Közép-Magyarország

A belvárosi aluljárókból a felszínre, a külvárosokba, vagy teljesen Budapesten kívülre megy a hajléktalanok egy része a számukra zaklatást jelentő hatósági fellépés elől – mondta a Hírszerzőnek több utcai szociális munkás is. Így attól tartanak, a fővárosi önkormányzat és több szociális szervezet akciója ellenére is sok hajléktalan megfagyhat ezen a télen.

Eltűntek a budapesti, belvárosi aluljárókból az „életvitelszerűen” ott élő hajléktalanok. Igaz, ettől még idén télen is sokan megfagyhatnak – ettől tartanak a Hírszerző által megkérdezett szociális munkások.

Mint ismert, Tarlós István főpolgármester több szakmai szervezettel, így a Budapesti Módszertani Szociális Központtal (BMSZKI) együttműködve hirdette meg, hogy december 15-ig „megtisztítják” a budapesti aluljárókat. Ennek keretében előbb számba vették, hányan élnek ezeken a helyeken, majd mindenkinek megpróbáltak valamilyen szállást szerezni. Egyben bejelentették, hogy december 15-től a rendőrök, és a Közterület Felügyelet (KT) munkatársai „zéró toleranciát” hirdetnek az aluljárókban éléssel szemben, és akár akaratuk ellenére is beviszik őket egy szállóra.

A főpolgármester szerint a főváros frekventált aluljáróiban élő hajléktalanok jelentős többsége, mintegy 80 százaléka elfogadja a számukra felkínált szociális segítséget. A városvezető keddi sajtótájékoztatóján az MTI szerint azt hangoztatta: az állami és önkormányzati szociális hálóból kiesetteket meg akarják szólítani, és integrálni akarják őket a társadalomba, ugyanakkor azt nem akarják megengedni, hogy az aluljárókban és a pályaudvarokon az emberek életvitelszerűen tartózkodjanak.

Tarlós István újságírói kérdésre arról beszélt, hogy bár "célzottan és kifejezetten hajléktalanügyként kezelik" a mostani akciót, valójában a kiemelt aluljárók és azok környezetének a rendbetétele volt a fő cél, és ennek keretében akartak az ott élő hajléktalanoknak emberséges elhelyezést biztosítani.

A Város Mindenkié hajléktalan érdek- és jogvédő csoport szerint viszont hazugság a társadalmi megbékélés programja, mivel erőszakkal toloncolják ki a hajléktalanokat az aluljárókból. ezért szerda este 6 órától egész éjszakás demonstrációt terveznek a Blaha Lujza téri aluljáróban, illetve arra kérik a főpolgármestert, hogy töltsön egy éjszakát a hajléktalanok között. A szervezet vállalja, hogy egy autentikus program keretében bevezetik Tarlós István az utcán élők érdekében.
"Felszínre söpört" probléma

„Annyi történt, hogy az aluljárókból feljöttek a felszínre a hajléktalanok” – mondta a Hírszerzőnek egy utcai szociális munkás. Ő éppen akkor járt a Nyugati téren, amikor telefonon beszéltünk vele, azt mondta, nem láttak egyetlen hajléktalant sem, igaz, ez amiatt is történhetett, hogy a felszínen éppen ételosztás volt. Tapasztalataik szerint az elmúlt napokban éjjelente még ott voltak a hajléktalanok.

A rendőrök, és a Közterület Felügyelet munkatársai egyébként igen kreatívan próbálják meg kiszorítani a még aluljárókban éjszakázókat: a Nyugatiban például nem lehet a földön feküdni, legfeljebb ülni, de azt is csak nyitott szemmel – az alvás már „életvitelszerű ott-tartózkodásnak” minősül, és ezért már igazoltatnak. „Igaz, nem volt ez másképp korábban sem: a közterületisek és a rendőrség havonta egyszer csinált egy ’nagytakarítást’, és akkor például bevitték azokat, akiknek nem volt személyijük” – mondta.
Sokan megfagyhatnak

„Nem mondom, hogy tömegesen, de tapasztalataink szerint kihúzódtak a külvárosokba a hajléktalanok, Kispesten például most több van belőlük, mint korábban” – mondta egy másik utcai szociális munkás is. Szerinte most éppen ellentétes folyamat zajlik, mint az elmúlt években: akkor a hideg beköszöntével éppen hogy a belvárosba vándoroltak a hajléktalanok, most vannak, akik egyenesen a város környéki erdőkben húzzák meg magukat. „Attól tartok, idén is sokan meg fognak fagyni” – mondta a munkatárs.

Nappali melegedő hely egyelőre van egyébként, és a BMSZKI munkatársai szerint akik akarták, és a szolgálatok krízisautóival vittek be éjjeli menedékhelyre, szintén férőhelyhez jutottak, igaz, volt olyan, hogy ez már csak ülőhelyet jelentett. Azt viszont senki nem tartja jó, és életszerű megoldásnak, hogy akár erővel vigyék be a fedél nélkülieket egy ilyen intézménybe. „Még ha a rendőr ott is van velem, és beszállítja az autóba a hajléktalant, akkor sincs értelme. Ha ő azt mondja, hogy útközben tegyem ki, úgyis megállok. Felnőtt emberekről van szó, szabad akaratukból cselekszenek” – mondta egy krízisautón dolgozó szociális munkás.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com