Közép-Magyarország

Tarlós Istvánt azért kérdezték a budapesti hajléktalanellátás jövőjéről, mert a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött, a főváros - nyolc hónapos felmondási idővel - szerződést bont a feladattal megbízott civil szakmai szervezetekkel, és a jövőben csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Menhely Alapítvánnyal kíván megállapodást kötni.

Nem lesz kevesebb pénz a budapesti hajléktalanellátásra idén, a főváros a munkát "két profi szervezetre" bízza, amelyek további civil szervezeteket vonhatnak be a feladat ellátásába - közölte a főpolgármester a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában pénteken.

Tarlós Istvánt azért kérdezték a budapesti hajléktalanellátás jövőjéről, mert a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött, a főváros - nyolc hónapos felmondási idővel - szerződést bont a feladattal megbízott civil szakmai szervezetekkel, és a jövőben csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Menhely Alapítvánnyal kíván megállapodást kötni. A televíziós műsorban a főpolgármester azt mondta: valószínűleg az említett "két profi szervezettel" köt a főváros megállapodást (a saját intézményén, a Budapesti Módszertani Szociális Központon kívül).

Azt reméli - tette hozzá a főpolgármester -, hogy nem fogják a két szervezetet amatőrnek vagy rosszhiszeműnek nyilvánítani, mert mint fogalmazott, "ezek az emberek értik a dolgukat". Elmondta azt is, a két megbízott szervezetnek a "kötelessége és joga lesz", hogy bármelyik hozzáértő civil szervezettel megállapodjon vagy együttműködjön. A hajléktalanellátás átalakítását, illetve a szerződésbontásokat azzal indokolta, nem akarták, hogy "15-20 felé forgácsolódjanak a rendelkezésre álló szűk források", és várakozásaik szerint így hatékonyabb lesz a feladat ellátása is.

Vecsei Miklós elmondta, a fővárosi hajléktalan-ellátórendszer szereplőit nem érhette váratlanul a közgyűlés döntése, hiszen a főpolgármester már tavaly ősszel világossá tette, hogy más módon képzeli el a terület ellátását. Jelezte azt is: január óta ismert, hogy az önkormányzat a korábban kötött szerződések felbontását tervezi; erről nemcsak az érintettek tudtak, a sajtó is több alkalommal beszámolt róla.

Vecsei Miklós emlékeztetett arra, hogy az ellátórendszer tíz éve működik lényegében változatlanul, és a szolgáltatás egyik fontos garanciája volt a szerződések nyolc hónapos felmondási határideje. Közölte, az új rendszer biztonságos működésének formáit ezután alakítják ki, a részletek kidolgozására nyárig van idejük.

Szükségszerűnek mondta, hogy a fővárosban működő ellátórendszer egészét újragondolják, miután - mint fogalmazott - minden erejüket arra kell koncentrálni, hogy az utcán élő, az intézményes ellátásokból kimaradt emberek problémáira megoldást találjanak. Kitért arra is, hogy a kapualjakban, csomópontokban, aluljárókban élő emberek az utóbbi hónapokban konfliktusok forrásaivá váltak, és a kormányzati szervek és az önkormányzatok a forgalmasabb helyekről történő eltávolításukat tervezik.

Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: minden lehetséges eszközzel azért küzdenek, hogy az utcán maradt hajléktalan emberek problémáira elsősorban a szociális és egészségügyi rendszer találjon megoldást.

Vecsei Miklós szerint az ellátórendszer működtetéséhez szükséges források a tervek szerint csak minimális mértékben csökkennek, és jelenlegi ismereteik szerint ez nem veszélyezteti a rendszer működését, tehát nem kell attól tartani, hogy a szállókról embereket utasítsanak el.

A most következő időszak egyik fontos feladata az lesz - tette hozzá -, hogy összehangolják a fővárosi önkormányzatnál, a Belügyminisztériumnál és a szociális tárcánál elérhető források felhasználását. Vecsei Miklós szerint bizakodásra ad okot, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban a szakma által korábban egyöntetűen elfogadott hajléktalanstratégia alapján dolgozzák ki az új koncepciót.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #2 Buzás Endre 2011-03-26 18:34
Mi az átgondolás? nem értem. Volt egy tervezet amit felraktam pénteken majd hétfőn megkértek vegyem le.

[censored]://[c ensored].diszpe cserportal.hu/i mages/2011-hajl civil-valtoztat asok0.doc
Idézet
 
 
+2 #1 slopper 2011-03-26 13:52
kíváncsi lennék,hogy Vecsei akkor is nyilatkozna ha az átgondolást nélkülük terveznék?
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com