Közép-Magyarország

Budapest új főpolgármestere és új összetételű városvezetése Magyarország soros EU-elnökségére úgy készült, hogy 2010 decemberében, a Társadalmi Megbékélés Program keretében a metropolis tizennégy aluljáróját megtisztította a hajléktalanoktól. A főpolgármester és a városvezetés a 2011-es esztendőt most úgy kezdi, arra készül, hogy a hajléktalan-ellátással foglalkozó szervezetek támogatását drasztikusan csökkenti.

Itt állunk a Nyugati téren. Napok óta eszelős a hideg, és a Tolerancia, vagyis a Túlélési Pontot keressük. Azt, amelyikről Tarlós István főpolgármester 2010 decemberében úgy nyilatkozott, "a jóérzésű többség találta ki" a fővárosi nincstelenek és szegények megsegítésére. A Tolerancia Pont is a Társadalmi Megbékélés Program részét képezi. Valójában egy közönséges átjáró, egy körülbelül 30-35 négyzetméteres vasúti váróterem, melynek egyik kijárata a térre nyílik. A váróteremben öt pad van, kint, az ajtó mellett pedig két mobilvécé. A Tolerancia Pontot őrök őrzik, azért, hogy napközben hajléktalanok ne menjenek be, ne üljenek le. Az őrök, saját elmondásuk szerint, úgy tesznek különbséget ember és ember között, hogy megszagolják őket: "Elég, ha megszagoljuk, elég, ha rájuk nézünk."

apok óta eszelős az esti hideg, emberek fagynak meg, az országban ezen a télen már 112-en, és múltkor, este fél hétkor, amikor a nappali melegedők már másfél órája zárva vannak, egy pesti szociális munkás hajléktalant akart bejuttatni a Tolerancia, a Túlélő Pontba. Nem sikerült. Azt mondta az őr, sétáljanak még másfél órát. A Pontot a hajléktalanok számára este 8-kor nyitják meg, hajnali 6-kor pedig bezárják. A Nyugati téri aluljáróban, ahol nincsenek székek, s december közepe óta földre rogyni csak szabálysértési bírság árán lehet, mostanában meghökkentő dolgot látni: állva alvókat.

Szegényellenes Budapest

Budapestnek 23 kerülete van, és egyre több polgármester jelöl ki úgynevezett hajléktalanmentes területet. A XI. kerületben tizenöt olyan övezet van, ahol hajléktalanok egyáltalán nem tartózkodhatnak. Ilyen a Gellért tér, a Kosztolányi Dezső tér, a Feneketlen-tó környéke...
Magyarországon egyre több város és budapesti kerület hozza meg a maga szegényellenes, kirekesztő rendeletét. Vannak települések, ahol tilos a szeméttárolókban való turkálás. Aki kiveszi a kidobott ételt, azt 20-30 ezer forinttal büntetik. Ha a nyomorgó a szabálysértési bírságot nem tudja kifizetni, akkor közmunkára ítélik, esetleg börtönbe kerül. December közepén Budapest főpolgármestere Társadalmi Megbékélés Program keretében tisztíttatott meg 14 aluljárót 128 hajléktalantól. A fővárosi közgyűlés ma olyan költségvetési koncepciót kíván elfogadtatni, mellyel rövid távon 1100-an kerülhetnek köztérre.

Hajléktalanoknak nincs fogadóóra

Bene Géza negyvenhat éves budapesti hajléktalan és élettársa, Némedi Lászlóné negyvenhat éves budapesti hajléktalan 2010. december 13-án, két nappal az aluljárók megtisztítása előtt, részt vett azon a közmeghallgatáson, amit a főpolgármester tartott. Benéék A Város Mindenkié csoportot képviselték, s írásban leadott kérdéseikben arra vártak választ, hogy hajléktalan-stratégiájának elkészítésébe a főváros miért nem vonja be az érintetteket. A Társadalmi Megbékélés Program megalkotása előtt, miért nem konzultáltak hajléktalanokkal? A program során hány új hajléktalan-férőhelyet kívánnak létesítenek, jut-e pénz albérleti támogatásra, és miként lehetséges az, hogy a főpolgármester úrnak a hajléktalanok számára nincsen fogadóórája?

Tolerancia Pontok

Itt vagyunk a Szobi utcában, a Hajléktalanokért Közalapítvány házában; hajléktalanlábadozó, melegedő, és a Tízek Tanácsa, melynek tagjai a közép-magyarországi hajléktalan-ellátó szervezeteket képviselik, a sajtó nagy nyilvánossága előtt megdöbbenésüknek adnak hangot. A fővárosi közgyűlés ugyanis szerdán (ma, délután kettőkor - a szerk.) tárgyalja azt a költségvetési koncepciót, melyet ha a képviselők elfogadnak, akkor mintegy 1100 hajléktalan kerül köztérre, utcára. A Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke, Lőrincz Norbert végtelenül szomorú, elkeseredett:

- Hiszen pár hete annak, hogy Tarlós István, Budapest főpolgármestere meghirdette a Társadalmi Megbékélés Programot, melyben a főváros legjelentősebb hajléktalan-ellátó szervezetei vettek részt, úgymond megtisztítottunk 14 fővárosi aluljárót. A főpolgármester úr 30 millió forintot ígért azért, ha a programban résztvevő 128 utcai hajléktalant elhelyezzük. Szállókba, albérletekbe... Hat hónapra. A programra aztán senki sem kapott pénzt, egyetlen fillért sem. Tarlós István főpolgármester a köztereken maradóknak, szerte a városban Túlélő vagyis Tolerancia Pontokat is ígért. Kettő valósult meg, egyiket sem a főváros finanszírozza. A Déli Pályaudvarnál lévő Túlélő Pontot teljes egészében a Máltai Szeretet Szolgálat fizeti és működteti.

- A fővárosi közgyűlés szerda délutáni döntése azért is nagy jelentőségű - magyarázza Kovács Ivetta, a Tízek Tanácsának egyik tagja -, mert elárulja és megmutatja, mit gondol a kormány, s Budapest város vezetése az elesettekről. Ügyfélszolgálati irodánkat, ahol szociális munkásként dolgozom, egyre több olyan család keresi fel, mely a gazdasági és hitelválság következtében vészesen csúszik le, közeledik a nincstelenséghez. A Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága, vagyis a Tízek ezért tiltakozik. És ezért kérjük azt, hogy a nyilvános közgyűlésen minél többen vegyenek részt, mutassák meg magukat a hajléktalan-ellátásban dolgozók. A fővárosi önkormányzat 11 civil szervezettel kíván egyoldalúan szerződést bontani. Olyanokkal, amelyek alapfeladatokat látnak el: hajléktalanszállót, éjjeli menedékhelyet, átmeneti és rehabilitációs szállót vagy idős hajléktalanok otthonát működtetnek. S miközben a főváros idén 160 milliót, jövőre pedig 440 millió forintot spórol ezen, közben 10 ezer fővárosi hajléktalan életét veszélyezteti.


 

A kibelezett laktanya

Itt ülünk egy laktanyában. Egy üres, kibelezett, háromemeletes volt szovjet katonai laktanyában. Ajtó, ablak csak egyetlen helyiségben van, a kicsi, köves konyhában, ahol tíz fok lehet. Esetleg tizenkettő. Augusztus óta Benéék itt húzzák meg magukat, persze, illegálisan. Lakcímkártyája szerint Bene Géza egy pesti hajléktalanszálló lakója.

- Könyves Kálmán krt. 84. Ez van rajta.

- Az enyémen is - mondja Némedi Lászlóné. - Amióta Tarlós István főpolgármester kitalálta az aluljárók kitakarítását, azóta a Könyves Kálmán körúti férfi hajléktalanszállóban is kialakítottak pároknak való férőhelyeket. Úgy néz ki, hogy van egy nagy hodály, s abban van hat hajléktalan pár.

- Nekünk - magyarázza Bene Géza -, nincs bejelentett, állandó lakcímünk, ezért a Magyar Köztársaság törvényei szerint mi külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak számítunk.

- Viccel?

- Hajléktalanként olyan magyar állampolgárok vagyunk, akik után a munkáltató semmilyen járulékot nem fizet. Társadalombiztosítást sem. Vagyis legálisan minket nem is lehetne, szabadna foglalkoztatni. A munkáltatók ezt általában úgy hidalják át, hogy lakcímként azt írják be: Budapest, Nincs utca.

- Nincs utca 1., az irányítószámunk 1000. A számítógépes nyilvántartások szerint a budapesti Nincs utca 1-ben több ezer ember lakik.

- Létesíthetnénk állandó lakcímet is - magyarázza Bene Géza -, de akkor be kellene jelentkeznünk közterületre. Érti?

- Nehezen.

- Elméletileg Budapest valamennyi önkormányzatához bemehetnénk, és mondhatnánk, szeretnénk közterületre szóló állandó lakcímet létesíteni.

- Ha ez így van, miért nem jelentkeznek be a II. kerületbe, az elegáns Rózsadombra.

- Mert így nem lehet. Csak úgy, hogy II. kerület, közterület. De ha valakinek a lakcímkártyáján a közterület szó van, akkor végképp nem tud elhelyezkedni. A munkáltató ugyanis azonnal tudja, a munkára jelentkező hajléktalan. De az se jó, ha ideiglenes címként a Könyves Kálmán krt. 84. szerepel. Mert a munkaadók tisztában vannak avval, hogy ez egy hajléktalanszálló. A munkáltatók nem szeretnek hajléktalanokat foglalkoztatni. Ha mégis fölveszik őket, akkor vagy nem jelentik be, vagy nem fizetik ki. A hajléktalanokat könnyű prédának tekintik, mi pedig a megbélyegzettségből nem tudunk kikeveredni. Tavaly decemberben, Budapest egyik legnagyobb hajléktalan-ellátó központjában volt egy előadás. A fővárosi önkormányzat egyik osztályvezetője tartotta, és arról beszélt, hogy mivel szeretnék pontosítani, hány hajléktalanja van Budapestnek, azon gondolkodnak, megkülönböztetett számmal látnak el bennünket. De nekem már az is felfoghatatlan, hogy nekünk, hajléktalanoknak külön munkaügyi központunk van. A Haller utcában. De hát a hajléktalanok munkaügyi központja is csak annyit tud tenni, hogy kiközvetíti az embert, s mire odaérünk, azt mondják, bocsánat, betelt. Ettől még a hajléktalanoknak fenntartott munkaügyi központtal együtt kell működni, különben segélyt sem tudunk felvenni. De mert nincs állandó, bejelentett lakcímem, ezért segélyt mi csakis a fővárostól kérhetünk. És a főváros létesített egy kihelyezett irodát. A Könyves Kálmán krt. 84.-ben, a hajléktalanszálló mögött. Ott, ahol a hajléktalanoknak létesített orvosi rendelő van. Na, amellett működik a fővárosi önkormányzat hajléktalanok segélyezésével foglalkozó kihelyezett irodája. A két kihelyezett ügyintéző naponta 60 sorszámot ad ki, ami azt eredményezi, hogy aki be akar jutni, az odaáll reggel fél nyolckor. És ha szerencsénk van, akkor fél nap elteltével bekerülünk, és végre megtudjuk, milyen papír szükséges még a 7800 forintos egyszeri segélyhez, amit egy hajléktalan évente négyszer kaphat, negyedévente egyszer, de ehhez együtt kell működnöm a hajléktalan-munkaügyi központtal.

- És együttműködik?

- Természetesen, különben nem kapok hajléktalan-pecsétet.

- Végül is - jegyzi meg Némedi Lászlóné -, a magyar hajléktalan ma olyan, mint amilyen valamikor a magyar zsidó volt. Ezt is, azt is megkülönböztetik. A zsidó mellére sárga csillagot raktak, minket meg majd hajléktalan számmal látnak el.

Tiltakozás, protestálás

Megint itt vagyunk a belvárosban. Protestál A Város Mindenkié csoport. Hajléktalan emberek s az ő szövetségeseik szerda délután tiltakozó levelet adnak át a közgyűlésnek. A 2011-es költségvetési koncepció szerint a főváros a lakásügyi kiadásait - az olcsó, szociális bérlakások fenntartására és fejlesztése szánt összeget - majdnem 90 százalékkal kívánja csökkenteni, és megvonnák a Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány támogatását is ... Protestálás, tiltakozás. Az Európai Parlament 2010 decemberében elfogadott nyilatkozatában az Európa Tanácsot, s a tagállamokat arra szólította fel, ne csak arról gondoskodjanak, hogy senki ne kényszerüljön közterületen aludni, de az átmeneti és krízisszállásokat se kelljen a polgároknak a szükségesnél hosszabban igénybe venni.

 

 

Scipiades Erzsébet / Népszava

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com