Közép-Magyarország

A Kiút Szociális és Mentálhigiénés egyesület és a Nonprofit Alapítvány 2010. nyarán arra vállalkozott, hogy megkezdi az „Útravaló az újrakezdéshez” elnevezésű programjának megvalósítását. A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív program Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok támogatása című kiírása nyomán arra ad lehetőséget, hogy húsz hónap alatt a két civil szervezet szakembereinek segítségével harminc hajlék nélküli honfitársunk életkörülményeiben, szaktudásában, elhelyezkedési esélyeiben jelentős pozitív változást következzen be. Az alábbiakban rövid számvetést adunk arról, hogy a pályázati programban rögzített elvárások – eddig – miként teljesültek.


A pályázat szerint a harminc munkanélküli hajléktalant egyéni és csoportosan foglalkozásokkal, tanácsadásokkal segítik, részükre lakhatási támogatást, és a szakmai- és munkaerő-piaci oktatás idejére képzési támogatást nyújtanak. A csoportos foglalkozások hatékonyságának növelése érdekében a harminc fő nem egyszerre, hanem időben elcsúsztatva két csoportban került a programba. A megadott ütemtervnek megfelelően 2010. augusztus elsejére a két szervezet munkatársaiból álló szakmai csoport - mintegy ötven jelentkező - kiválasztotta azt a tizenöt főt, akikkel, mint 1-es számú csoporttal megkezdődött a fejlesztő munka. A csoport három nő, és tizenkét férfi résztvevője valamennyien hajléktalanok, a legfiatalabb 20, a legidősebb 55 éves. Akad köztük volt állami gondozott, gyógyult szenvedélybeteg, börtönből szabadult, közös céljuk, hogy pozitív irányban szeretnének változtatni életükön.
A csoportfoglalkozásokon a résztvevők megismerhették egymást és mentoraikat, a feladatok során fejlődött önismeretük, kommunikációs- és együttműködési készségük. Javult konfliktuskezelő-, és problémamegoldó képességük. Ismereteket szereztek a mai magyar munkaerő-piacról, megtanultak önéletrajzot írni, a számítástechnika iránt érdeklődők az informatika alapjaival is megismerkedhettek.
Az azóta eltelt időben nyolcan befejeztek egy szakmát adó OKJ-s tanfolyamot, hárman targoncavezető, ketten bolti hentes, ketten dajka, egy személy pedig vendéglátó-eladó vizsgát tettek sikeresen. Ők most értek abba a szakaszba, amikor a bizonyítvány birtokában intenzív álláskeresésébe kezdhetnek. Talán mondani sem kell, hogy az előttük álló időszak cseppet sem ígérkezik könnyebbnek, mint a tanulással töltött hónapok.

A csoport másik fele rendelkezett már valamilyen eladható szaktudással, ezért számukra a munkakeresés támogatása, a megfelelő munkahely megtalálása, az állás elnyerése és megtartása volt a cél. Jelen pillanatban hárman vannak közülük, akik már legalább két hónapja folyamatosan dolgoznak, bár sajnos akad olyan is, aki minden erőfeszítése dacára sem talált még magának munkát.
Valamennyi résztvevő vállalta, hogy rendszeres előtakarékosságot folytat, hogy a program végére rendelkezzen annyi megtakarítással, amennyiből egy albérlet kauciója, vagy az elhelyezkedés után az első fizetésig eltelő hónap megélhetési költségei fedezhetőek.

A második tizenöt fős csoport – akiket szintén mintegy ötven jelentkező közül választottak ki - 2010. decemberében kezdte meg a hét hónapos intenzív közös munkát a két civil szervezet munkatársaival, melynek eredményeként a remények szerint javulnak életkörülményeik és dolgozó, hasznos tagjai lesznek a társadalomnak.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #1 Buzás Endre 2011-03-26 08:51
Idézet:
Ez nem az én hozzászólásom, de eltűnt az eredeti így most a mentésből (mailben elküldi az adminnak a rendszer) visszateszem. Mivel nem valós e-mail címet adott meg a kommentező nem tudom megkérdezni ő törölte e vagy valami más technikai probléma miatt tűnt el.
Buzás Endre
ez milyen szép:

és dolgozó, hasznos tagjai lesznek a társadalomnak.

hurrá
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com