Közép-Magyarország


 

A morális önfelmentés ismerős és rossz emlékű védekezése. Most ezzel a felkiáltással futna neki a budapesti rendőrség, a kerületi polgárőrök és közterületesek, ÁNTSZ-esek és sintérek a legújabb hajléktalanellenes akciónak. Valahol valakik – lehet találgatni – ráparancsoltak a rendőrségre, hogy most már aztán (így a választási kampány időszakában) tegyen rendet Budapesten, „takarítsák el az illegális kunyhókat” mindenhonnan. 

A BRFK előzetes felmérése szerint közel kétszáz helyszínen mintegy 450 kunyhólakót érintene az akció. 450 olyan embert, akik maguk tákolta viskójukban húzódnak meg a világ elől, akik valamifajta otthont eszkábáltak maguknak önerejükből, életben maradásuk érdekében. Laknának ők lakásban, ahol van villany, folyóvíz, de legyen ez az ő „magánproblémájuk”, mint annyi sok más embernek – gondolhatják a parancs végrehajtói, vagy kiagyalói.

Keserűen sóhajt Marika néni, miközben megveti ágyát a „Rezsicsökkentés” feliratú óriásplakát alatt, mert azt mondták neki a szociálisok, hogy három nap múlva jönnek a közteresek és eldózerolják a vackát. Addigra mennie kell. Mennie kell, de hova? Hisz éppen azért van itt, mert már nem volt hova mennie. Volt ő szállón is, ott állt össze Lajossal, ketten mégiscsak könnyebb, gondolták, megkockáztatják újra az önálló életet. Szereztek mindent, ami kell: derékaljat, vaskályhát, edényeket, elemes rádiót, faanyagot, mindent. Ez most mind mehet vissza a szemétbe. És ők is?!

Mondták az érdekvédők is: szociális bérlakás kellene, támogatások, emberi lakhatás, gettófelszámolás, meg minden, de hát nem hallgatott rájuk senki sem. A nagypolitika inkább kiadta a ukázt! Azt elfelejtették hozzátenni, hogy és utána mi lesz? Ezt nem értik a parancs végrehajtói sem. Hogy hát mire ez a nagy nekibuzdulás?

Tán föleszméltek az önkormányzatnál, hogy dolguk lenne emberi lakhatást biztosítani? Nem, erről nem hallottak. Vagy mégiscsak kap ez a sok-sok otthontalan ember valamilyen segítséget, támogatást a lakhatásához, így, a választási kampány finisében? Nem, erről sem hallottak. Akkor meg mivégre ez a nagy hajcihő? Mivégre a parancs? Mivégre a parancs végrehajtása?

 

Budapest, 2014. február 26.                                                                Győri Péter

 

 

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+1 #1 sly 2014-03-04 12:09
Nem gondoltam volna kb. 10 éve, hogy büszke leszek Győri Péterre, azért, hogy ilyen nyíltan és őszintén megfogalmazza kritikáját. Közel a nyugdíj???:)
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com