Közép-Magyarország

Elveszik a rendőrök a hajléktalanoktól a ruhákat, takarókat, ha az utcán találják őket, és úgy gondolják, ott is akarnak majd éjszakázni – számoltak be a Hírszerzőnek budapesti utcai szociális munkások. A BRFK szerint nem így járnak el. Lapunk egy sebtében kialakított éjjeli menedékhelyen is járt.

"Néhányan behánynak, aztán majd jön a Közterület Felügyelet reggel hatkor, és kitakarít, éjjel pedig minden kezdődik elölről" – a biztonsági őr kissé rezignáltan, de talán némi együttérzéssel is (mind a takarítók, mind a hajléktalanok felé) beszél a Nyugati pályaudvar egykori váróterméből "kialakított" éjjeli menedékhelyen uralkodó állapotokról. Az idézőjel indokolt, hiszen a helyiségben láthatóan csak annyi történt a "fedél nélküli-kompatibilissé" tétel érdekében, hogy a peronok felé nyiló ajtókat éjjelre bezárják.

A fűtés viszont működik, és a mínusz tíz fokról belépve valóban meleg fogad odabent. Húsz fok talán nincs, de biztos, hogy bőven tíz fölött mutatna a hőmérő, ami életmentő lehet sokak esetében. Igaz, ezen túl mást nem is kínál a menedékhely. Két mobil vécé a bejáratnál, meg három pad odabent – egyébként mindenki ott, és arra fekszik a földre, amire tud, és amije van. Ki egy takaróra, ki hullámpapírra, ki egyszerűen a puszta járólapra.
"Ki kell húznom valahogy"

Éjjel fél tizenegy van. A helyiségben harminc-negyvenen lehetnek, a behúzódók fele már alszik, mindenfelől horkolás hallatszik. Az ébren levők fele részeg, a többiek józannak látszanak – és panaszkodnak a dajdajozókra. "Nekem van munkám, és volt szállásom is egy átmeneti szállón, de lejárt a határozott idejű szerződésem a hónap elején, és csak januártól lesz majd új. Addig ki kell húznom valahogy. A második éjszakám ez itt, az a baj, hogy reggel nyolcra kell dolgozni mennem, de nem nagyon tudok itt aludni, mert állandó a zaj" – mondja egy idősebb úr, aki az egyik padon ül.

Odébb egy fél család: "ez a legkisebb unokám, ez meg itt a néném" - mutatja be a körülötte ülőket egy mankóját szorongató roma, aki valamiért fontosnak tartotta kihangsúlyozni származását. Ő arra panaszkodik, hogy sok zsebes is bejár, és nem lehet elaludni, "valakinek mindig fent kell maradnia, mert ’azok’ mindig figyelnek" – biccent a másik sarokba, egy részeg társaságra. A biztonsági őrök állandó jelenléte azért némileg cáfolni látszik szavait. Jelenlétünk a fotós kollégával azonban egyre feltűnőbb, többen szociális munkásnak hisznek minket, és odajönnek, hogy váltsuk ki a gyógyszereiket, intézzünk el nekik ezt-azt.

"Ide bárki, bármilyen állapotban bejöhet, ez a lényege. Hogy senki ne maradjon az utcán" – magyarázza az egyik biztonsági őr. Elmondása szerint balhé nincs, ("legfeljebb néhányan behánynak reggelre"), és "éjfélre a legtöbben úgyis elcsendesednek, aztán reggel fél hatig nyugalom van".
Elhagyják a várost, mennek a hegyekbe

A Nyugati mellett a Déli Pályaudvaron is van egy hasonló menedékhely. Ide kellene behúzódniuk a a főváros új hajléktalanprogramja értelmében azoknak, akik eddig belvárosi aluljárókban aludtak. Mint beszámoltunk róla, a szociális munkások tapasztalatai szerint többen inkább kihúzódtak a külvárosokba, vagy egyenesen a Budapest környéki hegyekbe, így félő, hogy közülük sokan meghalnak a hidegben.

Egy szociális munkás pedig arról beszélt a Hírszerzőnek, hogy tapasztalataik szerint a rendőrök most is zaklatják a fedél nélkülieket. Ha valakiről úgy találják, most is "életvitelszerűen lakik az utcán", elveszik a ruháit, vagy a takaróját. "Az a baj, hogy emiatt rémhírek terjednek a hajléktalanok körében, például olyanok, hogy rabomobilokkal gyűjtik be a rendőrök a hajléktalanokat" – mondta egy utcai szociális munkás.

A rendőrség cáfol

Megkerestük az ügyben a BRFK-t is. "A Budapesti Rendőr-főkapitányságra ez idáig nem érkezett olyan panasz vagy észrevétel, ami a hajléktalanokkal történő 'különleges' bánásmódra utalna. A rendőrök fellépése a hajléktalanokkal szemben, mint eddig is, segítő szándékú. A nagy hideg miatt kiemelt figyelmet fordítanak az utcán élő emberekre és amennyiben ilyet tapasztalnak, értesítik a megfelelő szerveket vagy a krízisközpontokat. A hajléktalan embereket a rendőr intézkedés alá vonja, ha szabálysértést, bűncselekményt vagy egyéb jogsértést tapasztal. Bízunk abban, hogy a sajtót megkereső szociális munkások a későbbiekben észrevételeiket megosztják a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal is a felmerülő problémák közvetlen megoldása érdekében" – áll válaszukban.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com