Közép-Magyarország

Ünnepélyes keretek között átadták Csepelen a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének új hajléktalanszállóját. Az egykori Csepel Művek területén elhelyezkedő - korábbi munkásszállóból átalakított - épületben, a téli krízisidőszakban 115 fő befogadására is alkalmas éjjeli menedékhelyet, valamint naponta 160 fő ellátására alkalmas nappali melegedőt alakítottak ki.
A fővárosi Vöröskereszt hajléktalanellátó programjának részeként így egy épületbe került a melegítő konyha, a nappali és szálló funkció, a raktárak, a fürdőhelyiségek és az orvosi szoba. A fedél nélküliek foglalkoztatását is megvalósíthatták az átépítés során: a Vöröskereszt példaértékű projektje folytán a hajléktalanok munkaerő-piaci integrációját segítő Szolgáltatóház munkatársai dolgoztak a szálló felújításán. A karitatív szervezet a hajléktalanok számának drasztikus növekedésével számol a közeljövőben, amelyre ideiglenes lakhatást biztosító szállók kialakításával, és egy új finanszírozási modell kidolgozásával kíván felkészülni. Ennek első lépcsőfoka, hogy egy, a kerületben már működő intézményt költöztettek tágasabb, minőségi változást jelentő épületbe.

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón többek között Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt Elnöke is tiszteletét tette. Kardos István, a szervezet budapesti igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az új intézmény létrejöttében óriási szerepe volt az Amerikai Ház Alapítványnak, melynek képviseletében Richard Field tulajdonos, és Skultéti Gábor ügyvezető is ellátogatott az eseményre. Kardos szerint a válság hatására még a következő év elején a magyarok tízezreit fenyegeti az a veszély, hogy elveszítik otthonaikat, ezért a fővárosi Vöröskereszt célul tűzte ki, hogy az általa működtetett budapesti hajléktalanszállók 500 férőhelyes kapacitását kiegészítse közel ugyanennyi, egyéb átmeneti lakhatást biztosító szállók kialakításával a következő három évben.

A XXI. kerületi szálló megvétele, felújítása és berendezése közel 120 millió forintba került, ebből a kerületi vezetés 25 millió forintos támogatással vette ki a részét, a Vöröskereszt 10, míg az Amerikai Ház Alapítvány 31 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz. Dr. Szendrédi Róbert, főpolgármester-helyettesi főtanácsadó Tarlós István főpolgármester jókívánságait tolmácsolta, és felhívta a figyelmet a példaértékű együttműködésre, amely az állami, a civil- és a magánszféra által jött létre.
Kerületünk alpolgármestere, Ábel Attila felelevenítette, hogy Csepel Önkormányzata 1993 óta partnere a Vöröskeresztnek, s szerződésüket a jelenlegi szűkös költségvetés mellett is fenn szeretnék tartani.
Az épületet ünnepélyes szalagátvágással Habsburg György, Ábel Attila és Richard Field közösen adták át rendeltetésének.


Ábel Attila alpolgármester beszéde:
Tisztelt Ünneplő Közönség!
A napokban ismét hidegre fordult az idő. Aki ehhez nem szokott, most fél órát se kell állnia ahhoz, hogy átfázzon. A nap mint nap hazatérő embernek belegondolni is szörnyű, hogy milyen helyzetbe kerülnek, hogyan élnek azok, kiknek este nincs hová menniük.
Bár a rendszerváltás előtt is voltak hajléktalanok, az utcákon, tereken, aluljárókban csak a kilencvenes években jelentek meg tömegesen. Akkor sokan mondták, hogy ők a rendszerváltás vesztesei. De az évek múltával nem lettek kevesebben, és olyan ellátó rendszert kellett kiépíteni, amely sorsukat – ha meg nem is oldja – de elviselhetőbbé teszi.
A Csepeli Önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt elsőként 1993-ban kötött együttműködési megállapodást, melyben önkormányzatunk térítésmentesen biztosított helyet és épületet hajléktalan szálló és melegedő működtetésére. 2006-ban, már több mint tíz éves együttműködés után kötöttünk ellátási szerződést is utcai szociális munka és nappali ellátás biztosítására.
A Vöröskereszt 2009-ben kezdeményezte, hogy a szálló és a melegedő új, nagyobb és jobb helyre kerüljön. A most átadásra kerülő épület szép példája a főváros és a kerületek valamint a Vöröskereszt összefogására. A Csepeli Önkormányzat 25 millió forinttal támogatta az átadásra kerülő szállót és nappali melegedőt.
Ez az ünnep azonban minden örömmel együtt is felemás. Ma átadjuk a szállót a fizikai valójában, holnap azonban még nem kezdheti meg a működését. Az engedélyezés ugyanis – nehezen elfogadható ügyetlenkedés miatt - még két-három hónapig elhúzódhat. Az új helyszín hiába adott, az első lakókra még várnia kell.
Ahogy megoldódik az első probléma, úgy jön a második. A hajléktalanok kétségtelenül jobb körülményei itt, a volt Csepel Művek területén, ipari környezetben, a lakosságtól távol valósul meg, immáron fizikailag is perifériára szorítva. Felmerül a kérdés: vajon ezzel megoldjuk a problémát? Ha az emberek szemétől elvesszük az éjszakára betérő hajléktalanok látványát, lezártuk ezt a fejezetet?
Aki azt hiszi igen, csak a szőnyeg alá söpör. Az országon az elmúlt években gazdasági és morális válság söpört át, családok ezrei kerültek csődhelyzetbe. Az eladósodás az ilyenkor segítő kezet nyújtó államot és az önkormányzatokat is súlyosan érinteti. Itt, Csepelen ezekben a hetekben dolgozunk kerületünk talán legszigorúbb költségvetésének elkészítésén. Önkormányzatunk testülete december 16-án, csütörtökön mégis a Vöröskereszttel kötendő ellátási szerződés folytatásáról dönt, melyre minden nehézség ellenére is készen állunk.
A Csepeli Önkormányzat nevében, Németh Szilárd polgármester úr személyes üdvözletét is közvetítve végezetül azt kívánom, hogy minél hamarabb elháruljon minden akadály a szálló megnyitása elől, és azt, hogy a főváros, a kerületek és a Vöröskereszt segítő kezével a hajlék után a munka és a megbecsülés útján minél többen találhassanak kiutat innen. Vissza a városba, vissza a nap mint nap hazatérő emberek közé. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com