Matlári Ferenc 06 20 3180394
Aknai Zoltán 06 20 9129533

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #1 tóth zsolt 2011-01-12 18:30
Hát igen bizos vagyok benne ,hogy a pénz a tét, nem a hajléktalan emberek
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com