Közép-Magyarország

Drasztikusnak és elfogadhatatlannak tartják civil szervezetek Tarlós István főpolgármester rendelettervezetét, amely pénzbírsággal büntetné a közterületen életvitelszerűen élő hajléktalanokat. Ha a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadja a javaslatot, az utcán élőket be is vihetik a rendőrök a fogdára. A Menhely Alapítvány elnöke szerint ezzel biztos nem lehet megoldani a hajléktalanok helyzetét, a TASZ úgy látja, a tervezet alkotmányellenes.

 Első napirendi pontként tárgyalja szerdán a Fővárosi Közgyűlés azt a Tarlós István főpolgármester által beterjesztett rendelettervezetet, amellyel 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetnék azt, aki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja. Szabálysértésnek minősülne az is, ha valaki ingóságait közterületen tárolja.

 A cél nem a büntetés, hanem „az azokkal szembeni fellépés jogi lehetőségét kívánja megteremteni, akik a nekik felajánlott minden segítség ellenére a közterületen maradnak” – áll a tervezetben.

Pénzbírság helyett elzárás

Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint mivel a hajléktalanok képtelenek lesznek kifizetni a bírságot, a szabálysértést elzárásra váltják át, ami 10 nap fogdát jelent. „Senki sem kívánhatja, hogy a fogda legyen a fedél, ráadásul miután a hajléktalan leülte a pénzbüntetést, újra az utcára kerül, és megint nem lesz hol laknia. Teljesen rossz a rendelet megközelítése, antihumánus, nem vezet sehova, nem fog semmit sem megoldani” – reagált a tervezetre Győri.


A Menhely Alapítvány adatai szerint a fővárosi szállókon 5500 férőhely van, ezek kihasználtsága csaknem teljes. Így csak Budapesten 2500 hajléktalan kényszerül a közterületeken aludni. Az alapítvány szerint drasztikus ilyen rendeletet bevezetni akkor, amikor a főváros forrásokat vont meg a hajléktalanellátóktól, és egy ággyal sem bővítették a befogadóhelyek számát.

 Győri felidézte a tavaly év végén indított Társadalmi Megbékélés Programját, amikor Budapest 13 kiemelt aluljárójából tiltották ki a hajléktalanokat. Két és fél hónap alatt a szociális munkások 116 aluljáróban élő hajléktalan közül 86-ot tudtak sikeresen elhelyezni munkás-, szociális és átmeneti szállókon. „Számunkra is meglepő, de most ebben a 13 aluljáróban nem él senki. Látva, hogy a program működik, az alapítvány akkor azt javasolta, hogy lépésről lépésre, a többi aluljáróval és térrel folytassák tovább a programot” – mondja a kuratórium elnöke. Hozzátette, a mostani javaslat váratlanul érte őket, hiszen a főváros senkivel sem egyeztetett a készülő tervezetről.

Alkotmányellenes

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az épített környezet védelméről szóló törvény módosítása teszi lehetővé a rendelet megalkotását. A jogvédő szervezet álláspontja szerint a tervezet alkotmányellenes, hiszen sérti az emberi méltósághoz való jogot és a tartózkodás szabad megválasztásának jogát. „Nem jó, hogy az embereknek az utcán kell aludni, de nem jelenthet megoldást, hogy rendészeti eszközökkel próbálják megoldani a hajléktalankérdést a szociális rendszer újragondolása helyett – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ programvezetője.

Több befogadóhely és bérlakás

 „A szállók tüneti kezelést nyújtanak a hajléktalanoknak, de az ellátás minősége ezeken a helyeken is sokszor hagy kívánnivalót maga után. Először az utcára kerülést kellene akadályozni, amelyre a hosszú távú megoldást például a szociális bérlakásrendszer újragondolása jelenthetné” – mondta Kapronczay Stefánia.

 Győri Péter szerint amennyiben a Fővárosi Közgyűlés elfogadja Tarlós István tervezetét, az ország többi nagyvárosában is rendeletalkotási hullám indulhat. A hosszú távú megoldást az alapítvány kuratóriumának elnöke abban látja, ha a főváros több pénzt szán a hajléktalanokra, növeli a befogadóhelyek számát, és támogatott lakhatási lehetőségeket teremt az utcán élőknek.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com