Közép-Magyarország

A Fővárosi Hajléktalanügyi Tanácsot a város vezetése azért hozta létre, hogy minden, a hajléktalan embereket közvetlenül és közvetve érintő döntésről, jogszabályi vagy más típusú változásról konzultáljon a hajléktalan emberek ellátását megvalósító civil, egyházi és önkormányzati szervezetekkel, illetve azok képviselőivel.

Bár a Tanács ügyrendje szerint azt az elnöknek (a mindenkori, jelenleg Egészségpolitikai és Szociális Bizottság elnökének) negyedévente rendes, vagy a tagok kérésére ettől eltérő időpontban rendkívüli ülést kell össze hívnia, erre az új városvezetés 2010-es októberi megválasztása óta nem került sor, bár ezt az ellátói oldal több alkalommal kérte. Eközben a hajléktalan-ellátást olyan ütemmel alakítják át számunkra részben ismeretlen szempontok szerint, melyek minden európai demokráciában indokolttá tennék az abban érintettek véleményének kikérését, a velük való konzultációt.

Ezért a Tizek hat hónapon belül negyedszerre már nem kéri a Főváros Egészségpolitikai és Szociális Bizottságának elnökét, hogy kezdeményezze a Hajléktalanügyi Tanács összehívását, hanem – a Konzultatív Tanács ügyrendje által adott felhatalmazással élve – azt saját maga teszi meg. Így 2011. május 16-án 14 órára a Fővárosi Hajléktalanügyi Tanács ülésére várjuk az önkormányzati oldal és az állandó meghívottak képviselőit a "Tégy az emberért" Információs és Dokumentációs Központba (1084. Budapest, Szentkirályi utca 22-24.)

Az ülés után sajtótájékoztató keretében ismertetjük az egyeztetés eredményét. A Tanács napirendjére a következő javaslatot tettük:

1. A Főváros által javasolt új hajléktalan-ellátási koncepció koncepció – mely hivatkozásul szolgált, közel 1100 férőhely támogatásának megvonásához – ismertetése.

2. Az Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvány további sorsa, szerepe, a fővárosi ellátásban, ezzel szoros összefüggésben a téli krízisellátás jövője (mivel veszélyben érezzük a 2011/2012 tél ellátásait, ami a közterületen élő hajléktalan emberek halálozási arányának emelkedéséhez vezethet)

3. A 2011. január 1-vel hatályba lépett az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása. A törvény alkalmazásával kapcsolatos fővárosi rendelet véleményezése. A törvény, illetve a kapcsolódó rendeletek várható következményinek ismertetése, illetve a hajléktalanellátó szervezetek beszámolói az eddigi tapasztalatokról.

4. A Főváros álláspontja a szakminisztérium "Tolerancia pontokkal" kapcsolatos elképzeléseiről.

5. Az "Aluljáró helyett emberibb körülmények" program tapasztalatainak ismertetése.

 

Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága (Tízek Tanács)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com