Közép-Magyarország

A Práter utcai nappali melegedőben nincsenek többen az utóbbi napok hideg időjárása ellenére. A hajléktalanok a körülményekhez képest jól viselik a hideget, de érezhetően ingerlékenyebbek - mondta az egyik itt dolgozó szociális munkás. Egy aluljáróban éjszakázó férfi szerint a hideg miatt toleránsabbak a rendőrök, és nem küldik el őket. Az utóbbi napok rendkívül hideg időjárása ellenére nincsenek többen a tél többi napjához képest - mondta az [origo] tudósítójának több hajléktalan a Menhely Alapítvány Práter utcai nappali melegedőjében szerda délelőtt. A körülbelül 25 négyzetméteres helyiség így is tele volt, mintegy harmincan ültek az asztalok körül elhelyezett műanyagszékekben. "Az egyetlen változás, hogy enyhébb időjárás esetén a reggeli nyitás után fokozatosan érkeznek az emberek, most pedig azonnal beözönlenek" - mondta az egyik ott dolgozó szociális munkás. A melegedőben teával, valamint margarinos és zsíros kenyérrel szolgálják ki a rászorulókat, és fürdeni is lehet. A kellemes melegben az asztalnál ülők komótosan beszélgettek, míg néhányan az asztalra döntve fejüket aludtak. A betérők többsége valamilyen hajléktalanszállóban tölti az éjszakát, és onnan jön át a Práter utcai helységbe. "Egész télen tele van a szálló, de mindenkinek van hely: van, aki szék vagy asztal alatt alszik" - mesélte egy nő a Dankó utcai hajléktalan-ellátóról.

"A mostani hidegből annyit érzékelünk, hogy befagytak a csapok, emiatt nem tudunk fürdeni" - folytatta a nő. Egy 50 év körüli férfi egy éven keresztül a Vajdahunyad utcai éjjeli menedékhelyen aludt, de ma el kell hagynia a szállót. "Akiket az utcán összefagyva találnak meg, azoknak helyet szorítanak, a helyhiány miatt pedig minket rúgnak ki" - mondta a férfi, aki még nem tudta megmondani, hogy hol fogja eltölteni a következő éjszakát.

"Ha valaki szeretne, az be tud jutni egy éjjeli szállóba" - jelentette ki a melegedőben dolgozó egyik szociális munkás. Szerinte a 10 évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokat javult a hajléktalanok ellátása, szervezettebb, felkészültebb lett. A diszpécser szolgálatnak köszönhetően át tudják irányítani a megtelt menedékhelyekre érkezőket.

Az [origo] tudósítója a melegedőben csak egy embert talált, aki rendszeresen az utcán éjszakázik. A két hónapja hajléktalan férfi a Ferenc körúti aluljáróban szokott aludni, a meglévő takarói mellé egy hálózsákot is kapott egy alapítványtól, ezért nem fázott a mínusz 8 Celsius-fokos időben. "A rendőrök korábban mindig elküldtek minket, de a nagy hideg miatt most toleránsabbak, hagynak minket aludni az aluljáróban" - mondta a férfi, aki állítása szerint amiatt nem alszik szállón, mert fél a lopásoktól.

Egy másik szociális munkás szerint a hideg idő hatására több tea és étel fogy. "Egész jól viselik a mostani hideget, de észrevehetően ingerlékenyebbek. Enyhe időben nyugodtabbak szoktak lenni" - mondta a betérő hajléktalanokról a fiatal nő, majd hozzátette, hogy az elmúlt hónapokban nagyon sok új arcot lát a melegedőben, köztük sok 18 év körüli fiatalt, akik nagyon rosszul viselik a helyzetüket.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com