Közép-Magyarország

A bíróság ma gyakorlatilag felmentette azokat a civil aktivistákat, akik tavaly májusban élőláncot alkotva szerették volna megakadályozni egy ferencvárosi család kilakoltatását. A rendőrség akkor előállította őket, a bíróság azonban elvetette a pénzbírságot, s csupán figyelmeztetést adott mind a 15 vádlottnak.

Tavaly májusban sajtónyilvánosság mellett lakoltattak ki egy kétgyermekes családot a Ferencvárosban. A család felhatalmazás nélkül foglalta el a szociális bérlakást, azonban többször is megpróbált az önkormányzattal megegyezésre jutni, hogy miként maradhatnának az időközben saját erőből felújított lakásban. Az önkormányzat azonban hajthatatlan volt, a családot kilakoltatták, az intézkedés során a helyszínen 15 aktivista tiltakozott élőlánccal, akiket szabálysértés elkövetése miatt a rendőrök előállítottak - idézi fel az előzményeket A Város Mindenkié csoport lapunkhoz eljuttatott közleménye.

Eszerint az ügyben eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság mai ítélethozatala visszaigazolta, hogy az aktivisták elvi meggyőződésből, figyelemfelhívásból tanúsítottak a rendőri intézkedés ellen engedetlenséget, ezért minden megjelent vádlott esetében elengedték a pénzbírságot, és pusztán figyelmeztetésben részesítették őket. Az aktivisták védelmét az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata látta el.

Az aktivisták védőbeszédükben elmondták, hogy cselekedetüket jogkövetőnek tekintik, mert társadalmi érdeket szolgáltak tiltakozásukkal. Az egyik vádlott azzal indokolta részvételét, hogy úgy érezte, ki kell állni a család mellett, akiket kisgyerekükkel akartak utcára tenni. Ezen kívül felhívták a figyelmet a jelenlegi társadalompolitikai gyakorlat számos hibájára. Elmondták, hogy jelenleg többe kerül egy család ellátása hajléktalanként, mint ha a lakhatásukat támogatnák, miközben nagyon sok lakás áll üresen országszerte. Kifejtették, hogy a hajléktalanság visszaszorítása érdekében az önkormányzatok felelőssége lenne a szociális bérlakások fenntartása és ezek felhasználása.

Fotó: Új Szemlélet Csoport


Arra is felhívták a figyelmet, hogy az április 15-én részlegesen lejáró kilakoltatási moratórium hatalmas veszélyekkel jár, több tízezer ember fog az utcára kerülni a határidő elmúltával. A kormány ugyan meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, ez azonban április 15-ike után már csak a devizahitelt törleszteni nem tudókat védi, tehát nem vonatkozik sem a díjhátralékos családokra, sem a jelzáloghitelt fizetni nem tudókra, sem a lakásfoglalókra. Ezzel a jogalkotó önkényesen különbséget tesz a nehéz helyzetbe került emberek között, egy részüket társadalmi szolidaritásra érdemesnek ítéli, másokat viszont arra érdemtelenként bélyegez meg.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com