Közép-Magyarország

Tilos lesz kukázni a főváros VIII. kerületében 2011. január 1-jétől - erről szerdai ülésén döntött a városrész képviselőtestülete. Kocsis Máté polgármester előterjesztése szerint a szeméttárolók tartalmának kiszórása köztisztasági és közegészségügyi szempontból is kifogásolható, ezért döntöttek a tilalom bevezetése mellett. Aki megszegi a rendeletet, 50 ezer forint pénzbírságra számíthat.

Kocsis Máté szerint egyre gyakrabban panaszkodnak a kerület lakói a közterületekre kihelyezett szemétgyűjtők, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, társasházak kukáinak kiborítására, kukázásra. A városrész vezetője úgy véli: a szemét közterületre szórása nemcsak köztisztasági, hanem közegészségügyi szempontból is kifogásolható. Az előterjesztés szerint a tilalom az elkövető személyek védelmét is szolgálja, hiszen az ismeretlen eredetű szemétbe nyúlás baleset- és fertőzésveszélyes. Emellett sérülhet az állampolgárok magán és levéltitokhoz való joga is.

A képviselőtestület emiatt úgy döntött, hogy szabálysértési cselekmények közé sorolja a kukázást, az elkövetőkre pedig pénzbírságot szab ki. A polgármester abban bízik, hogy hosszú távon visszatartó ereje lesz a térfigyelő kameráknak és a közterület-felügyelők jelenlétének a kérdésben.

A 14 igen és 3 nem szavazattal elfogadott rendelet értelmében tilos a közterületre kihelyezett, valamint az ingatlanok közös használati területeire elhelyezett hulladékgyűjtőket kiborítani, azokból kommunális és egyéb hulladékot kivenni. A rendelet január 1-jén lép életbe. Aki megszegi az ebben foglaltakat, 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+3 #1 Gurály Zoltán 2010-12-16 12:11
A kukázás tiltása szerintem égbekiáltóbb, mint a közterületről való elkergetés. A közterület használat ugyanis kölcsönös aktus, ahol én vagyok ott más nem tud lenni. Ha az erősebb akar ott lenni ahol én vagyok (ami ugyan nem szép tőle) de el kell fogjam: ezt megszoktuk amióta Darwin ismerjük. De a már senkinek sem kellő tárgyak felhasználásána k tiltása sokkal durvább, azt mondja, hogy a gyengébbek létezése vagy pusztulása nem csak abban az értelemben függ az erősebbek akaratától, hogy csak az lehet gyengébbeké, amit amazok meghagynak nekik, hanem abban a formában is, hogy a gyengébb létezésének a puszta észlelése is az erősebb előjoga. Ez ugyanaz a szemlélet, amely képes volt a régi időkben rabszolgákat beszélő gépnek tartani. Ha szemetelés a baj akkor meg kell büntetni akik szemetelnek. Az áruházi lopásokat sem úgy akarjuk megakadályozni, hogy mindenkinek tarkóra tett kézzel kell közlekednie a boltban.
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com