Közép-Magyarország

Budapesten legalább 7755 embernek nincs otthona! − Gyorsjelentés a 2011. évi hajléktalan-adatfelvételről

2011. február 3-án − mint 1999. óta minden február 3-án − felteszünk néhány kérdést az utcán éjszakázó és szállón lakó hajléktalan embereknek. Az adatfeldolgozás végleges eredménye 2011 májusában várható, de néhány előzetes adatot fontosnak tartunk megosztani a nyilvánossággal.

Az adatfelvétel célja egyrészt „pillanatfelvétel" elkészítése a hajléktalan-ellátást igénybevevőkről, továbbá az, hogy rendelkezésre álljanak olyan összehasonlítható adatok, melyekből láthatóak a tendenciák. Ez a kérdőíves adatfelvétel nem azonos a hajléktalan emberek „népszámlálásával”. A kérdőíves adatfelvétel önkéntes, abban nem minden ellátó szervezet és nem minden hajléktalan ember vett részt. Azokra a hajléktalan emberekre terjedt ki a kérdezés, akik a szállókkal, vagy az utcán dolgozó szociális munkásokkal kapcsolatban vannak.

Budapesten a szociális munkások 1150 olyan emberrel vettek fel adatlapot, akik közterületen élnek. 2011. február 3-án Budapesten éjjeli menedékhelyen 2044 hajléktalan ember aludt, átmeneti szálláson 2774 ember, időszakos szállásokon 500 ember, a családok átmeneti otthonainak ágyain pedig 1287 ember töltötte az éjszakát. Budapesten 6605 ember tudta aznap éjszakáját valamilyen szálláson tölteni. Budapesten a férőhelyek 85%-a a pesti oldalon, 15%-a pedig Budán van.

Ezen az éjszakán legalább 7755 embernek nem volt otthona fővárosunkban.

A legfontosabb hír, hogy nem történt jelentős változás az utcán, illetve a szállón élő hajléktalan emberek számának tekintetében az elmúlt évekhez képest. Az esetszámok 10%-os érték alatti csökkenése általános. Vidéken és Budapesten is csökkent a válaszadók száma.

Egyes vidéki városokban kiemelkedően magas a hajléktalan emberek száma.

Hét nagyobb városban az idén is többen alszanak közterületen, mint ahányan szállókon találnak menedéket! Így Debrecenben, Kecskeméten, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon és Veszprémben.

A hajléktalan emberek 60%-a vidéki városokban él, míg 40%-a a fővárosban.

Az adatfelvétel a Hajléktalanokért Közalapítvány és az Összefogás Közalapítvány támogatásával történt.

A 2011. február 3-i adatfelvétel közreműködői: BMSZKI, Hajléktalanokért Közalapítvány, Menhely Alapítvány, Twist Olivér Alapítvány voltak.

 Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+2 #2 Gurály Zoltán 2011-03-17 21:34
Szia Kati!

Valóban igazad van Nyíregyházi 182 szállón, és 57 utcán felvett kérdőív kimaradt felsorolásból.
Köszönöm, hogy szóltál.
Nem tudom mi történt.

Elnézést

Gurály Zoltán
Idézet
 
 
+2 #1 Szoboszlai Katalin 2011-03-13 16:14
Nem látom a nyíregyházi adatokat. Kb. 180 kérdőívet vettek fel a mostani felméréskor a Periféria Egyesület szociális munkásai. Mi történt?

Üdv, Szoboszlai Katalin
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com