Közép-Magyarország

Folyamatosan tájékoztatják a kiemelt budapesti aluljárókban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokat a jövőbeni elhelyezési lehetőségekről - mondta Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BMSZKI) szakmai igazgatója hétfőn.

Az utcai szociális szolgálatok szerint 100-120 ember tartózkodik életvitelszerűen a főváros kiemelt aluljáróiban; a héten felkeresik őket és tájékoztatást adnak az elhelyezési lehetőségekről - közölte Győri Péter. A főpolgármester a múlt héten jelentette be, hogy december 15-éig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban. Tarlós István az érintett helyszínek között említette a Blaha Lujza teret, az Astoriát, a Ferenciek terét, a Nagyvárad teret, a Batthyány teret, a Nyugati, a Déli, a Keleti, a Kelenföldi pályaudvart, a Móricz Zsigmond körteret, az Örs vezér és a Flórián teret.

Tarlós István azt mondta, hogy a "társadalmi megbékélési program" jegyében megpróbálja koordinálni több intézmény - köztük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Belügyminisztérium, a MÁV, a fővárosi közszolgáltató cégek és a hajléktalanok ellátásával megbízott BMSZKI - tevékenységét. Ezt annak érdekében teszi, hogy "a városban a biztonság növekedjék", valamint azért, hogy a tél folyamán közvetlen veszélybe került emberekről gondoskodjanak. A rövid távú cél az, hogy ne tartózkodjanak életvitelszerűen hajléktalanok az aluljárókban és a frekventált közterületeken.

Győri Péter, a BMSZKI szakmai igazgatója elmondta, hogy az alternatív lehetőségek között szerepel: támogatott lakhatás, fizetős szállás, éjjeli szállás, idősotthoni, vagy páros elhelyezés. Ezt a 100-120 embert "tisztességesen" el tudják majd helyezni, ha ők ezt kívánják. Az eddigi beszélgetések során ezek az emberek leginkább a támogatott lakhatást és a páros elhelyezést jelölték meg számukra megfelelőnek. Vannak olyanok, akik nem biztosak abban, hogy lesz valami változás, és vannak olyanok, akik azt mondták: kivárnak, és majd, ha kell "odébb mennek" - mondta Győri Péter.

Az igazgató szólt arról, hogy november elsején elkezdődött a hajléktalanok téli ellátása. Budapesten összesen 6000 férőhely van, amelyből 1500 az éjjeli menedék. Mint elmondta, november elsejétől kezdődően 500-zal növelték a férőhelyek számát, és a hajléktalanellátó szervezetek vállalják, hogy, ha szükséges, 110-120 százalékos telítettséggel is üzemeltetik a hajléktalanszállókat. Győri Péter megemlítette, hogy, noha még nincs hideg, október elejétől tele voltak az éjjeli menedékhelyek. A nappali melegedők már hétvégén is nyitva állnak: szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon öt nappali melegedő tart nyitva, s azok március 31-ig folyamatosan üzemelnek.

A szakmai igazgató elmondta, hogy az elmúlt években a téli időszakban a budapesti közterületeken mintegy félszáz ember szenvedett fagyhalált. Ez nagyjából stabil szám, de a nem közterületen megfagyott emberek száma folyamatosan növekszik, évente országosan 300-400 embert veszti így életét; nagy részük magára maradt idős ember. Közlése szerint a fővárosban mintegy 3000 ember él közterületen, jó részük beteg, vagy idős. Több százan nagyon súlyos helyzetben vannak, s ők "nagyon nehezen megmozdíthatóak". Számukra kórházi vagy idősotthoni elhelyezést ajánlanának a télre.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+2 #2 Á 2010-11-09 09:53
Idézet:
"tisztességesen" el tudják majd helyezni?
Nyitottak emberi léptékű szállót, nem tudtad? igaz a páros elhelyezésben tízen akárhányan vannak egy szobában de van, lehet a sajtónak mondani.
Aludna e ott a kitaláló? -ne gondold.
Teli lesz? -igen
Sajtónak jó? -igen
Tisztességesen" el tudják majd helyezni? - nézőpont kérdése
Idézet
 
 
+2 #1 D 2010-11-09 09:46
"társadalmi megbékélési program" ?
-Tehát aki utcára került az nem a társadalmunk tagja?
"tisztességesen" el tudják majd helyezni?
-Egy tömegszálláson? Az ugye tisztességes lakhatás. Ha lehet az ötletgazda is próbálja ki egy éjszakára, és utána szüntesse meg a lehetőséget, hogy bemegy-e vagy nem az érintett ember.
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com