Közép-Magyarország

A kiemelt budapesti aluljárókban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok közül hetvenhárom fogadta el a neki felkínált szociális segítséget, és kapott valamilyen szállást a "társadalmi megbékélés program" keretében - közölte Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BMSZKI) szakmai igazgatója.

Tavaly novemberi adatok szerint a tizenhárom, frekventált helyen lévő aluljáróban 116 ember élt, közülük 73 embert sikerült szociális munkások, szervezetek összefogásával elhelyezni. Jelenleg mindannyian ott vannak, ahol befogadták őket, illetve várnak valamilyen jobb elhelyezésre - írta Győri Péter az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.Tarlós István főpolgármester tavaly november 3-án jelentette be, hogy december 15-éig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban. Az érintett helyszínek között említette a Blaha Lujza teret, az Astoriát, a Ferenciek terét, a Nagyvárad teret, a Batthyány teret, a Nyugati, a Déli, a Keleti, a Kelenföldi pályaudvart, a Móricz Zsigmond körteret, az Örs vezér és a Flórián teret.

Győri Péter közlése szerint december közepe óta - egy-két kivételtől eltekintve - nem tértek vissza a fedél nélküli emberek az érintett aluljárókba. Akik korábban hosszú ideje ott éltek, azok legnagyobb részét elhelyezték, és "többségük inkább elégedett a nyújtott ellátással, nem hagyta még el a befogadó intézményt" - írta a szakmai igazgató.

Hozzátette, az "új fedél nélküliek pedig óvakodnak" ezeken a helyeken meghúzni magukat, mert viszonylag folyamatos az ellenőrzés.

Győri Péter úgy fogalmazott: "ettől még utólag sem tartjuk szerencsésnek ezt a rapid akciót". Részben a hideg idő, részben a munkanélküliség-pénztelenség, részben talán e nyomások hatására a fővárosi éjjeli menedékhelyek forgalma folyamatosan igen-igen nagy - tette hozzá.

Csak a BMSZKI éjjeli menedékhelyeit - az időszakos férőhelyekkel együtt - naponta körülbelül százzal több ember keresi fel esténként, mint tavaly ilyenkor - mutatott rá.

Az úgynevezett tolerancia pontokat megemlítve azt írta, hogy azok némileg "fekete lyukakként" működnek, abban az értelemben, hogy azokon a helyeken nincs szociális segítő személyzet, ezért "a tényleges életviszonyok eléggé problémásak". Viszont alhatnak ott, akik semmilyen intézménybe nem kívánnak bemenni - jegyezte meg Győri Péter.

Vecsei Miklós, a máltai szeretetszolgálat alelnöke december közepén, sajtótájékoztatón mondta el, hogy "toleranciapontokat" alakítanak ki 50-50 fedél nélküli számára a Nyugati pályaudvar egyik használaton kívüli várótermében és a Déli pályaudvarról a Vérmező felé vezető aluljáróban.

Mint akkor jelezte, ezek a közterületi pontok nem a szociális ellátórendszer részei, hanem olyan "túlélési helyek", amelyeket minimálisan fűtenek, és a WC-használatot is biztosítják.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+2 #10 Buzás Endre 2011-01-20 21:54
Emlékszem, volt egy intézmény ami szintén hasonló elven müködött és hatékony volt, ez volt a Nyugati Csomópont.
Idézet
 
 
+3 #9 veresb 2011-01-20 20:46
November / decemberben a belső kerületekből való kiáramlás inkább a Határ úti aluljárót érintette. Naponta több új embert ismertünk meg egy olyan területen, ahol évek óta nap, mint nap járunk. A Kökin a létszám csökkent az előző évekhez viszonyítva, egyrészt az építési munkálatoknak köszönhetően. Bár azt nem vitatom, hogy jónéhányan maradtak.
A saját ( Tarlós nélküli) Téli Operatív Programunk (TOP)keretében - január elején megnyitottuk a nappali melegedőt éjszakára - így 15-20 főt el tudunk szállásolni. Célunk az volt, hogy azok kerüljenek be, akiket máshol nem tudunk elhelyezni bizonyos paramétereik miatt, vagy olyanok, akik eddig más menedékhelyek igénybevételétő l évek óta elzárkóztak. Nagyon alacsony a bekerülési küszöb, ennek ellenére probléma nem nagyon volt. Az elmúlt kb 20 nap tapaszatlatai alapján elmondhatjuk, hogy úgy tűnik "működik a dolog" - decemberben 10-15 fő töltötte az éjszakáját a Határ út és a Köki vonzáskörzetébe n, ez mára töredékére csökkent és elmondható róluk, hogy ők inkább az "átmenő forgalom".( Természetesen vannak meggyőzhetetlen ügyfeleink is.)A program sikeréhez az is hozzájárult, hogy bár mi nem voltunk a TOP része, a közteresek ennek ellenére nagy kedvvel látogatták az aluljárót és szólították fel ügyfeleinket a távozásra, vagy takarították ki a takarójukat.
Az utcások szerintem idáig is segítettek mindenkit, aki szálláslehetősé g iránt érdeklődött - függetlenül attól, hogy a
ezt bármilyen program előírta volna. Lehet, hogy az utcán élők igényeihez jobban alkalmazkodó megoldásokat kell találni és nem tiltani - szabálysértéssé tenni - bizonyos túlélési stratégiákat...
Idézet
 
 
0 #8 Buzás Endre 2011-01-20 13:50
Bocsánat a hátteret illetően a könyvesen át lett alakítva a férőhelyek elosztása.

[censored]://[censored].diszpecserportal.hu/component/content/847.html?task=view
Idézet
 
 
+1 #7 Buzás Endre 2011-01-20 13:07
Megy a számokkal való dobálózás és engem tényleg érdekelne mennyi elhelyezett ember lakik bent abban az intézményben, bónosban vagy egyéb helyen ahová el lettek helyezve. Igen slopper ezért is írtam korábban, hogy semmi új nincs abban amilyen eszközökkel dolgoznak az utcások kivétel a szoc.otthoni elhelyezés és a kórházak ami nem tudom megy e.
Idézet
 
 
+2 #6 slopper 2011-01-20 12:58
Azok akik részt vettek a "program" lebonyolításába n tudják, hogy bekerült hajléktalanok egy része nem a retinens utcán élő volt. Azt is tudjuk, hogy nem kellett hozzá Tarlós ( a hozzászólás írója is), csak lehetőség(férőh ely) kellett, amit az utcások akkor is feltudtak volna tölteni ha nincs egy szakmaiatlan kényszer. Egyébként meg a siker elkönyveléséhez meg kell nézni, hogy az intézkedés hatására milyen állapotok uralkodnak mondjuk pl. KÖKI-n.A túlélőpontokra meg nem érdemes szót pazarolni.üdv
Idézet
 
 
+1 #5 Boroka 2011-01-20 10:30
Mindannyian tudjuk, hogy jelentős többletférőhely et nem hoztak létre a program végrehajtására (egy 35 fős szállót üzemeltet a Málta). Az, h az aluljáróban élő emberek most szállón alszanak, azt is jelenti, hogy mások nem férnek be a szállóra (vagy ők az a plusz 100 fő, akivel többen szeretnének bejutni). Eddig is 100%-on működtek télen a szállók. Szóval azt senki nem gondolhatja, h ha mindenhol betiltják a közterületen alvást, akkor mondjuk 1500 főt elnyelnek a szállók és nincs több probléma. Ehhez egy másik 1500 főnek ki kellene költöznie a szállókról.
Idézet
 
 
0 #4 Buzás Endre 2011-01-20 10:26
Idézet:

Tavaly novemberi adatok szerint a tizenhárom, frekventált helyen lévő aluljáróban 116 ember élt, közülük 73 embert sikerült szociális munkások, szervezetek összefogásával elhelyezni.
Lehet e tudni, hogy a mai napon (2011.01.20) a 73 emberből akik valahová el lettek helyezve ott vannak e még?

Vera kérdése is érthető számomra.
Idézet
 
 
+1 #3 veronika 2011-01-20 09:38
azt tök jó lenne tudni valóban, hogy milyen elhelyezést kaptak!?
Idézet
 
 
0 #2 egypéter 2011-01-20 09:32
Nem értem. Ez most sikerjelentés vagy a program kritikája? Az első részére jogos pim reakciója. Ha pedig nem volt szerencsés az akció, akkor miért nem konkrétabb a kritika? Ez így langyos és megúszós.
Idézet
 
 
+3 #1 pim 2011-01-19 22:26
Ez, ha jól számolom azt jelenti, hogy a fellelt emberek 63%-át sikerült tartósan elhelyezni! Ez példátlan siker, főleg ha tudjuk, hogy az aluljárókban életvitel szerint élők a leginkább nehezen kezelhetők közé tartoznak. Árnyalja képet, ha azt is hozzáteszem, hogy az utcán naponta cirka 1500 fő tölti az éjszakát. Ami azt jelenti, hogy a ténylegesen hajléktalan hajléktalanok 8%-nak majd' kétharmadát (összesen 5%) elhelyezte a szakma cirka egy hónap alatt. Igaz, ha részleteznénk mit is takar a "jelenleg mindannyian ott vannak, ahol befogadták őket" félmondat, akkor lenne nagy döbbenet (fapad, albérlet, lábadozó, szoc.otthon?)! De félre a tréfát! Ha a legrenitensebbe ket egy hónap alatt így lehetett kigondozni, akkor cirka két év alatt a budapesti hajléktalanok problémája is simán megoldható lenne... A kérdés ezek szerint az, hogy az elmúlt 20 évben ez miért nem történt meg? Tarlós kellett hozzá???
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com