Közép-Magyarország

Minderről Kovács Ivetta, a budapesti és Pest megyei hajléktalanellátó intézmények érdek-képviseleti szervezetének, a Tízek Tanácsának (TT) tagja beszélt a konzultatív tanács hétfői budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. Elmondta, az ülésen szakértőként informálisan részt vett a dokumentum egyik készítője, Győri Péter (a Budapesti Módszertani Központ szakmai igazgatója), akitől azt a tájékoztatást kapták, hogy bár hivatalos felkérést nem kaptak, Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével elkészítették a koncepciót. Tájékoztatása szerint rövid időn belül várható, hogy az anyagról konzultáció kezdődik Tarlós István főpolgármesterrel.

Kovács Ivetta közölte, tudomásuk szerint a koncepcióban benne van a korábban a főváros által felmondott szerződések újrakötése. Jelezte: ez valószínűleg "konzorciumi formában" történne, tehát a két szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány vonja majd be a feladatok ellátásába a többi hajléktalanellátó szervezetet.

Egyébként azért hívták össze hétfőre a konzultációs tanács ülését (amely a TT és a fővárosi önkormányzat közös testülete), mert az elmúlt öt hónapban hiába kezdeményezték az önkormányzatnál a tanács összehívását. Az ülésen a főváros részéről ketten jelentek meg; Skultéti József, a szociálpolitikai osztály vezetője, valamint Ihász Márta, az egészségpolitikai és szociális bizottságtól. ők ketten az ülésen arról beszéltek: nagyon fontosnak tartják a konzultatív tanács működését, de úgy gondolják, hogy a fővárosi hajléktalanokat érintő ügyekben "nyugalmi időszak" volt az elmúlt hónapokban. A két képviselő a TT és a konzultatív tanács türelmét kérte, s hogy várják meg, amíg a koncepciót a főváros megtárgyalja, és a Fővárosi Közgyűlés elfogadja. A két képviselő szerint ez legalább egy hónapot jelent.

Kovács Ivetta elmondta, az ülésen az Összefogás Közalapítvány helyzetéről is szerettek volna beszélni. Utalt arra, hogy az eredetileg közös - kormányzati, fővárosi - alapítványt decemberben a kormány a maga részéről megszüntette, ugyanakkor a főváros önkormányzata áprilisban az alapítvány megtartása mellett döntött. Az alapítvány finanszírozása kapcsán arra a sajátos helyzetre mutatott rá, hogy bár a kormány megszüntette a közalapítványt, a központi költségvetésben mégis rendeltek hozzá forrást, míg a főváros megtartotta ugyan az alapítványt, de eddig pénzt nem adott hozzá.

A közalapítvány finanszírozása azért fontos, mert ez a szervezet írja ki a téli krízisellátási pályázatokat a fővárosban. Kovács Ivetta arra figyelmeztetett, ha nem történik rövid időn belül előrelépés, akkor "emberek fognak télen az utcán meghalni".

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com