Közép-Magyarország

A hatóságok hajléktalanokkal szembeni erőszakos fellépése miatt tiltakozik a Város Mindenkié csoport. A hajléktalan és nem-hajléktalan aktivistákat tömörítő szervezet szerint egy fővárosi aluljáróban a Fővárosi Közterület-felügyelet és a rendőrség a terület elhagyására szólította fel az ott élőket - írta közleményében a csoport.

A csoport egy hajléktalan tagja hétfő délután "a Kálvin téri aluljáróban szemtanúja volt, ahogy a Fővárosi Közterület-felügyelet a rendőrség munkatársaival karöltve az aluljáróban élő hajléktalan emberekkel szemben erőszakosan lépett fel.

Mint írták, a szervezet tagjának beszámolója szerint az aluljáróban élő emberek rendelkeztek azzal a névre szóló, laminált igazolókártyával, amelyet a "Társadalmi megbékélés programjába" bevont hajléktalanoknak adnak ki az utcai szociális munkások, hogy elhelyezésükig elejét vegyék a "zaklatásnak".

A kártya felmutatásakor erről a megállapodásról sem a Közterület-felügyelet munkatársai, sem pedig a Közterület-felügyelet diszpécsere nem tudott - írták.

"A hajléktalan emberek nem követtek el semmilyen szabálysértést, ennek ellenére az erőszakszervezetek munkatársai az igazoltatást követően felszólították őket az aluljáró elhagyására" - áll a közleményben.

A csoport szerint az eljárás elfogadhatatlan, alkotmányellenes és embertelen. "A hajléktalan emberek, csak azért, mert nincs otthonuk, nem bűnözők. Sem a közterület-felügyelőknek, sem a rendőröknek nincs felhatalmazásuk jogellenes esemény hiányában korlátozni bárki közterület-használatát" - fogalmaztak.

A közleményben emlékeztettek: a főpolgármester november elején jelentette be, hogy a "Társadalmi megbékélés programja" keretében az utcai szociális munkások felmérik, hányan élnek a főváros kiemelt aluljáróiban és december 15-ig speciális elhelyezési formákat ajánlanak fel a számukra.

A főpolgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy "aki még mindezen feltételek biztosítása ellenére is netán agresszív módon megpróbál ragaszkodni ahhoz, hogy az aluljárókban éljen életvitelszerűen, az törvényen kívül helyezi magát tudatosan; azzal úgy fogunk eljárni, ahogy el szoktak járni az önmagukat tudatosan törvényen kívül helyező emberekkel szemben".

A Város Mindenkié csoport tiltakozása kifejezéseként egész éjszakás demonstrációt kíván tartani a főpolgármesteri program hivatalos határidejének napján.

Az MTI megkereste a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságát, amely holnap tájékozódik a csoport által kifogásolt hatósági fellépésrő

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+2 #4 Buzás Endre 2010-12-02 17:02
Önmagában véve is dúrva, de ezt hétfőn kezdték, azt szerették volna, hogy egy hajléktalan aki beintett az egyik közteresnek mi elvinnénk. Társadalmi Megbékélés Program ohhhhyeah
Idézet
 
 
+1 #3 slopper 2010-12-02 11:55
ezt mindenki tudta, akinek van valamennnyi tapasztalat e téren, mégis felháborító, és mégis meglepődünk, de én inkább elszomorodok. Az a kérdés meddig lehet ezt tűrni, miért nem tesz ez ellen az, akinek talán módjában áll. Szeretnék még egy csomót káromkodni, de nem akarom telenyomni pontokkal a hozzászólásomat . Társadalmi megbékélés, küzdelem a társadalmi kirekesztettség ellen,összefogá s, szép szavak....Remet e leszek.
Idézet
 
 
0 #2 Norris74 2010-12-02 11:47
Nem tudtátok? A jelenlegi kapitalista világrendben a szegénység nem csak hogy szégyen, hanem egyenesen bűnnek kiáltották ki. Akkor miért lepődünk meg? Undorító az, amit a kormány ezen (és nem csak ezen) a területen művel a kiszolgáltatott emberekkel.
Idézet
 
 
0 #1 Csaszy 2010-12-02 06:12
Elkezdődött....
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com