Közép-Magyarország

Budapesten a hivatalos adatok szerint 15 ezren élnek az utcán, a Református Missziói Központ hajléktalan missziója vezetőjének becslése ezen a számon jóval túlmutat; Márkus Gábor református lelkipásztor úgy véli, hogy 30 és 50 ezer közé tehető a fedél nélkül élők száma a fővárosban. Még riasztóbb adat, hogy 5 ezer embert sem tudnak befogadni a budapesti hajléktalanszállók.

A Tiszta Forrás Alapítvány, amely - a református egyház hajléktalan missziójának szolgálatán belül - Pestszentlőrincen már működtet hajléktalan szállót, nappali melegedőt és gondozza a fedél nélkülieket. egy uniós pályázatnak köszönhetően új nappali melegedőt építhet, amely 300 ember befogadására lesz alkalmas. Márkus Gábor elmondta: az ország legkorszerűbb, mégis szerény kivitelű melegedője mintegy 50 millió forintból készül el 2011 júliusára. A pénzből a pincesort és a földszinti helyiségeket alakítják ki. A tárolókban, raktárakban élelmiszert, adományokból származó ruhákat, takarókat tartanak majd, valamint itt helyezhetik el a hajléktalanok csomagjaikat, és mindazt ami számukra érték. A mintegy 180 négyzetméteres földszinti részben a közösségi helyiséget alakítják ki és a melegedőhöz szükséges - törvény szerinti - kiegészítő helyiségeket, ahol különböző foglalkozásokat tartanak majd és a rászorulók elfogyaszthatják a konyhából kapott egyszerű reggelit, vajas kenyeret és teát - tette hozzá a lelkipásztor. Márkus Gábor elmondta azt is, hogy az új nappali melegedőben lehetőség lesz fertőtlenítésre, fürdésre, ruhát moshatnak és postát is fogadhatnak a hajléktalan emberek. A lelki tartalomról sem feledkeznek el, ezért evangéliumi alkalmakat tartanak majd a melegedőben. A lelkipásztor szerint az egyik legfontosabb, hogy a hajléktalanok szeretetet, megértést kapjanak, és találják meg Krisztust. A Tiszta Forrás Alapítvány kuratóriumának elnöke azt is elmondta, hogy a mintegy 1300 ellátottjuk közül évente 20-22 fedél nélkülinek sikerül felállni és visszailleszkedni a társadalomba.

Magyarország legkorszerűbb nappali melegedőjének alapkövét helyezik el december 7-én, kedden délután 2 órakor Budapesten, a XVIII. kerület Üllői u. 375. szám alatt. Az épület 300 hajléktalan embernek biztosít majd napközben tartózkodási lehetőséget. Az ünnepélyes alapkőletételen Igét hirdet Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, köszöntőt mond Csomó Tamás, Pestszentlőrinc szociális ügyekért is felelős alpolgármestere. A nappali melegedőt csaknem 50 millió forintból építik fel, a pénz kilencven százalékát az Európai Unió, tíz százalékát a működtető Tiszta Forrás Alapítvány adja. A Tiszta Forrás Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet, amely az alábbi számlaszámra várja az adományokat: OTP Bank: 11719001-20243067

RMK sajtó

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #14 slopper 2010-11-25 14:52
Idézet - Rétei Judit:
Üdv. minden szoc. kollégának!

:-) Jaj, de jóóó!!!!!! Már itt is lesz a mi ker-ben a XVIII-ban? Én is hajléktalan átmeneti szállón dolgozok, mint szoc-munkás, és a tapasztalatom az , hogy sajnos nagyon nagy szükség van a nappali melegedőkre.


ediig is működő 18 kerületi melegedő :
Tiszta Forrás
Alapítvány
1181
Budapest
Üllői út 373.
Idézet
 
 
0 #13 slopper 2010-11-25 14:51
Idézet - veronika:
miért gondolod azt, hogy az egyházak sokkal jobban csinálják mint a civilek? nem teljesen értem ezt a kijelentést...

érezd benne az iróniát:)
Idézet
 
 
0 #12 Rétei Judit 2010-11-25 14:18
Üdv. minden szoc. kollégának!

:-) Jaj, de jóóó!!!!!! Már itt is lesz a mi ker-ben a XVIII-ban? Én is hajléktalan átmeneti szállón dolgozok, mint szoc-munkás, és a tapasztalatom az , hogy sajnos nagyon nagy szükség van a nappali melegedőkre.
Idézet
 
 
0 #11 veronika 2010-11-25 09:42
De, szívesen csak nem itt...
sokszor úgy érzem kevés a párbeszéd a napi esetekről, nehézségekről,t ök jó lenne ezzekkel kapcsolatban beszélgetni
Idézet
 
 
0 #10 Buzás Endre 2010-11-25 00:05
Idézet:
szeretem a munkahelyemet ugyanúgy, mint a főnökeimet. Amik itt bajaim máshol is meglennének.
Jó, ennek ők örülnek nyílván a legjobban. Hidd el nekem tökre mind1 hol dolgozol, ismerem a munkád nekem az a fontos.

de nem mondod el ez miért tőrt így belőled most?
Idézet
 
 
0 #9 Buzás Endre 2010-11-25 00:04
Aha, nem a jobb vagy rosszabb vitába szálnék be, hanem a szolgáltatás szerintem nem több mint egy nem egyházi szervezetnél kevesebből. Ez nem rossz indulatú megjegyzés inkább az pénzhiány. Ismétlem: nem sajnálom senkitől de felvetődik a miért mint kérdés illetve ugyan az az ellátás miért kap több normatívát?, hogy jobb vagy rosszabb úgysem mi döntjük el hanem a hajléktalanok.. .... jó esetben ugye választhatnak hová mennek be hová meg nem.
Idézet
 
 
0 #8 veronika 2010-11-25 00:02
szeretem a munkahelyemet ugyanúgy, mint a főnökeimet. Amik itt bajaim máshol is meglennének.
Idézet
 
 
0 #7 veronika 2010-11-24 23:59
ja nem, semmi nem történt! csak már több olyan beszélgetésbe, megjrgyzésbe bele futok, ahol megint hülye marakodásokról ki csinálja jobban ki nem van szó, amit úgy utálok...

De ez már innen nem a témához tartozik..
Idézet
 
 
0 #6 Buzás Endre 2010-11-24 23:37
Idézet:
Nagyon szeretném, ha nem abból ítélnének meg, mert itt és itt dolgozom, és mert ez és ez a főnököm....
Nem értem, bocsánat. Mi történt?
Idézet
 
 
0 #5 veronika 2010-11-24 23:29
Ráadásul azt sem gondolom, hogy még olyan nagyon melegedőket kellene nyitni...
Nagyon szeretném, ha nem abból ítélnének meg, mert itt és itt dolgozom, és mert ez és ez a főnököm....
Néha már kezdem azt gondolni lehet, hogy én állok teljesen hülyén ehhez a munkához és gondolkozom tévesen?!
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com