Közép-Magyarország

Hajléktalanokat segítő alapítványok szűnhetnek meg támogatás híján a fővárosban. A hajléktalan emberekből és szövetségeseikből álló A Város Mindenkié csoport szerint Tarlós István főpolgármester az elmúlt hónapokban többször is hangoztatta, hogy többet tesz a mostani vezetés a hajléktalanokért, mint amennyit az elmúlt 20 évben tettek értük.

A főváros költségvetéséről csütörtökön dönt a közgyűlés, a tervezet azonban a hajléktalanokat képviselő civilek szerint köszönőviszonyban sincs a főpolgármester szavaival, sem a programjával. A civilek szerint a városvezetésnek továbbra sincs lakáspolitikája. A Város Mindenkié csoport szerint nem a tömegszállások mennyiségén és minőségén múlik, hanem a kiterjedt és működőképes lakáspolitika meglétén, vagy hiányán. Az elmúlt 20 évben nem volt megfelelő lakáspolitika Budapesten és a civilek szerint most sincs, mert az elérhető támogatások is bizonytalanná váltak.

A 2011-es költségvetés például megvonja a Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és
Díjhátralékosokért Alapítvány teljes támogatását. Ez 150 millió forintos elvonást jelent attól a szervezettől, mely a fővárosi lakástámogatási program részeként 40 ezer család 2012 utáni jövőjét támogatta. Megszűnik a hajléktalan embereknek szóló lakástámogatásokat koordináló Összefogás Közalapítvány is.

A civilek szerint a főpolgármester az ellátórendszer radikális fejlesztését ígérte, azonban költségvetési javaslata radikális forráselvonást tartalmaz. Tarlós István tavaly egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy a főváros "biztosítani fogja, hogy legyen elegendő férőhely" a hajléktalan-ellátásban. Azt is bejelentette, hogy a főváros új programját, melynek célja a közterületi hajléktalanság visszaszorítása, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma 80 millió forinttal támogatja, és ezt a főváros annyi pénzzel egészíti ki, amennyire szükség van. Választási programjában pedig a közjót szolgáló gyakorlatok közé sorolta a hajléktalan-ellátásban kialakult szerződéses támogatásokat.

A Város mindenkié csoport szerint a városvezetés most ezeknek ellentmondóan cselekszik. A főpolgármester két szervezet kivételével fel kívánja mondani az ellátási szerződést, és radikálisan csökkentené a hajléktalan-ellátásra jutó forrásokat is, ami 100 milliós elvonást jelent. Ez becslések szerint 800 férőhely megszűnését eredményezheti.

A civilek felszólítják Tarlós Istvánt, hogy ne lehetetlenítse el a hajléktalan-ellátást, a büntetőpolitika helyett emberhez méltó szociális ellátások kialakítására helyezze a hangsúlyt és kezdje el egy átfogó lakáspolitika kialakítását.

Független Hírügynökség

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com