Közép-Magyarország

A tavalyinál kevesebb pénzt szánnak a hajléktalanokra a fővárosi költségvetés most jóváhagyott koncepciójában, de Tarlós István főpolgármester szeretne még egy kis pénzt „kiverekedni” erre a célra.

A tavalyinál valamivel kevesebb pénz jut az idén a fővárosi hajléktalanok ellátására, ahogy minden más területre is - közölte a főpolgármester. Tarlós István ugyanakkor megjegyezte: megpróbál egy kis pénzt „kiverekedni” Atkári János városházi pénzügyi főtanácsadónál erre a célra.

A mindennapi.hu kérdésére a város első embere azt mondta: noha a költségvetés koncepcióját a Fővárosi Közgyűlés – ellenzéki támogatás mellett – jóváhagyta, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ne lehetne azon módosítani. Tarlós három olyan területet említett, amelyek kapcsán elképzelhetőnek tartja (és szorgalmazza) a koncepcióban szereplő források változtatását.

Ennek keretében lehetséges, hogy a hajléktalan-ellátásra, a zöld közterületek kezelésére és a kisebbségi önkormányzatok támogatására a koncepcióban szereplő összegeknél nagyobb forrás áll majd rendelkezésre. A városvezető a korábbinál kevesebb forrást a megörökölt költségvetési hiánnyal indokolta.


Az aluljáró azé, aki megérdemli

A hivatalosan december közepén lezárult „aluljáró-tisztítási” program eredményei és a hajléktalanok elhelyezését célzó program esetleges folytatását firtató kérdésünkre Tarlós István sikeresnek és eredményesnek ítélte az akciót. Mint mondta, ígéretükhöz híven Budapest 14 frekventált aluljáróját az év végén rendeltetés-szerű használat céljára „visszaadták” a fővárosiaknak.

Ezzel párhuzamban az életvitelszerűen ott élő, csaknem 140 hajléktalan megnyugtató elhelyezéséről is sikerült gondoskodni - mondta a főpolgármester. Szerinte a leghidegebb napokban sem volt kihűléses eset az aluljárókból kikerült hajléktalanok körében, és az elhelyezési programot folytatják. Tarlós István jelezte: a hajléktalanügyért dolgozó civil szervezetek közül a Máltai Szeretetszolgálattal biztosan egyeztetnek a későbbiekben.Kevesebb menhely, több fagyhalál?

Hajléktalan emberek számára nyújtott szolgáltatások, férőhelyek szűnhetnek meg a jövőben, ennek következtében pedig még több ember kerülhet utcára, maradhat ellátatlanul, sőt, a téli időszakban még többen lesznek kitéve a fagyhalálnak – közölték a mindennapi.hu kérdésére a Menhely Alapítványnál.

A zord jövőképet vizionáló szervezetnél úgy látják, ha a költségvetési koncepciót változatlan formában véglegesítik, idén a fővárosi hajléktalanellátó szervezeteket jelentős elvonások sújthatják, melyek a szállásférőhelyek csökkenését eredményezhetik, miközben a kihűléses halálesetek száma egyre nő.

Emlékeztettek arra, hogy a fővárosi hajléktalanellátó szervezetek rendkívüli energiákat mozgósítottak annak érdekében, hogy a főpolgármester által bejelentett „társadalmi megbékélés program” (azaz az aluljáró-tisztítási akció) megvalósulhasson, az általa kijelölt aluljárókból a hajléktalan emberek a számukra legmegfelelőbb helyre kerülhessenek. Tették mindezt az ellátási kapacitásuk terhére úgy, hogy a program megvalósításához szükséges támogatásra csak ígéretet kaptak.

A támogatás azonban nemhogy nem érkezett meg, az eddig (szerződések alapján) a különböző szolgáltatóknak nyújtott fővárosi támogatások drasztikus csökkentését tervezik. A szállásbiztosítás a főváros törvényi kötelezettsége, melynek eddig a saját fenntartású férőhelyek mellett, civil szervezetek által működtetett férőhelyekkel tudott eleget tenni. A legtöbb intézmény nem tud tovább csökkenteni működési költségein, a megszorító intézkedések férőhelycsökkentéshez vezethetnek, miközben tudjuk, hogy az ellátórendszer kapacitása már most sem elegendő.

A főváros téli krízisellátása az úgynevezett Operatív Intézkedési Terv alapján, kizárólag az ellátó szervezetek konstruktív együttműködésével, feladatmegosztásával valósul meg, melyet eddig az Összefogás Közalapítvány támogatott. A közalapítvány mögül a kormány már kihátrált, ha a másik alapító a Főváros is ezt teszi, szeptembertől nem lesz krízisellátás Budapesten, emberéletek százai kerülnek veszélybe. További szolgáltatások megszűnése pedig katasztrófához vezethet. Ezen a télen már több mint 3000 hívást kapott a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata, ez a szám csak növekedni fog, és nem lesz hely a rászorulók számára.


Senki ne lakjon az utcán
!

Jelenleg Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét. 2010. december 16-án 0061/2010 számon az EU nyilatkozatot fogadott el, ami többek között az utcai hajléktalanság felszámolásának 2015-re történő megszűntetését hangsúlyozza, valamint meghatároz cselekvési irányokat.

Ezek szerint senki se aludjon kedvezőtlen körülmények között, senki se éljen átmeneti szálláson a sikeres továbblépéshez szükségesnél hosszabb ideig; senki se kényszerüljön intézmény elhagyására anélkül, hogy lakhatási lehetőséggel rendelkezne. Ha a főváros költségvetési koncepcióját változatlan formában hagyják jóvá, hiába írta alá a nyilatkozatot számos magyar képviselő is, hiszen a minimális feladatainkat sem tudjunk majd ellátni, a legalapvetőbb elvárásoknak sem tudunk megfelelni – figyelmeztet a Menhely Alapítvány.

Hozzáteszik azt is, hogy a megszorító intézkedések szükségessége nem kérdés, de a jelenlegi helyzetben, amikor a közelmúltban természeti katasztrófák (árvizek, belvíz), a vörös iszap, valamint a lakáshitelek bedőlése növelte a rászoruló emberek számát, felelőtlen és emberéleteket kockáztató döntés lenne a hajléktalanellátó szervezetek támogatásának megszűntetése.  A városvezető a közterület-foglalási díjak ez évi, szigorú beszedését is többször azzal indokolta, hogy ha engedményeket, méltányosságokat tennének, ahogy azt korábban tette a főváros, akkor azt a pénzt például épp a hajléktalanok ellátásából vennék el. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy néhány hete még a kulturális államtitkárnak is nemet mondott, amikor méltányosságot kért egy közterület-használathoz. A Sziget Fesztivál így is jelentős kedvezményeket kapna a fővárostól – jegyezte meg Tarlós István, aki megjegyezte azt is, hogy a rendezvény szervezői által megdöbbentőnek nevezett 2,5 milliárd forintos területhasználati díj megállapításának alapját az előző városvezetés díjmeghatározása alapján számolták ki. A főpolgármester várhatóan néhány nap múlva egyeztet a Sziget rendezőivel, akik a tervek szerint 1-1,5 milliárdos kedvezményben reménykedhetnek.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+1 #1 Buzás Endre 2011-01-14 23:08
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ ÁÁÁÁÁÁÁÁ
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com