Közép-Magyarország

A matracukat rugdosva zavartak el egy hajléktalan párt a közterületisek egy HÉV-megállóból. A hontalanok szerint egyre többen vegzálják őket mostanság, és a közterületisek is elismerik, egyre feszültebbek, mert a lakosság felült a hecckampánynak, "mindenki rendet akar csinálni". Hajléktalanság, politika és tolerancia Magyarországon.

A III. kerület, Szépvölgyi úti HÉV-megálló melletti földterületen épített vackot magának egy középkorú férfi és egy idősebb nő. Néhány napja négy közterület-fenntartó vette közre az alvó párt, munkatársunk beszámolója szerint a "falként" használt szivacsot rugdosni kezdték, és agresszív hangnemben távozásra szólították fel a hajléktalanokat. Miután lapunk újságírója igazolta magát, a közterület-felügyelők nyugodtabb hangnemre váltottak és elmesélték, hogy naponta többször hívják fel őket a szomszéd ház lakói, hogy "takarítsák el a hajléktalanokat".
A hatóság emberei elmondták: közterületi rongálás és közterületen való vizelés miatt vonhatnák eljárás alá párt. Ezzel szemben a hajléktalan férfi azt állítja: soha nem végezte közterületen a dolgát, mosakodni is a közeli piacra jár, elmondása szerint ráadásul nemcsak a szivacsokat, de őt is megrúgták és egyre többet vegzálják. Az egyik felügyelő elismerte, hogy feszültek, mivel "az emberek felültek a hecckampánynak, hogy el kell takarítani a hajléktalanokat, a felelősség és a probléma megoldása viszont rájuk hárul". "Mindenki rendet akar csinálni" - tette hozzá egyikük.
 
A hajléktalan pár elköltözött
Fotó: Fazekas István
 
Pár perces beszélgetés után már csak arra kérték a közterületisek a hajléktalanokat, hogy szedjék össze a szemetet, majd felhívták az egyik segélyszervezetet, hogy ellenőrizzék a pár egészségi állapotát.
Szerettük volna az esetről megkérdezni a közterület-felügyeletet, de megkeresésünkre egy szűkszavú választ küldött a III. kerületi szervezetük."Tájékoztatom, hogy a kérésének megfelelően ellenőriztettem az elmúlt hét szerdai napján szolgálatot teljesítő felügyelők intézkedéseit. A fenti napon az Ön által jelezett időben az Óbuda-Békásmegyer közterület-felügyelői nem intézkedtek hajléktalan személyekkel szemben a Szépvölgyi úton."
 
Egyre nő a társadalmi feszültség
A Menhely Alapítvány (MA) munkatársa, Matlári Ferenc már sokat hallott a párról, akik azóta elmentek a HÉV-megállóból. A Hírszerzőnek elmondta, információi szerint a közterület-felügyelők felettesei szóban utasítást adtak a kollégáiknak, hogy "keressenek indokot a hajléktalan-eltávolításra", de a munkatársunk által elmondott fellépés stílusán maga is megdöbbent.
"Az aluljáróban lefekvőt továbbhaladásra kérhetik, vagy indokolt esetben szabálysértési eljárás alá vonhatják. Ha azonban nem szemetel, nem zaklat másokat, nem zavarhatják el" - mondta az Menhely Alapítvány munkatársa, aki ugyanakkor kihangsúlyozta, a hatóság embereinek is nagyon nehéz a dolguk, hiszen meg kell felelniük a társadalmi és a munkahelyi elvárásoknak úgy, hogy a feltételek nem adottak.
Matlári szerint is megnövekedett a társadalmi feszültség, mint mondta, bár korábban is gyakran hívták őket azzal, hogy "takarítsák el" a hajléktalanokat, úgy érzi, mostanában ezek a hívások megszaporodtak. "Mi is kaptunk már bejelentést arról, hogy erőszakkal rángattak le egy hajléktalant a villamosról. Az, hogy az emberek 'így felbátorodtak' az erőteljes válságkommunikációnak is betudható: keresünk valakit, akibe 'bele lehet rúgni', aki gyengébb nálunk" - mondta Matlári. Az alapítvány munkatársa ugyanakkor megjegyezte: a figyelemfelkeltő akcióknak köszönhetően nemcsak a fel-, illetve bejelentések száma növekedett meg, de egyre többen jelentkeznek önkéntesnek és ajánlják fel segítségüket.
 
Csak gerjeszti a problémát?
 
A kormánynak és Budapest vezetésének célja, hogy a hajléktalanokat eltüntesse a lakosság és a turisták szeme elől, ha kell, erővel. A társadalmi megbékélés program értelmében így az önkormányzatok a közterületen élő hajléktalanokat megbüntethetik, Tarlós István pedig Budapest aluljáróiból űzte ki a hontalanokat. A tervek szerint az ország minden nagyobb városában olyan túlélőpontok kialakítására készül a kormány, ahová akár erővel is bekényszeríthetőek a hajléktalanok az utcákról. Budapesten már működik két úgynevezett "toleranciapont", egyik a Nyugati, a másik a Déli pályaudvarnál. Ide bárki bemehet, még akkor is, ha adott esetben olyan állapotban is van, ahogy egy szállóra nem engednék be. Igaz, a hely a fűtésen (ami persze kemény fagy esetén életmentő lehet) és a két mobilvécén túl mást nem kínál, a legtöbben a puszta földön húzzák meg magukat.
 
"Én értem, hogy Pintér belügyminiszter úr legszívesebben visszaállítaná a demokráciát teljességgel nélkülöző Kádár-rendszer eljárásait, ahol rendőri eszközökkel el lehetett tüntetni a csavargók, munkakerülők, számkivetettek ezreit a kényszer-alkoholelvonókba, fogházakba, munkaterápiás intézményekbe. Bármennyire is riasztónak tűnik most ez a nyomulása, bármennyi felmérhetetlen kárt is okozhat ezzel a 'problémamegoldó' (valójában problémagerjesztő) mentalitásával, nekem meggyőződésem, hogy célját nem fogja elérni" - így kommentálta Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ vezetője a diszpecserportal.hu hajléktalan-ellátással foglalkozó blogon a kormány legújabb terveit.
Bár a program kezdetekor számtalan veszélyre hívták fel az érdekvédők a vezetők figyelmét, Matlári szerint sikeresnek mondható az akció: a kiemelt budapesti aluljárókban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok közül hetvenhárom fogadta el a neki felkínált szociális segítséget és kapott valamilyen szállást. "Emellett a közvéleményt és a társadalmi igényeket is kiszolgálta" - mondta, ugyanakkor hozzátette: rendkívül feszített munkatempó mellett dolgoztak, a program tűzoltásnak jó volt, de - a szakember szerint - teljes átalakításra és fejlesztésre van szükség. Azonban hogy a fővárosnak milyen tervei vannak ezzel kapcsolatosan, nem tudni: az MA munkatársa például még nem tudja, milyen feltételekkel dolgozhatnak az idei télen.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #2 futottutca 2011-04-01 16:24
Butuska!

Gusztustalan a hozzászólásod!

Ez nem páttagságról szól hanem emberek pszichológiai és mentális állapotáról! Vagy annak hiányáról.
Őket adta az Isten, éljél velük és kész.

Futottutca

ui.: A címzések találóak.
Idézet
 
 
0 #1 butus 2011-04-01 16:00
Petike!

Nem példálóznék a Kádár-rendszerr el amikor egy SzDSz-es és MSzP-s pártagkönyv volt a beugró a BMSzKI-ba és az egész hajléktalanellá tásba, hogy valaki munkát kapjon vagy posztokat. Nemhiába, a régi rutinok fontosak. Azok a 80-as évek!!!
A BMSzKI az utolsó szocialista nagyvállalat egy kis (sok) SzDSz-es öntettel. Olyan, mint a romlott túró rudi. Kivülről szép, egyébként ehetetlen.

Butus

ui: Nem nő a feszültség, csak inog a széketek. Így van, ha valaki magának írja meg a munkarendjét.

Butuska
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com