Közép-Magyarország

Hajléktalanokat segítő alapítványok szűnhetnek meg támogatás híján a fővárosban. A hajléktalan emberekből és szövetségeseikből álló A Város Mindenkié csoport szerint Tarlós István főpolgármester az elmúlt hónapokban többször is hangoztatta, hogy többet tesz a mostani vezetés a hajléktalanokért, mint amennyit az elmúlt 20 évben tettek értük.

A főváros költségvetéséről csütörtökön dönt a közgyűlés, a tervezet azonban a hajléktalanokat képviselő civilek szerint köszönőviszonyban sincs a főpolgármester szavaival, sem a programjával. A civilek szerint a városvezetésnek továbbra sincs lakáspolitikája. A Város Mindenkié csoport szerint nem a tömegszállások mennyiségén és minőségén múlik, hanem a kiterjedt és működőképes lakáspolitika meglétén, vagy hiányán. Az elmúlt 20 évben nem volt megfelelő lakáspolitika Budapesten és a civilek szerint most sincs, mert az elérhető támogatások is bizonytalanná váltak.

A 2011-es költségvetés például megvonja a Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és
Díjhátralékosokért Alapítvány teljes támogatását. Ez 150 millió forintos elvonást jelent attól a szervezettől, mely a fővárosi lakástámogatási program részeként 40 ezer család 2012 utáni jövőjét támogatta. Megszűnik a hajléktalan embereknek szóló lakástámogatásokat koordináló Összefogás Közalapítvány is.

A civilek szerint a főpolgármester az ellátórendszer radikális fejlesztését ígérte, azonban költségvetési javaslata radikális forráselvonást tartalmaz. Tarlós István tavaly egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy a főváros "biztosítani fogja, hogy legyen elegendő férőhely" a hajléktalan-ellátásban. Azt is bejelentette, hogy a főváros új programját, melynek célja a közterületi hajléktalanság visszaszorítása, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma 80 millió forinttal támogatja, és ezt a főváros annyi pénzzel egészíti ki, amennyire szükség van. Választási programjában pedig a közjót szolgáló gyakorlatok közé sorolta a hajléktalan-ellátásban kialakult szerződéses támogatásokat.

A Város mindenkié csoport szerint a városvezetés most ezeknek ellentmondóan cselekszik. A főpolgármester két szervezet kivételével fel kívánja mondani az ellátási szerződést, és radikálisan csökkentené a hajléktalan-ellátásra jutó forrásokat is, ami 100 milliós elvonást jelent. Ez becslések szerint 800 férőhely megszűnését eredményezheti.

A civilek felszólítják Tarlós Istvánt, hogy ne lehetetlenítse el a hajléktalan-ellátást, a büntetőpolitika helyett emberhez méltó szociális ellátások kialakítására helyezze a hangsúlyt és kezdje el egy átfogó lakáspolitika kialakítását.

Független Hírügynökség

You have no rights to post comments
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Műhelyek

No current events.

ÁLLÍTSUK MEG A BÁNTALMAZÁST!

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2017)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2017 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com