Közép-Magyarország

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház főorvosa nem ért egyet azzal a tervvel, amely szerint kitiltanák a hajléktalanokat a közterekről, és a hatóságok egy erre kijelölt helyre szállítanák azokat, akik elutasítják a szociális ellátást.

Közös csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták: e helyett inkább a Társadalmi megbékélés programját kellene folytatni.

A szeretetszolgálat alelnöke emlékeztetett arra: a múlt év végén indult program keretében 116 - korábban tizennégy aluljáróban élő - hajléktalan helyzetét oldották meg. Mint mondta, arra lenne szükség, hogy a kormányzat tegye világossá a célokat, azokhoz társítsa hozzá az eszközöket, és ha ez megtörténik, akkor a szociális ellátórendszer az egészségügy segítségével évek alatt látható javulást tud elérni. Számításaik szerint a kitiltás biztos, hogy drágább, mint a már elkezdett program folytatása.

A lehetséges kormányzati célokra példaként említette, hogy turisztikai szempontból érthető, ha azt szeretnék, hogy a budai Várban ne legyenek hajléktalanok.

Vecsei Miklós az MTI-nek elmondta: olvastak egy olyan rendelettervezetet, amely lehetőséget adna a hatóságoknak arra, hogy egy erre kijelölt helyre bevigyék a szociális ellátást elutasító, köztereken élő hajléktalanokat.

Kiemelte: a hajléktalanokat nem lehet egyben kezelni, mert mindegyiküknek más és más problémája vagy betegsége van, ezért az egyéni szociális diagnózis a megoldás, amit a Társadalmi megbékélés programjában eddig is alkalmaztak. Példaként említette, hogy vannak a hajléktalanok között teljesen tönkrement, súlyosan fertőző tbc-sek, alkoholbetegek és pszichés problémákkal küzdők is, akik az intézményes ellátást sokszor elutasítják, ezért mindegyiküknél egyedileg kell megtalálni a megfelelő ellátási típust.

Beszámolt arról, hogy szerdán a hajléktalanellátásról egyeztettek az érintett tárcák, a tisztiorvosi szolgálat, az ombudsmani hivatal, az egészségügyi intézmények illetékesei és szociális munkások. Mint mondta, nem akarnak veszekedni a politikával, mert sok mindenben velük is egyetértenek. Zacher Gábor ezzel összefüggésben megjegyezte: pozitív hozzáállást tapasztaltak az egyeztetésen, de most már cselekvésre van szükség.

Vecsei Miklós úgy fogalmazott: egy okosan gondolkodó társadalomnak nem szabad megengednie, hogy a hajléktalanok közterekről való kitiltása legyen a megoldás. Álláspontja szerint a tiltással csak azt lehet elérni, hogy a hajléktalanok tömegesen az agglomerációba szorulnak ki.

Kitért arra: az intenzív szociális ellátásra szoruló hajléktalanoknak a jelenlegi rendszerben is lehetne helyet találni, ha támogatható lenne a hajléktalanszállókon élők egy részének albérletbe költöztetése. Intenzív szociális ellátásra becslése szerint néhány száz hajléktalannak lenne szüksége Budapesten, egy részük most elutasítja a segítséget.

Felidézte: a Társadalmi megbékélés program eddig nagyjából nyolcvan százalékban volt eredményes. Mindenki felszabadulna, ha a következő években tízből nyolc hajléktalan eltűnne az utcákról - közölte.

Zacher Gábor a saját tapasztalatai alapján úgy vélte: az egészségügyi és szociális rendszernek össze kellene kapcsolódnia a hajléktalanok ellátásánál, ami inkább hozzáállás kérdése lenne, de ez most valamiért nem működik a fővárosban.

A toxikológus a sajtótájékoztatón levetített egy fotósorozatot, amellyel azt illusztrálta, hogy az intenzív szociális ellátásra szoruló hajléktalanoknak milyen súlyos és hányféle egészségügyi problémájával találkozott már a kórházban.

A Belügyminisztérium (BM) tavaly szeptember elején hozta nyilvánosságra az építési törvény tervezett módosítását, amely szerint szabálysértést követ el és megbírságolható lesz az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz, hanem például ott lakik vagy ott alszik.

A tervezetet ért bírálatok után a tárca azt közölte: eltökélt szándéka, hogy rendet teremt a közterületeken, mert álláspontja szerint a szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedik nekik ezeknek a helyeknek az elfoglalását. Hozzátették: javaslatuk szerint jogszabályi háttér is segíti majd az önkormányzatokat a közösségi terek rendben tartásában. Az önkormányzatok kötelessége, hogy gondoskodjanak a szociálisan hátrányos helyzetű emberekről, ehhez pedig az illetékes állami intézmények segítséget nyújtanak - írták. Tarlós István főpolgármester egy hónappal később, november elején jelentette be, hogy a "Társadalmi megbékélés programja" keretében az utcai szociális munkások felmérik, hányan élnek a főváros kiemelt aluljáróiban, és december 15-ig speciális elhelyezési formákat ajánlanak fel a számukra. A program keretében 116, a kiemelt budapesti aluljárókban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalant juttattak megfelelő ellátáshoz.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #3 Buzás Endre 2011-03-18 13:42
Hátha nálad bejön az oldal

[censored]://adrenalin.blog.hu/2011/01/03/real_time_csovezes

szóval nem nagy befektetés és vannak jobb és rosszabb minőségben rögzítő kamerák amik sd/xd kártyára rögzítik a felvételeket, lehetnek sok helyen elrejtve.
Idézet
 
 
+1 #2 pumukli01 2011-03-18 11:32
Én is hallottam hasonlóról és nem hittem el, de ennyi egymástól független de ennyire hasonló kitaláció nincs.
Az én esetem (panaszom) padon alvás és Margitsziget volt.

Vhogy dokumentálni kellene...vagy kiokítani az érintetteket, hogy el ne ismerje!
A fénykép még ebben az esetben talán az ő igazát is bizonyíthatja...

Ötletem még: hogy rejtett kamera és hajléktalanok között vegyülés....
Idézet
 
 
+1 #1 Buzás Endre 2011-03-17 21:49
Ezt Én teszem fel mert magán lelezésben kaptam:


Most dühöngök...!!!! !!!!!!!! Ügyfeleim panaszkodtak, hogy a Lehel téren a parkban dohányoztak és a közteresek megbüntették 50 ezerre, szerintük ott nem lehet. Egyébként nincs kiírva...még le is fényképezték, bevették a szájába a cigit és úgy fényképeztek... hallottál már ilyet? Ezen kívül közölték, ha egy óránál többet ülnek a padon, akkor is büntetnek...van ilyen? És ki fogja mérni?
Nagy testvér figyel? Vagy mi lesz? Megállt bennem az ütő, fel vagyok háborodva. Egyébként egy tök normális párról van szó. Szegények nagyon szerencsétlenek .
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com