Közép-Magyarország

Fagyástól csonkolódott végtagok és nemi szervek, kukacok, tályogok, szociális patthelyzet. A télnek ugyan vége, a hajléktalanellátásra szakosodott civil szervezetek azonban már most azon törhetik a fejüket, hogyan élik túl a következő krízisidőszakot. Úgy néz ki, ami a finanszírozást illeti, az Orbán-kormány intézkedései nyomán mindent a nulláról kell felépíteniük. A Menhely Alapítvány télbúcsúztató rendezvényén jártunk.

"Feküdtünk, mint az állatok, kegyetlen állapotok uralkodtak. Annyian voltunk, hogy másfél órát kellett sorban állni a vécénél" - mesélt a Hírszerzőnek a krízisidőszak nehézségeiről egy hajléktalan férfi a Menhely Alapítvány által szervezett télbúcsúztató rendezvényen.

Januárban elütötte egy autó, a bokája még most is be van dagadva, mankóval jár, de úgy táncolt a Kürt utcai Nappali Melegedő előtt összegyűlt dobosokkal, mintha mi sem történt volna. Azt mondta, ha elhagyná magát, még mindig feküdne: "nincs fájdalomérzet, el kell engedni". Minden este bulizik egy Üllői úti kocsmában: bedobják a zsetont a zenegépbe, és mehet a tánc. Az egyik hajléktalan asszony is azonnal elkezdett ritmusra mozogni, állítólag nagyon beteg, 38,9 fokos láza van, de most "kitáncolja magából".
A hibernált lelkek őrzője


A szálló előtt összegyűlt tömeg lufikkal felszerelkezve, és a krízisautót követve a Blaha Lujza tér felé vette az irányt, de előtte még szembesítettek minket a kemény valósággal. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológus főorvosa fotókkal sokkolt minket, s osztályáról úgy beszélt, mint a "hibernált lelkek" őrzőjéről.

Az egyik ilyen "hibernált lelket" ásással bízták meg egy téli napon, de nem volt kesztyűje. Ma már nincs kézujja és lábujja sem, csonkokkal él, és bár makkegészséges, mindenben segítségre szorul. Zacher szerint a férfinak egy szociális otthonban lenne a helye, jelenleg mégis náluk van a krónikus osztályon. Mivel az elmúlt években nem volt lakcíme, mindegyik önkormányzat széttárja a karját, és azt mondja: "nem hozzánk tartozik".

Az egyik Keleti pályaudvar környéki kapualjból egy óriási tályoggal hoztak be valakit - ő is két hónapot volt a Péterfyben. Egy másik férfira úgy találtak rá, hogy hason feküdt a hóban, így nem csak a végtagjai, de a pénisze is lefagyott. Ezen kívül Zacher mutatott még képeket a nadrág alatt megbújó kukacokról, vagy a zoknival együtt leváló talpakról is.
Szociális patthelyzet

A főorvos szerint a hozzájuk bekerülő hajléktalan emberek mind ilyen, vagy ehhez hasonló állapotban vannak, ez a való világ, és nem is igen létezik az egészséges hajléktalan kategóriája. Ez persze nem csoda, hiszen ahogy fogalmazott: egy utcán eltöltött év négy naptári évnek felel meg.

Ezek az emberek sokszor szociális patthelyzetbe kerülnek, és ha nem segítünk rajtuk, már nem fogják megérni a következő telet - mondta Zacher. Sőt, azt is elmesélte, hogy bár a télnek hivatalosan vége van, a napokban is vittek be a kórházba 26 fokra lehűlt hipotermiás férfit.
Reset

Zacher szerint évről évre több a beteg, és a halálesetek száma is folyamatosan növekszik a hajléktalanok körében. Ezen pedig nagy valószínűséggel nem segít, hogy - ahogy Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke fogalmazott - jövőre abszolút a nulláról kell felépíteniük a hajléktalanellátás finanszírozását, hiszen fél év alatt "sikerült minden oszlopot kidöntenie" a kormánynak.

Megszüntettek 26 szerződést a fővárosi civil szervezetekkel, a kormány felszámolta az Összefogás Közalapítványt, amely a budapesti téli ellátásnak a szervezését oldotta meg az elmúlt években, azt pedig még nem tudják, milyen forrásokból gazdálkodhatnak, és mikortól - sorolta a hajléktalanellátást sújtó problémákat Győri.

Mivel a Menhely Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat a kormány által életben hagyott és kijelölt ernyőszervezetek ezen a területen, az ő koordinálásukkal, de más civil szervezetekkel összefogva igyekeznek majd feloldani a sorakozó kérdőjeleket.
Gyorsjelentés, hajléktalanhelyzet számokban

A Február Harmadika Munkacsoport gyorsjelentése szerint Budapesten 2011. február 3-án a szociális segítők 1150 közterületen élő emberről számoltak be. A többi hajléktalan ember közül 2044 éjjeli menedékhelyen, 2774 átmeneti szállókon, 500 időszakos szállásokon, 1287 pedig családok átmeneti otthonaiban hajtotta álomra a fejét. Eszerint legkevesebb 7755 ember nélkülözte az otthont aznap.

A téli időszakban a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatához naponta átlagosan 64 hívás futott be. A krízisautó 1639 alkalommal kereste fel a közterületen, nem lakás céljára szolgáló helyiségekben élő embereket. 204 embert szállított be valamilyen intézménybe, orvoshoz, lábadozóba, vagy menedékhelyre.

Győri Péter május közepéig tesz ajánlatot Tarlós István főpolgármesternek arról, hogy a számtalan feladat közül mit tudnak vállalni a civilek. Amihez biztosan ragaszkodni fognak, az a diszpécserszolgálat, legalább három krízisautó, és hogy legyen speciális, riasztható utcai szolgálat.
Nem mennek bele PR-akciókba

A kuratóriumi elnök azt mondta: a fővárosi önkormányzattal való tárgyalások még csak most következnek, de semmilyen "látszat, vagy PR-akcióba nem mennek bele. Akármit nem fognak aláírni, valódi, és humánus megoldást keresnek".
Köszönöm-díj
Az idei télbúcsúztató rendezvényen a krízisautó elcsomagolása után a Menhely Alapítvány egy Köszönöm-díjat is átadott Hiesz Péternek, aki telefonos segítséggel vezette le egy hajléktalan nő szülését az utcán.

A mostani bizonytalansággal szemben ugyanakkor azt elismerik, hogy a hajléktalanok aluljárókból való kitiltásának vannak pozitív hozadékai. Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója azt mondta: olyan embereket is sikerült például intézményekben elhelyezniük, akiket korábban hosszú évekig nem.

A Társadalmi Megbékélés Programba 116 hajléktalan került be, közülük 86 embert sikerült szálláshoz juttatni. Az elhelyezettek utángondozása zajlik, a legutóbbi információk szerint hatvanan most is a program által biztosított szálláson vannak, és együttműködnek a szociális munkásokkal.
A Menhely Alapítvány

Húsz éve vált hivatalossá, hogy Magyarországon is létezik mélyszegénység, vannak fedél nélkül élők. A hajléktalan emberek megsegítésére szerveződött Menhely Alapítvány húsz éve tölt be központi szerepet a hajléktalanellátásban.

Az alapítvány szállást nyújt, nappali melegedőket üzemeltet, ételt és tisztálkodási lehetőségeket biztosít. Diszpécserszolgálata 24 órában fogadja a bejelentéseket a bajba kerültekről, koordinálja a krízisautót és az utcai szolgálatokat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com