Közép-Magyarország

A hajléktalan ellátás feladatainak megvalósítására Budapesti Hajléktalanügyi Konzorciumot hoz létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány. A két alapító meghívja a hajléktalan ellátó kapacitással rendelkező többi civil szervezetet is, hogy csatlakozzanak a konzorciumhoz, vegyenek részt a közös munkában.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés 2011. március 23-i ülésén felmondta 11 társadalmi, civil és egyházi szervezettel fennálló szerződését, a hajléktalan ellátás új, hatékonyabb rendszerének kidolgozását pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra és a Menhely Alapítványra bízta. A két szervezet szakmai elképzeléseit a Vecsei Miklós és Győri Péter vezetésével készült „Közterület helyett emberibb körülmények” című koncepció foglalja össze, amelyet július 14-én hagyott jóvá a fővárosi önkormányzat. A változások közül a legfontosabb: míg korábban az alapvető cél az volt, hogy férőhely hiánya miatt senki ne fagyjon meg Budapest utcáin, most ez azzal egészült ki, hogy minél több tartósan közterületen élő ember kerülhessen méltóbb körülmények közé. A koncepció középpontjában tehát az emberek állnak, az elsődleges cél az ő felemelésük, a közterületek „kiürítése” így nem cél, hanem következmény.

A konzorciumot alapító két civil szervezet deklarált célkitűzése, hogy Budapesten érzékelhetően csökkenjen a hajléktalan emberek száma és kiszolgáltatottsága. Ehhez a rendelkezésre álló források összehangolt és célirányos felhasználására van szükség, ezért fontos, hogy a közreműködő szervezeteket a konzorcium összefogja, és munkájukat összehangolja.

 A korábbi évek felmérései szerint Budapesten mintegy 2500 ember töltötte fedél nélkül az éjszakáit télen is. Az alapítók által kidolgozott koncepció végrehajtása esetén 900 embert a nem önkormányzati, 500 embert az önkormányzati szervezetek juttatnak emberibb körülmények közé. A fővárosi önkormányzat egy-egy regisztrált hajléktalan ember elhelyezésére napi 822 forintot biztosít, ami egy ember egy éven át történő elhelyezésére 300 ezer forintos keretet jelent. Ez a pénz a szakemberek szerint elegendő.

 Az ellátás lényeges eleme lesz a budai és a pesti oldalon működő 24 órás hajléktalanellátó diszpécserközpont és krízisautó fenntartása, valamint az első befogadó helyek kialakítása. Ez utóbbi intézmények – mint a nevük is mutatja – az utcáról bekerült hajléktalan emberek számára az első állomást jelentik, ahonnan mindenki a számára legjobb megoldást jelentő helyre (szállóra, kórházba, menedékre, stb.) kerülhet tovább, hiszen a konzorcium számára az eddig külön-külön működő szervezetek rendelkezésre álló kapacitása elérhetővé válik.


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #1 andrás 2016-09-06 13:25
Van egy ismerősöm Budapesten egy szőke haju hölgy, Dzsenifer a neve. Elvesztette szállását munkáját szülei nincsenek azt hiszem 36 éves és az Árpád híd aluljáró környékén szokott lenni. Kérem keressék meg és segitsenek rajta
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com