Közép-Magyarország

 A Fővárosi Közterület-felügyelet vizsgálata szerint nem történt erőszakos fellépés Budapesten a Kálvin téri aluljáróban azokkal a hajléktalanokkal szemben, akik ott életvitelszerűen tartózkodnak - tájékoztatta a felügyelet igazgatója csütörtökön az MTI-t.

A Fővárosi Közterület-felügyelet - miután értesült arról -, hogy Budapesten, a Kálvin téri aluljáróban a közterület-felügyelők egyik, hajléktalanokkal történt intézkedését egy szervezet erőszakos fellépésnek minősítette, haladéktalanul kivizsgálta a történteket. "A vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy erőszakos cselekmény a helyszínen nem történt. Mindezt térfigyelő kamerák is rögzítették" - írta Pető György az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Város Mindenkié csoport az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet és a rendőrség hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Kálvin téri aluljáróban élőket. Mint írták, a csoport tagjának beszámolója szerint az aluljáróban élő emberek rendelkeztek azzal a névre szóló laminált igazolókártyával, amelyet a "Társadalmi megbékélés programjába" bevont hajléktalanoknak adnak ki az utcai szociális munkások, hogy elhelyezésükig elejét vegyék a "zaklatásnak". "A hajléktalan emberek nem követtek el semmilyen szabálysértést, ennek ellenére az erőszakszervezetek munkatársai az igazoltatást követően felszólították őket az aluljáró elhagyására".

Pető György csütörtöki közleménye szerint hétfőn két közterület-felügyelő a Kálvin téri aluljáróban posztos szolgálatot teljesített délelőtt. Mivel a hajléktalanok eléggé terjedelmes mennyiségű szemetet halmoztak fel tartózkodási helyüknél, így a felügyelők felszólították őket, hogy azt vigyék az aluljáróból a felszínre. Erre a hajléktalanok egy olyan kártyát mutattak, melyen az szerepelt, hogy "elhelyezésük folyamatban van", s elmondták, hogy december 15-ig maradhatnak az aluljáróban. A felügyelők 11.15 óra körüli időben a közterület-felügyelet ügyeletén keresztül szociális munkás segítségét kérték. "Ez is azt támasztja alá, hogy nem jogsértő cselekményként kezelték a hajléktalanok jelenlétét" - áll a közleményben.

Mint olvasható, délután négy óra körüli időben az egyik hajléktalanhoz mentőt kellett hívni a felügyelőknek, mert az rosszul érezte magát. A mentő elszállította a segítségre szorulót. Ezt követően az aluljáróban két rendőr is megjelent, akik járőrözésük során jártak arra, s nem a felügyelők kérésére jöttek, hiszen erre okot adó esemény nem is történt. Miközben igazoltatták a hajléktalanokat, megjelent a helyszínen egy fiatalember, aki elmondása szerint egy hajléktalanokat támogató szervezet munkatársa, s nemtetszését fejezte ki az intézkedésekkel szemben. Mint a térfigyelő kamerák is rögzítik, az igazoltatás után a közterület-felügyelők és a rendőrök elhagyták a helyszínt.

"Most nem egy civil szervezet állításai állnak szemben egy rendészeti szerv dolgozójának állításával, hanem a térfigyelő kamera felvételei szolgáltatják a bizonyító erőt" - áll a közleményben. Pető György kitért arra: az utcai segítő szolgálatok folyamatosan alternatív szálláshelyeket kínálnak, s az utcai életmódról lemondani nem szándékozók számára az úgynevezett túlélési vagy toleranciaponton történő elhelyezéshez nyújtanak segítséget.

A közleményben Pető György úgy fogalmazott: "sajnálatos módon néhány közterület-felügyelőhöz nem jutott el az az információ, hogy a "Társadalmi megbékélés programba" bevont utcai szociális munkások igazolókártyával látják el az aluljárókban "fedelet találó hajléktalanokat". "A Fővárosi Közterület-felügyelet mindent megtesz annak érdekében, hogy védje az épített és természeti környezetet, a közrendet és közbiztonságot. A polgárok nyugalmát éppúgy szeretné biztosítani, mint támogató és együttműködő segítséget nyújtani a szociálisan nehéz sorsú vagy hajléktalan emberekkel foglalkozóknak"

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #3 Buzás Endre 2010-12-03 12:22
oké de lesz vagy nem lesz túlélési pont.
Idézet
 
 
+1 #2 slopper 2010-12-03 12:07
az nem ellentmondó, hogy oda "akarnak" túlélő pontokat ahonnan "elzavarják" azokat az embereket, akik túlélni menekülnek oda. Remete leszek. Ez lesz jeligém:)
Idézet
 
 
+1 #1 Buzás Endre 2010-12-03 08:49
Idézet:
s az utcai életmódról lemondani nem szándékozók számára az úgynevezett túlélési vagy toleranciaponton történő elhelyezéshez nyújtanak segítséget.
valaki el tudná végre mondani, hogy ezek a túlélési pontok lesznek vagy sem. Ezt ugye fontos lenne végre tudni nekünk, terepen dolgozóknak is mert egymásnak ellent mondó információk vannak erről is. Az egész Társadalmi Megbékélés Program kommunikációja olyan rossz, hogy akik benne dolgoznak sem tudják pontosan mi is van. Mit várunk a polgároktól ha mi sem tudjuk mi van, mi lesz? mit mondunk a hajléktalanokna k?
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com