Közép-Magyarország

A hajléktalanok eltüntetése a kiemelt fővárosi aluljárókból csak tüneti kezelés, a hajléktalanság problémáját nem szünteti meg - állapította meg Szabó Máté ombudsman. A jogvédő szerint a szociális ellátó szervezetek költségvetési támogatásának tervezett csökkentése jelentősen ronthatja a fedél nélküliek helyzetét. A STOP két szervezet véleményét kérte.

"A hajléktalanok eltávolítása a frekventált budapesti aluljárókból és a fővárosi költségvetés hajléktan-ellátó szervezeteket érintő tervezetének irányszámai nincsenek összhangban" - szögezi le Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója. Mint mondja, a december közepétől foganatosított intézkedéseket megelőzően növelni kellett volna a hajléktalanszállók férőhelyeinek számát, a költségvetési támogatás drasztikus apasztásával viszont a férőhelyszám csökkenni fog, egyes segítő szervezetek pedig teljesen működésképtelenné válhatnak.

Fotó:Toplak Zoltán


Az igazgató teljes mértékig egyetért Szabó Máté megállapításaival, ráadásul Tarlós István főpolgármester a decemberi aluljárós akciója előtt azt ígérte, hogy intézkedni fog az aluljárókból önként távozó, a hatóságokkal és segítő szervezetekkel együttműködő fedél nélkülieknek az elhelyezését illetően, ám ez csupán kis részben valósult meg. Az ellátó szervezetek ellehetetlenítése a támogatások megvonásának kilátásba helyezésével pedig végképp ellentmond a korábbi ígéreteknek. "Fogalmam sincs, honnan tudnánk forrásokat szerezni a tevékenységünk folytatásához" - mondja Aknai.

Nem látja rózsásnak a helyzetet Bene Géza, a Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistája sem. "A főpolgármester aluljáró-akciója csak látszatmegoldás volt, semmilyen előrelépést nem hozott a hajléktalanság felszámolására" - mondja. Szerinte a főváros költségvetési koncepciója is tovább nehezítheti az ellátó szervezetek munkáját, de a legnagyobb probléma "az a forráskiesés lesz, amit elvesznek a lakástámogatásokból, kivonnak a díjhátralékok fizetőinek támogatásából, aminek eredményeként jövő télre a jelenleginél jóval több hajléktalan lesz az utcákon".

Bene úgy becsüli, december közepétől máig mindössze 50-60 embert tudtak elhelyezni szállókon az aluljárós akció keretében, ami csupán csepp a tengerben, hisz Budapesten mintegy 3 ezer ember él az utcákon. A fedél nélkül maradtak ugyanúgy aluljárókban élnek ma is, mint korábban, csak nem a frekventáltakban, hanem a kiemelésre érdemtelenekben. "A Határ úti aluljáróban az akció óta megduplázódott az ott éjszakázók száma, de a Lehel téren is hasonló az arány" - sorolja az aktivista.

A közterület-felügyelet embereinek és a rendőröknek nincs törvényi felhatalmazásuk, hogy az aluljáróban alvókat eltávolítsák, mivel pillanatnyilag nem tiltja törvény az ott alvást. Helyette sűrű igazoltatásokkal, különféle egészségügyi okokra történő hivatkozással zaklatják folyamatosan az aluljárókban tanyázókat. Bene furcsállja, hogy Tarlós meghirdetett akciója ellenére sem hozott még csak rendeletet sem a fővárosi képviselőtestület az aluljárók megtisztításáról.

A Város Mindenkié csoport még a fővárosi költségvetés koncepciójának elfogadása előtt nyílt levelet intézett a városatyákhoz és városanyákhoz, amelyben kinyilvánították, a tervezet mely pontjaival nem értenek egyet. Ezzel párhuzamosan nyilatkozatban tiltakozott a koncepció tervezete ellen a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága (Tízek tanácsa).

"A főpolgármester a nyílt levélre és a tiltakozásra úgy reagált, hogy a hajléktalan-ellátó szervezetek támogatásához bizonyos forrásokat még hozzá tudnak tenni, de az csupán az elvont források töredéke, mintegy negyede lehet, amivel jóformán semmit sem érünk el" - mondja Bene Géza. Némi bizakodásra talán az adhat okot, hogy ígéretet kaptak: a koncepció végleges változatának kidolgozásába hajléktalan embereket is bevonnak.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+1 #2 Buzás Endre 2011-01-25 22:19 Idézet
 
 
-1 #1 alelnök 2011-01-25 20:09
Kedves Aknai úr

Idézet:
"Fogalmam sincs, honnan tudnánk forrásokat szerezni a tevékenységünk folytatásához" - mondja Aknai.
Ez nem az Ön hibája, de úgy emlékszem a Menhely 70 millióval szerepel a javaslatban.
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com