Közép-Magyarország

December közepéig a főváros rendet tesz a kiemelt közterületeken, aluljárókban, az ott életvitelszerűen tartózkodó mintegy 100-120 hajléktalan embernek pedig humánusan, de határozottan személyre szabott ellátási formát találnak a máltai szeretetszolgálattal közösen.

"Eddig ezen az őszön 11 ember hűlt ki, mondhatni, már szükséghelyzettel állunk szemben" - mondta szerda délutáni tájékoztatóján Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Az úgynevezett társadalmi megbékélési program keretében a főváros koordinatív szerepet vállal több szaktárcával, a MÁV-val, a Budapesti Módszertani Szociális Központtal és civil szervezetekkel együttműködve, hogy a városban erősödjön a közbiztonság, a „szerencsétlen sorsú, közvetlen veszélyben lévőkről” is tudjanak gondoskodni.

Tarlós István hangsúlyozta: rövid távú cél, hogy a főváros frekventált közterületein és 12 kiemelt aluljárójában (az Astoriánál, a Blaha Lujza téren, a Ferenciek terén, az Üllői úton, a Nagyvárad téren, a Batthyány téren, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Kelenföldi pályaudvaron, valamint a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér terén és a Flórián téren) ne tartózkodjanak életvitelszerűen a hajléktalanok.

A főpolgármester elmondása szerint Budapesten körülbelül kétszáz „látható” hajléktalan van, közülük 100-120-an rendezkedtek be az aluljárókban. Utóbbiaknál egyesével megvizsgálják, őket hová lehetne elhelyezni és elirányítani. Rajtuk kívül egyébként még mintegy hatezren laknak a városszéli erdőkben, építési területeken.

Tarlós István hangsúlyozta, a hajléktalanok számára szociális ellátórendszer-programot is kidolgoznak (ennek része az aluljáróprogram), ennek keretében az önellátásra képes embereknek szociális bérleti rendszert és foglalkoztatási programot alakítanak ki. Ez utóbbi jelenthet albérleti, ágybérleti, valamint a munkásszállókhoz hasonló formájú elhelyezést. Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ vezetője szerint mintegy 200 hajléktalan kaphat albérleti támogatást, 12 hónapon keresztül. Hetven embert fognak tudni munkásszállókon elhelyezni ezen a télen.

A főpolgármester kiemelte, hogy meg kell találni az erre alkalmas ingatlanokat, amelyekben szociális ellátópontokat alakítanak ki. Lesznek ezenkívül túlélőpontok, olyan „fűtött utcák”, amelyek nem minősülnek szociális ellátóhelyeknek, de megoldást adhatnak vészhelyzetben. Tarlós István szerint így felszabadíthatóak lesznek az aluljárók és a pályaudvarok, amelyek egyes elkerített részeiben lehetőséget teremtenek a tisztálkodásra, így a rászorulók ezt használhatják, és nem fognak a kiemelt közterületeken „csellengeni”.

A program finanszírozására összesen 80 millió forint áll rendelkezésre, ebből 30 millió az aluljáróprogramra, 50 millió pedig a bérleti programra.

A foglalkoztatási program keretében a fővárosi közmű- és közszolgáltató cégek bevonásával brigádokat szerveznek az egymást ismerő, munkabírással rendelkező otthontalanokból, akiket szakirányítás mellett betanítanak egyes karbantartási munkákra (például az utcabútorok felújítására), és akik bért kapnak az elvégzett munkájukért. Kiscsoportos életvezetési tanácsadást is nyújtanak majd a szakemberek a hajléktalanoknak, hogy – mint a főpolgármester fogalmazott – „visszaadhassuk nekik az önbecsülésüket és a reményt”.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a sajtótájékoztatón mindehhez hozzátette: a hajléktalanokat nem kitiltják az aluljárókból és a közterületekről, hanem megpróbálnak nekik megfelelő elhelyezést nyújtani. Reményét fejezte ki, hogy a most télen induló program mintaként szolgálhat, és a hálózat kiépítésének kezdetét jelenti. Vecsei üdvözölte, hogy a hajléktalanokkal foglalkozó civilek végre nem maradtak egyedül, a főváros és a budapesti közműcégek is partnernek tekintik őket.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ vezetője elmondta, minden otthontalannak valamilyen ellátási alternatívát próbálnak kínálni, ők ugyanis december 15. után nem tartózkodhatnak a közterületeken. „Egyenként meg fogunk keresni mindenkit, és remélhetőleg mindenki önként el fogja hagyni a közterületet” – tette hozzá. Tarlós István ehhez kapcsolódva közölte, a problémát humánus oldalról közelítik meg, aki azonban minden felajánlott lehetőség ellenére agresszíven a közterületen akar maradni, „az önmagát helyezi törvényen kívül”, és akként is fognak vele szemben eljárni. Aki tudatosan lehetetleníti el, hogy a frekventált közterületeket rendeltetésszerűen lehessen használni, azokkal szemben kényszerítő eszközt fognak alkalmazni.

Pető György, a Fővárosi Közterület-felügyelet október végén hivatalba lépett vezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte, a „szociális balesetet szenvedett” hajléktalanokat természetesen emberként fogják kezelni, de a többségnek is vannak közterület-használati jogai. A rendőrök, közterület-felügyelők e kettős tudattal fognak fellépni. Pető György szerint a hajléktalanok túlnyomó többsége együttműködő, ha a szociális munkások legalább olyan, túlélési esélyt biztosító helyet tudnak nekik ajánlani, mint amilyen a közterület, az aluljáró. „A legmesszebbmenőkig empatikusan, erőszakosság nélkül, de határozottan fogunk fellépni” - ígérte.Forrás: budapest.hu

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com